Spontán szerveződött NYUFIG roham: nagyobb a füstje, mint a lángja!

A Szolgálat és Becsület korábban hírt adott arról, hogy 2012. január 12-től napi 300-400 fő, úgynevezett FÜV határozattal rendelkező fegyveres és rendvédelmi szolgálati járandóságban részesülő bajtársunk keresi fel a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságot Budapesten.

Egyesületünk akkor is úgy foglalt állást, hogy ezzel kárt nem okoz senki magának, s legalább látni fogják az illetékesek, mennyire gyatra minőségű jogszabályokat hoztak, figyelemfelhívás lehet a törvényalkotó felé, de az egyesületünkkel együttműködő ügyvédi iroda az ezzel összefüggő jogorvoslati teendőket és a biztos jogalapot nem véglegesítette, csupán ezen dolgozik.

Egy NYUFIG válaszlevél beérkezett egyesületünkhöz e témában, melyet egyik tagunk kapott a kérelmére.

Egyértelmű a válaszlevél lényege: a NYUFIG kéri a minősítő határozatot, amely a Hszt. 180. §-a vagy a Hjt. 201. §-a alapján történt meg, szövegszerűen hivatkozva a nevezett jogállási törvények szakaszaira. Ha van ilyen az érintettnek, nyújtsa be, ha nincs ilyen, akkor mehet a…

A NYUFIG válaszlevélben persze nem találunk választ az egyébként feltett kérdésekre sem, amelyet bajtársunk írásban küldött, hiszen szeretett volna megtudni a szolgálati járandóságról egyet-mást. Az egyéb kérdéseire választ nem kapott…

Az e témakörben korábban íródott cikkben a Szolgálat és Becsület kifejtette:

„Ugyan nyomós a törvényi szöveg, hogy a szolgálati jogviszony megszüntetésekor a Hszt. 180. §-a vagy a Hjt. 201. §-a alapján minősítő határozattal kell rendelkezni ahhoz, hogy a szolgálati járandóságra rakott 16% szja-nak megfelelő csökkentést – „a hatod- dézsmát”- elkerülje az érintett, de ez nem nagyon érdekli a FÜV határozattal rendelkezőket.”

„A Szolgálat és Becsület kéri tagságát, hogy minden jogi lépésnél és indításnál vegyék azt figyelembe, hogy nem volt még ilyen jellegű ügy a Hidegháború óta, sem Magyarországon, sem Európában, hogy visszamenőleges hatállyal tulajdont vegyenek el a szolgálati nyugdíjasoktól. Így a szakmailag erős és kidolgozott jogalap nagyon fontos az ügyek jogorvoslata szempontjából. Az elnagyolt és spontán bíróságokra járás eredménytelenséget és súlyos pénzügyi kiadásokat jelenthet, továbbá a remélt gyorsaság helyett az ügyek befulladását okozza, majd hosszabb távon a kifulladását eredményezi.”

Egyesületünk kéri a tagságát, hogy a képviseletünket ellátó ügyvédi irodának adjanak időt, hogy kitalálják azt, amire eddig nem volt példa, így fogódzkodókkal meginduljunk ebben a mulasztásos törvénysértéses ügyben. Amely mulasztásos törvénysértés a kötelező minősítések elhagyását jelenti.

„A Hszt. alá tartózók esetében döntő részben elmulasztották (a Hjt. alá tartozók kis részénél szintén) egykoron a kötelező minősítéseket, így joghátrányt szenvedtek azok a volt fegyveres és rendvédelmi dolgozók, akik ez év januártól szolgálati járandóságot kapnak, de hivatásos szolgálatukból azért mentették fel őket korábban, mert egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanságuk miatt nem tudták ellátni szolgálati feladatukat, beosztásukat.”

Megerősített információk szerint a Belügyminisztérium hivatalosan jelezte a Kormány felé a fent leírt problémát, kérték a jogi szabályozás pontosítását.

Szolgálat és Becsület

You can leave a response, or trackback from your own site.

17 hozzászólás: “Spontán szerveződött NYUFIG roham: nagyobb a füstje, mint a lángja!”

 1. Zsarumari60 szerint:

  3o év hivatásos szolg. után átszervezés miatt kerültem nyugdíjba. Segítsetek már, hová forduljak, hol lehet jogorvoslati lehetőséggel élni? Nem hittem,hogy tiszthelyettesi pici nyugdíjamból tényleg levonnak. Olvasom az írásaitokat, lelkileg nem tudom feldolgozni amit műveltek velem is.
  Köszönöm előre is! Üdvözlettel!——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

  • tompa szerint:

   http://www.knoe.hu internetes oldal, ez egy egyesület ahol képviselnek bennünket a nemzetközi fórumokon, itthon jogorvoslati lehetőség nincs mivel az Alkotmánybíróságnak nincs hatásköre mióta módosították az új Alkotmánnyal. Hát az esélyünk egyébként a nemzetközi fórumokon is nagyon csekély szerintem de meg kell próbálni. Mást nem tehetünk így jártunk sajnos.

 2. Zsarumari60 szerint:

  3o év hivatásos szolg. után átszervezés miatt kerültem nyugdíjba. Segítsetek már, hová forduljak, hol lehet jogorvoslati lehetőséggel élni? Nem hittem,hogy tiszthelyettesi pici nyugdíjamból tényleg levonnak. Olvasom az írásaitokat, lelkileg nem tudom feldolgozni amit műveltek velem is.
  Köszönöm előre is! Üdvözlettel!

 3. ideologiagyenge szerint:

  Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

  Gondolt már valaki itt a gyermekeire vagy gyermekre?

  Első (még egyenruhás) járőrtárvezetőm 48 évesen ment el
  szolgálati nyugdíjba, mint xeretett sanyiháttyánk!

  Majd el feledem “életerősen” ahogy csordás-gulyásgergő
  elnevezésű vagy hasonló más parasztvakító HAZUDTA!

  Mellékesen megjegyezném, hogy “életerősen” nem sikerült felvennie a részére átutalt LEGELSŐ nyugdíját, azt örököse vette fel, mert “fidesz-ÉLETERŐSEN” elhalálozott!

  (Nem egyedi eset volt, de ez bekövetkezhet a per alatt is!)

  Visszatérve a témához, kellene egy olyan jognyilatkozatot
  készíteni, hogy ÖRÖKÖSEINK is behajthassák bármely
  mocsok kormányon ezt a törvénytelenül megvont JOGOS KÖVETELÉST!

  A 16% adó miatt gyermek finanszírozza az “ingyenes”
  orvosi ellátást és a GYÓGYSZEREKET, mert szülő már
  nem képes az “einstandolt” jogos járandóságból
  finanszírozni azt, ezáltal a kormány egyenes szándékkal,
  akár halálba is kergetheti a volt közszolgát, aki nem piros csillagra, majd rendszerváltás után nem a csuhára tett esküt, hanem a BŰNÜLDÖZÉSRE, illetve a nyomtatott nagybetűs IGAZSÁGRA, az áldozatok igazságának bizonyítására ! – háááÁ neeeEM !?!?

  A gyermekem szóbeli polgárjogi szerződést (jogban is elismert) kötött velem arra az esetre, ha halálom után nyerem meg a pert, annak kamatokkal (20% szokott lenni) kifizetés napjáig növelt összegét adómentesen visszafizetem neki.

  Gyermekem havonta 20 %-al egészíti ki szóbeli szerződés alapján a törvénytelenül KIKÉNYSZERÍTETT, ELRABOLT jogosan járó nyugellátásomat. – Pont a gyógyszerek ára !

  A terror állam elől nyugati jogállamba menekülő gyermek – nem akar csuhás-csicska-cseléd-vazallus lenni – , aki sok idegen nyelvet beszél és “kádárhuszár ivadékként” kötelezettséget vállalt az ELRABOLT összeg pótlására, mert sok nélkülözés mellett, saját zsebből fizettem a idegennyelv különóráit – magántanár stb.

  Kérek mindenkit, hogy RAGOZZA csak bátran TOVÁBB ezt az eszmefuttatást !!!

  • tompa szerint:

   Az a röhej hogy az igazi “kádárhuszárok” régen otthon ülnek és jól megélnek a több százezeres nyugdíjaikból igazán Kádár már nem is élt akkor amikor a volt szolgálati nyugdíjasok nagy része munkára jelentkezett a rendvédelmi szerveknél. Hogy a szellemisége tovább élt és él a mai napig az biztos, viszik tovább a gyerekek és az unokák a vezetői székekben ülve.

 4. yenki szerint:

  Ez az egész egy nagy baromság! Adják vissza a jogainkat! Olyan még a világon nem fordult elő, higy visszamenőlegesen azért büntettek meg valakit, ami akkor törvényes volt! A senior állománny pedig lemondhat végleg a nyugdíjáról, hisz ők maguk könyörgik vissza magukat az állományba. Ez ugyan az mint a magánnyugdíjpénztár. az is csak volt! Ráadásul még azok parancsait lessék akik kib….. velük! Hát én így látom!

 5. ideologiagyenge szerint:

  (lemaradt) hol szerepel, hol nem !!!

  erről szólt pedig a történet, hogy szinte mindenki

  IDEGI AMORTIZÁCIÓ után KÜLDTEK szolgálati nyugdíjba!

  pl. esetemben rendszeresen jártam pszichológushoz,

  és jelenleg is oda járok, de egy db. minősítő határozatom

  nincs.

  FÜV. indokolás:

  Belgyógyászati, Idegrendszeri és egyéb betegségei miatt rendőri szolgálatra alkalmatlan

  (passz piros !)

 6. ideologiagyenge szerint:

  2011 év nyarán egy rendőrségi honlapon már jeleztem
  az ezzel kapcsolatos hátsó szándékú jogalkotást,
  hogy a “(nem)egyeztetések” során kiadott BM tájékoztatókban,
  hol szerepel azaz ominózus hátsó szándékú “minősítő határozat”
  kifejezés, de süket fülekre talált !!!

 7. B B szerint:

  T.szolgálat 1-nek. A mai napon megkaptam a Nyufig-tól várva várt semmire nem jó levelet, amit én írtam nekik arra válasz még nem érkezett. Ebben közlik,hogy mennyit vontak le, a másik oldalon a törvények felsorolása van, amit már elég sokan sajnos kívülről tudunk.Gondolom már rajtam kívül másoknak is megérkezett, amivel egyelőre nem megyünk semmire!

 8. t.sarlosi@freemail.hu szerint:

  Adalék a szeniorhoz: A visszafoglalkoztatott fizetésként az elmúlt évben megállapított nyugdíjat kapja, vagyis a 2012 évi évi 4,2 % + a 0,5 %-os emelést nem teszik hozzá.

 9. horváth gyula szerint:

  Más téma-a BRDSZ honlapján megjelent a Belügyminiszter ur utasítása a “szenior”állomány foglakoztatásával kapcsolatos
  tudnivalókról! Nagyon érdekes és megdöbbentő!!

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.