Törvény ad lehetőséget az alakszerű határozat elhagyására, de…

Közel féléve tudjuk, hogy a szolgálati járandóság megállapításáról, folyósított összegének módosításáról nem hoz külön döntést a nyugdíjfolyósító szerv – hiszen ezt tartalmazták a korábbi tervezetek és így került elfogadásra a 2011. évi CLXVII. törvény is.

Ez a törvény a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról rendelkezik. Ezért is fordultunk közvetlenül a strasbourgi bírósághoz, mert már a hazai bírósági perek megindítását sem teszi lehetővé – tisztán értelmezve- a hivatkozott törvény, megfejelve azzal a főténnyel, hogy az Alkotmány és az Alaptörvény is lehetőséget ad(ott) a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetésére.

A 2011. évi CLXVII. törvény 2.§ így rendelkezik:

„ (5) A 3. § (2) bekezdése, a 4. § (1) és (3) bekezdése, az 5. § (1) és (4) bekezdése, valamint a 18. § (1) és (2) bekezdése szerinti esetekben a nyugdíjfolyósító szerv hivatalból jár el, és a továbbfolyósításról, illetve a korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság folyósított összegének módosításáról nem hoz külön döntést.”

Ugyan van remény arra, hogy valamilyen tájékoztatás érkezni fog a nyugdíjfolyósítótól – amely nem lesz határozat – , de az érintett szolgálati járadékos bajtársaink jogos felháborodására ténylegesen az a válasz, hogy: hatályos magyar törvény rendelkezik az alakszerű határozat kiadásának elhagyásáról, a 2011. évi CLXVII. törvény 2.§-a!

Emlékeztetőül, a korhatár alatti nyugdíjak megszüntetését alapjában a 2011. december 31-ig hatályba lévő Alkotmány és a 2012. január 01-től hatályos Alaptörvény teszi lehetővé.

Ugyanakkor a közigazgatási hatósági eljárások szabályait megsérti a nyugdíjfolyósító a szolgálati járandóságba helyezettekkel kapcsolatosan az alábbiak szerint, mert:

1. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 5.§ (1) bekezdés kimondja, hogy:

„A közigazgatási hatóság az ügyfél és az eljárás egyéb résztvevője számára biztosítja, hogy jogaikról és kötelezettségeikről tudomást szerezzenek, és előmozdítja az ügyféli jogok gyakorlását.”

2. Ugyanez a törvény 71. § (5) bekezdés, kimondja, hogy:

„A hatóság mellőzi a határozathozatalt, ha az eljárás a jogszabályban meghatározott jogosultak pénzbeli ellátásának mérlegelés nélkül a jogszabályban meghatározott mértékre történő emelésére irányul.

Megjegyzés: Emelésére, nem pedig a csökkentésére! (Ha emeltek volna a szolgálat nyugdíjon, akkor rendben van a határozat elhagyása, de itt nyugdíj megszüntetés és/vagy csökkentés történt.)

A Szolgálat és Becsület minden törvénysértésre utaló esetről és tényről konzultál az egyesületünket képviselő ügyvédi irodával. Az ügyvédi iroda tanácsai alapján teszi meg a szükséges jogi vagy szervezési lépéseit.

Szolgálat és Becsület

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 hozzászólás: “Törvény ad lehetőséget az alakszerű határozat elhagyására, de…”

 1. Endrea56 szerint:

  Üdv Mindenkinek!
  Megjött a NYUFIG-tól a levél. Igazolás a múlt évről és hogy mennyi lesz a szolgálati járandóság.
  Úgy számolták ki, hogy először csökkenttették a 16%-kal, aztán emeltek 0,5%-ot, majd ezt megemelték 4,2%-kal. A másik oldalon egy aránylag részletes tájékoztató a különböző, vonatkozó törvényekről.
  Az “Isten” óvjon bennünket egy esetleges SZJA emeléstől…!

 2. Pesuth Mária szerint:

  Ma én is megkaptam a NYUFI-tól az értesítést a nyugdíjam csökkentéséről. Remekül indul a hétvégém!! :):)

 3. sajani szerint:

  Üdv minden bajtársnak! Mai napon megkaptam a Nyufitól a papirt.Papirnak nevezem mert semmilyen hivatkozás vagy cimszó nincs rajta csak név,törzsszám.Tájékoztatnak hogy jan.1-től a folyósitott ellátás típusa:szolgálati járandóság,szja kódja:M,ellátás összege emelés előtt,a csökkentés összege,emelés összege,a csökkentett ellátás emelés utáni összege.Az ellátást terhelő havi levonás jogcíme:ide nem írtak semmit,a levonás összege:semmisincs írva.Szja-hoz igazolást fognak küldeni.Hátulján hivatkoznak a törvényekre.Az szja kód szerint(M)a szolgálati járandóság adómentes bevétel akkor milyen jogon vontak le belőle bármit is.Nem adónak vagy járuléknak nevezik a 16%-ot hanem csökkentésnek ilyen adónemről még nem hallottam vagy le vagyok maradva?……

  • boMisch szerint:

   A szolgálati járandóságból semmit se vonnak le. Azt mondja a törvény, hogy nekünk a decemberi nyugdíjnak csak a 84 %-a jár. Kiszámolták, hogy most januárban mennyi a sz.járandóság össze, és azt megkapod 100 %-ban, adómentesen. Az Szja.tv. szerint ez is nyugdíj.

 4. B B szerint:

  Tudomásom szerint a FÜV. határozat indokolás részében márpedig fel kell sorolva legyenek a vizsgálatok során megállapított betegségek nevei, hiszen ezek a megállapított betegségek, amik indokolták a fegyveres szolgálatra alkalmatlanság megállapítását, okait.
  Nekem szerepel benne az idegrendszeri és még egyéb diagnosztizált állapot-betegség-. Lehet, hogy ezt elrontották?! véletlenül.
  A javaslatom: elvileg kaptál annak idején az OOSZI( Vajda Péter utca!)-tól egy határozatot, amit el kellett vinni kinek, hova ( Budakeszi útra!stb.) ahol az ottani FÜV. bizottság annak idején erre a határozatra alapozva hozta meg a fegyveres dolgozókra vonatkozó határozatot.Ezekből vagy maradt nálad valami vagy sem, de a személyügyi osztályon a személyi aktádban kellene lennie egy példánynak.Próbáld meg telefonon megkeresni Őket nézzenek bele hátha bejön, vagy nézd meg a visszakapott egészségügyi könyvedbe amit remélhetőleg nem dobtál ki. Sok Szerencsét hozzá. Megjegyzés Nyufigék lehet, hogy megpróbálnak segíteni, vagy súgtak nekik??!!, mert per esetén kiderülne a minősító határozatokkal kapcsolatos parancsnoki mulasztások tömkelege!! Végül is mindegy az eredmény a fontos.Lemennék hídba, ha a FÜV, határozatokra visszakapnánk a sarcot. Kívánom mindenkinek, hogy így legyen.ÁMEN.

 5. Maharáni szerint:

  Ma beszéltem egyik bajtársunkkal, aki a Nyufigon azzal a személlyel értekezett, aki a beadott FÜV határozatok alapján elbírálja, hogy ki kapja vissza teljes összegű szolgálati járadékot. Az a férfi azt mondta, hogy több ezer határozatot nézett át, és elfogadná, ha rajta lenne a FÜV határozaton a idegrendszeri ok, csak hát eddig a több ezerből csak kb.ötöt talált amin ez fel van tüntetve. Majd minden határozatban csak a százalék mennyisége, de annak minősége nem szerepel. Kit duja megmondani, hogy kitől lehetne beszerezni azt, hogy a FÜV bizttság határozatát milyen betegségek megléte miatt hozta meg ?

 6. sztyopa szerint:

  Ezt kaptuk,bajtársak 🙁

 7. pitykee szerint:

  Hát ilyen is csak M.o -on van. Pedig az Alaptörvény Alapvetés G cikk (2)bek. azt mondja, hogy Magyarország védelmezi állampolgárait. Hát ha az a védelem, hogy visszamenőlegesen lehet jóhiszeműen szerzett jogot semmibe venni, akkor milyen lehet az, amikor nem védenek?

 8. B B szerint:

  Lehet, hogy azért nem küldenek semmilyen papírt Nyufigék, mert nem tudják összehozni törvényesnek látszóan a közig. törvényben írtak alapján határozat formájában. A másik lehetőség, hogy ezzel megakadályozzák, hogy a panasz, vagy fellebbezés esetén a bíróságon képviseljék saját magukat, vagy le vannak tiltva az ilyen iromány elkészítéséről. Ha tud valaki jobbat örülnék neki.

 9. NAYG jÓZSEF szerint:

  Szóval akkor nem kapunk semmilyen papirost arról, hogy ki.asztak velünk és mennyi lesz a szolgálati konc. Pedig nagyon vártam már.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.