Várományjogi tulajdonjog elleni sérelem miatt is van ügyünk Strasbourgban

Egyesületünket egyre több olyan bajtársunk keresi meg, akik 27-35 év szolgálati jogviszonnyal rendelkeznek  és egészségügyi alkalmatlanság (fizikai, pszichológiai okok) miatt tavaly és az idén felmentéssel kényszerűen távoztak a rendvédelmi és fegyveres szervektől.

Népes tábort képviselnek azok a bajtársaink, akik jelenleg is szolgálnak, túl a 2,5 évtizedükön. Ők azok, akik 2011. december 31-n nem voltak szolgálati nyugállományban és a felmentési idejüket sem kezdték meg. Többen tényleges hivatásos szolgálatuk 30-35. évében járnak ma. Közülük sorban esnek ki betegség miatt (néhányan fegyelmi- büntető ügyeik kapcsán) a szolgálatukból, szinte egytől-egyig munkanélküliekké válnak 42- 55 év közötti életkorukban, hiszen a betöltendő 65. életévük még messze a jövőben van: tudjuk,  majd csak akkor vonulhatnak öregségi nyugdíjba (1957. január 01. után születtek).

Egyik rendőr bajtársunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kért segítséget (s vannak még néhányan, főleg Budapesten), miután tavaly eü. okok miatt távozott a Rendőrségtől, s néhány hónap után betegen a munkanélküliek és közmunkások népes táborát erősíti, a maga mögött hagyott 22 év határőr és 5 év  rendőri szolgálattal. Az ő esetében egyesületünk a strasbourgi székhelyű EJEB-hez fordult várományjogi tulajdonjog sérelem miatt. Az EJEB-n iktatott, várományjogi sérelem tárgyú  ügyszámunk: 65859/13 T…Magyarország.

A tízezres számot meghaladó szolgálati nyugdíjakkal kapcsolatos EJEB panaszok mellett egyesületünk úttörő jelleggel megjelent az EJEB-en a várományjog sérelem panasszal is, hogy reményt adjon azoknak is, akik a szolgálati nyugdíjasokhoz hasonló tulajdonjog sérelmet szenvedtek azzal, hogy a törvényben biztosított várományukat egyik napról a másikra, immár kettő éve megvonták.  A fentiekben jelzett várományjog sérelmű panaszunk az első részletes panasz e tárgyban  Strasbourgban, amely nem volt szolgálati nyugdíjast érint. 

Adataink szerint a teljes magyar fegyveres és rendvédelmi szférában kb. 7.800 fő  olyan hivatásos bajtársunk dolgozik, akiket ez a típusú sérelem érint.

Az EJEB tájékoztató levél a panasz iktatásáról itt tekinthető meg: Várományjog tulajdonjogi megsértése

  Szolgálat és Becsület elnöksége

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 komment: “Várományjogi tulajdonjog elleni sérelem miatt is van ügyünk Strasbourgban”

 1. Halmos Edit szerint:

  Ez igen!

  Jól esik ezt tudni ilyen zivataros napok után.

  Ki tudja azt felmutatni, hogy ennyit úton jár, ennyi fronton harcol ( kell egy harcos kép is, különben lassan már nem értünk a szóból, csak ha van benne harc meg védelem ), ennyi mindent próbál meg , és látható, hogy közeledik a szüret, lassan érnek az utak gyümölcsei.

  Annyira jó, hogy nálunk nem kell attól tartani, hogy elkezdünk valami mást csinálni, valami nagyon nem olyat, amire összeszövetkeztünk. Ez nekem minden pénzt megér.

  Alapesetben ez nem lenne kiemelendő, de az utóbbi években főleg azt látni, hogy nem azt csinálják, amire készültek, amit addig mondtak-ígértek, hanem hol ezt, hol azt, és a fő ” csinálás” az nem más, mint magyarázkodás, ideológiagyártás ahhoz, hogy miért nem azt teszik, amiről addig szónokoltak. A másik véglet meg szintén látható : úgy csinálni,mintha csinálnának valamit, pedig csak szövegelnek, de azt nagyon megkomponáltan, és nagyon ügyesek a kirakatrendező szakmában is.

  Olyat látni, hogy valaki azt csinálja, amit vállalt, és csinálja, nem csak kommunikál a csinálásról – unikum. Mint ahogy unikum a kettős ellátás tilalma elleni fellépés is, és ez, a várományjogi tulajdonjog elleni sérelem képviseletének felvállalása is. Nem csak szép gesztus a ” bennragadt” , vagy éppenséggel hosszú szolgálati évek után kilódított Bajtársaink felé, hanem jelzés is, hogy erre is van erőnk, szolidárisak vagyunk velük is !

  Egészségünkre váljon!

  U.i. : ne tévedjünk, ez nem a ” Nyílik a pitypang? Megírom! ” -féle újságba készült propagandairat. Csak: ” Kérek engedélyt örülni!”

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.