Szeptember 23-án kilencedszer az AB előtt

Az Alkotmánybíróság 2013. szeptember 23-i teljes ülése

– a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 5. § (2) és (4) bekezdése, valamint más rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz vizsgálata (IV/2350/2012.)

– a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló 2011. évi XVI. törvény alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítvány vizsgálata (III/1181/2012.)

– a Kúria Bfv.I.1412/2012/4. számú, valamint a Kúria Bfv.III.153/2013/2. számú végzései alaptörvény-ellenessé nyilvánítása és megsemmisítése érdekében benyújtott alkotmányjogi panasz indítvány vizsgálata (IV/474/2013.)

– a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 12. § (3)–(5) bekezdései, valamint a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló 224/2011. (X. 21.) Korm. rendelet 3. § (2)–(3) bekezdései és a 4. § (3)–(4) bekezdései alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló alkotmányjogi panasz indítvány vizsgálata (IV/2294/2012.)

– a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 4. § (1) bekezdés a) pont, aa) alpont alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezés vizsgálata (III/3861/2012.)

– az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról 2011. évi CLXXV. törvény 9. § (1) bekezdésének „kényszer-végelszámolására a Ctv. 2012. február 29-én hatályos 116. § (3)-(6) bekezdését, 117. §-át és 118. §-át az e törvényben szabályozott eltérésekkel kell alkalmazni” szövegrésze alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló irányuló bírói kezdeményezés vizsgálata (III/540/2013.)

You can leave a response, or trackback from your own site.

17 hozzászólás: “Szeptember 23-án kilencedszer az AB előtt”

 1. vojvoda szerint:

  Üzenet,annak a nyolc alaptörvénybírónak, akik szerint jogos volt a szolgálati nyugdíj elvétele,a visszamenőleges törvényalkotás, az életkor szerinti megkülönböztetés, a szerzett jogok semmibevétele.Olvastam,az indoklást de annál aljasabb,hazugabb megfogalmazást,még egy elmebajos sem tudna így megfogalmazni.Mi az,hogy nincs járulék fizetéssel alátámasztva,mi az hogy a nemzetgazdaság teherbíró képessége hogy jön indokul a kevés nyugdíjjal rendelkezők helyzetbe hozása.Ezek az emberek a jogásztársadalom szégyenei,akik egy marék baksisért mindenre képesek.Itt van vége Magyarországon a jogállamiságnak.Gratulálok minden olyan embernek,akik 2010-be
  erre vágytak.
  Remélem azért, ezek után mindenki elgondolkodik azon, hogy mi is vár itt ránk ezen urak és hölgyek döntései alapján.De a történelemben,mindig is így volt a kormányok jöttek,mentek de a nép maradt,és nemsokára 2014.

 2. Morfolgo szerint:

  Érdekes, hogy az AB bírók semmibe veszik az EU alapjogát.

  Az indoklás részben:
  “…a korábban szolgálati nyugdíjat kapó személyek között a születési idő alapján tett megkülönböztetésnek ésszerű indoka az előző rendszer (szolgálat felső határa) figyelembevétele,….”

  Az EU alapjog:
  “21. cikk
  A megkülönböztetés tilalma
  (1) Tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi
  származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény,
  nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális
  irányultság alapján történő megkülönböztetés.”

  Ehhez nincs is mit hozzátenni.

 3. István szerint:

  Én ezekbe tavasz óta, nem bíztam ! Nekem sajnos nem okoztak
  csalódást.Ez várt dolog volt 14-fideszes jó pénzért mindent.
  Igen ez politikai döntés volt.

 4. Jocoba szerint:

  A különvéleményeket olvasva egyértelműen kiderül, hogy nem szakmai hanem politikai döntés született,és sajnos ez igen nagy baj.

 5. ex helyszínelő szerint:

  Az optimista a fényt látja az alagút végén.
  A pesszimista a sötétséget.
  A realista a közeledő vonatot.
  A mozdonyvezető meg a három hülyét a sineken !

 6. ex helyszínelő szerint:

  Nem csak az alkotmányosság ebben az országban sajnos minden oda van! – köszönhetően a fidesznek! – és hiába minden akarat !- az osztd meg és uralkodj rendszer eredményeként az “Igazság Odaát Van – Ott is marad”! Eddig én is bizakodó voltam, de már azt sem tartom kizártnak, hogy nem terem babér nekünk már sehol!!!

 7. csavart agy szerint:

  Annyira nem lepődtünk meg, a mérleg tudtuk merre billenhet el.
  Bíztunk, de számoltunk ezzel is. Végső soron félcsatát nyertünk. Kaptunk is meg nem is.Vannak akiknek ez is sokat számít.
  Az öt különvéleményben megtatalálható a lényeg a jogbiztonságról. Kiváncsian várjuk az EJEB döntését, és még háborút nyerhetünk.

 8. volt KMB-s szerint:

  Dr. Lévai Miklós különvéleményében, melyhez még négyen csatlakoztak, kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság korábbi döntéseivel is szembe ment a mostani szolgálati nyugdíjakat érintő ítélet.

 9. Jocoba szerint:

  Szóval tényleg oda az alkotmányosság ebben az országban, azért egyes különvélemények érdekesek a határozatban. Azt is érdemes elolvasni.

  Bízzunk benne, hogy az EJEB-et nem tudják megvenni!!

 10. Mária szerint:

  http://www.mkab.hu/download.php?h=567

  Lesöpörtek bennünket az asztalról! Minden úgy jó, ahogy van! (szerintük!)

 11. slakat szerint:

  Megszülték végre. Magyarország végérvényesen megszűnt jogállamnak lenni és erről most már az AB is kiadta a bizonyítványt. Ezután már szabadon lehet lezárt jogviszonyokat felülbírálni, befejezett jogügyleteket átértékelni. Örüljön mindenki! Ebben mi vagyunk a világelsők!

 12. Agárdi János szerint:

  Fent van a döntés az AB honlapján. Meglepetést nem okoz.

 13. csavart agy szerint:

  Nehéz a döntés az AB-nak, nagyon nehéz!!!
  De az AB egyes gyugdíjas tagjainak nem esik nehezére a nyugdíja mellett felveni a fizetését annak ellenére, hogy közszolga.Ez is törvénytelen. de ez nem baj. Igaz tisztelt Balsai és Salamon bírók. Ezt lehet büntetlenül művelni!
  Nem szégyeljük magunkat hiszen jogilag mi megfoghatatlanok vagyunk, ugyebár. BRDSZ honlapja, Népszava cikke.

 14. slakat szerint:

  “Áll néma csend; légy szárnya bent,
  Se künn, nem hallatik:
  „Fejére szól, ki szót emel!
  Király nem alhatik.”

 15. slakat szerint:

  Kezd a dolog a Monty Python-ra hasonlítani, de egyre kevesebben nevetnek rajta. Az fideszes ügyvéd “urak” meghekkelték a jogállamot és a benne ténykedők már azt sem tudják, mi a dolguk. De hát így van az, ha a farok csóválja a kutyát.

 16. KJ szerint:

  Az AB 2013. szeptember 10-én négy napirendi pontot tárgyalt. Többek között tárgyalták a semmisségi törvényt és a mi ügyünket. Az AB honlap tanulsága szerint egyik napirendi pont tekintetében sem hoztak döntést. Ezzel szemben a kormány média az alábbi helyen részletesen beszámol arról, hogy az AB 10-én 11:3 arányban alkotmányosnak minősítette a semmisségi törvényt. Az AB 2013. szeptember 23-i ülésén ismét együtt tárgyalja az ügyünket a semmisségi törvénnyel. Nagy valószínűséggel az AB a 2013. szeptember 10-i ülésén nem csak a semmisségi törvény ügyében, de a mi ügyünkben is döntést hozott. Ezért nagy valószínűséggel az AB 2013. szeptember 23-án a mi ügyünkben is kihirdeti a töntését.
  http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ab-tamogatas-a-semmissegi-torvenynek-1183680
  http://mno.hu/ahirtvhirei/rendori-tulkapasok-ugyek-szazaiban-kellene-kimondani-a-semmisseget-1184187

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.