Szeptember 8. : a magyar büntetés-végrehajtási szervezet napja

Adrianus valamikor a II. és III. szászad fordulóján Maximianus császár uralkodása idején szenvedett vértanúságot, Nikodémia városában. A császár maga is bálványoknak áldozott, s parancsba adta, ezt tegye mindenki a fennhatósága alá tartozó területeken, aki pedig erre nem hajlandó, azt börtönbe kell vetni, meg kell kínozni, s ha ezek után sem tér jobb belátásra, ki kell végezni. Rengeteg keresztény került ebben az időben is a császár börtöneibe.

 Adorján, a katonai szolgálattevők kapitánya faggatni kezdte a foglyokat. Kíváncsi volt állhatatosságuk titkára, mi viszonzást várnak a kiállt szenvedésért. Azok a következő szavakkal válaszoltak neki: „Szem nem látta, fül nem hallotta, emberi szív föl nem fogta, amit Isten azoknak készített, akik szeretik őt.” (1.Kor.2,9)

 Ezt hallván Adorján nyíltan kiállt, és így szólt katonáihoz: „Jegyezzetek be engem is ezekkel együvé, mert én is keresztény vagyok!” Mikor ezt a császár meghallotta, vasra verve börtönbe vettette és kivégeztette, amiért megtagadta az áldozat bemutatását. Így lett Szent Adorján a börtönőrök védőszentje.

Magyarországon 1996 óta szeptember 8-án ünneplik a büntetés-végrehajtás napját.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.