Öt LMP-s népszavazási kérdés ment át az OVB-n

Öt LMP-s népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén, a kérdések mindegyike a nyugdíjjal, illetve a nyugdíjjogosultsággal kapcsolatos. A kérdéseket Szél Bernadett, Schiffer András és Scheiring Gábor LMP-s politikusok magánszemélyként nyújtották be.

A kezdeményezések most másodszor kerültek a testület asztalára, miután az Alkotmánybíróság még decemberben új eljárásra utasította az OVB-t.

Szablics János, az Országos Választási Iroda sajtószóvivője ismertette az MTI-nek a testület által hitelesített kérdéseket:

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára járó nyugdíj összege ne csökkenjen?”;

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy számára 2011. január 1-jén jogszerűen folyósított nyugdíj összege csak a 2011. január 1-jén hatályos jogszabályok szerinti okból csökkenjen?”;

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”;

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár előtt jogszerűen folyósított nyugdíj összege ne csökkenjen?”;

– “Egyetért-e Ön azzal, hogy a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?”.

Az OVB ugyanakkor most elutasította egy olyan, a bérpótlékkal kapcsolatos – az Alkotmánybíróságról visszaküldött – LMP-s kérdés hitelesítését, ami korábban még zöld utat kapott a testülettől. Az OVB hivatkozott az Alkotmánybíróság indoklására, ami szerint a kérdés nem egyértelmű.

További négy, a munkaviszonnyal kapcsolatos LMP-s kérdést is elutasított az OVB. Az egyikkel kapcsolatban egyértelműségi probléma merült fel, míg a másik három elutasításánál arra hivatkoztak, hogy azonos tárgyban korábban már hitelesítettek népszavazási kezdeményezéseket.

 Szablics János ezzel kapcsolatban elmondta, a most hitelesített kérdéseknél ez a probléma azért nem merült fel, mert azok egy időben érkeztek, így a hitelesítés még nem emelkedhetett jogerőre.

Az OVB hitelesített egy nem LMP-s politikusok által benyújtott kezdeményezést is. Két magánszemély arról kérné ki a választópolgárok véleményét: “Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy a polgármester nem lehet országgyűlési képviselő?”.

Ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha az OVB által hitelesített (és majd jogerőre emelkedő) kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Az aláírásokat négy hónapig lehet gyűjteni; ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját. Az ügydöntő népszavazás akkor tekinthető érvényesnek és eredményesnek, ha azon minden második választópolgár részt vesz, és az érvényesen szavazók több mint a fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.

Forrás: MTI | STOP

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 hozzászólás: “Öt LMP-s népszavazási kérdés ment át az OVB-n”

 1. pega31 szerint:

  Tulajdonképpen miért is marjuk egymást? Nincs elég bajunk?

 2. Vályi Lajos szerint:

  Tisztelt Mézescsupor!

  Valóban nem ismerem a mostani HSZT.-t
  10 évig voltam nyugdijas rendőr, előtte 20 évig hordtam az egyenruhát, mint KMB.-s olyan körzetekben, ahol a fehérek aránya 60 % volt akkor Nekem félnivalóm leszerelésem után sem volt ennek ellenére.
  Üdv: Lajos

 3. pega31 szerint:

  Drága mezescsupor!

  Azért, mert valamiben igazad lehet, még kikérem magamnak a sértegetésed!
  Lehet, hogy nem gondoltam át a történéseket, de nem őriztünk együtt libát, hogy le merj hülyézni!!

  Nem ismersz, nem tudsz rólam semmit, honnan veszed a bátorságot ehhez?

 4. Vályi Lajos szerint:

  Általam nem tisztelt mezescsupor

  Ha még nincs róla tudomásod, a volt rendvédelmis dolgozók, honvédségi, és tüzoltósági dolgozók csak akkor mehettek egészségügyi okból nyugdijba, ha már legalább 25 év munkaviszonyuk volt és ebböl 15 évet valamelyik testületnél dolgoztak. EBBŐL KÖVETKEZIK, HOGY 38 ÉVESEN NEM KAPHATOTT NYUGDIJAT SENKI. LEGFELJEBB AKKOR, HA SZOLGÁLATBAN ANNYIRA MEGSÉRÜLT, HOGY MÁR DOLGOZNI EGYÁLTALÁN NEM TUDOTT, DE EZEK A VOLT BAJTÁRSAIM MÁR VALÓSZINÜLEG NEM ÉLNEK. az, HOGY MÉG MINDIG HISZEL AZ O….N V….R HAZUGSÁGAIBAN, A TE DOLGOD. Kivánom, hogy a te családodat is érintse ez az elvonás.
  Remélem, hogy a szimpátia tüntetésen te is ott leszel és szétverik a pofádat

  • mezescsupor szerint:

   Kedves, tisztelt Vályi Lajos!

   Ugyan már nekem is egyre erősebb szemüveg kell, én is alig láttam az idézőjelet a “38-40” éves szövegnél. Ezzel csak az napi sajtóban szajkózott, becsmérlő szöveget idéztem.

   Egyébként az Alkotmány nyugdíjak csökkenthetőségéről, elvehetőségéről szóló törvény módosítás szavazásának napján én is ott voltam a Kossuth téren, bőrig ázva az igencsak kevés létszámú tüntető között. Ugyanis a dolog engem is igencsak érint az elismert 35 évi szolgálati nyugdíjam elvétele miatt.

   A hozzászólásommal csak hangosan gondolkoztam, ha alaposabban elolvasod az évekre vonatkozó mondaton kívüli részt is, talán érthető lesz, hogy mit is akartam mondani, miért nem igazán jó a népszavazás ránk nézve.
   A nagybetűs részed butaság, látszik, hogy fogalmad sincs a Hszt-ről, a szorzókról, a történésekről. Lehet, hogy te kívülálló vagy?

   Üdvözlettel

  • zorró szerint:

   Vályi Lajos bácsi ! Az én ismeretségi körömbe van aki 38 évesen nyugdíjas lett,igaz ebben az évben tőlti a 40-t. Reflux,magasvérnyomás,idegi problémák miatt 40%-os egészségkárosodása van és ezért fegyveres szolgálatra alkalmatlanak nyílvánitották 2010-ben. A másik nem bírálni akarlak,de ezt az oldalt bajtársak látogatják a szó-szoros értelmében !Ezért mint “nyugdíjas perzekuttor” arra szeretnélek kérni,hogy tartózkodj az ilyen “Remélem, hogy a szimpátia tüntetésen te is ott leszel és szétverik a pofádat” kijelentésektől ! Amenyiben közzénk tartozol úgy már csak bajtársiasságból sem ildomosak az ilyen megnyílvánulások. Isten Áldjon.

  • Farkas László szerint:

   Vályi Lajos úr!
   Akkor nézzünk csak egy példát:
   18 évesen érettségi, 2 év rendőr szakközép, az 20 évesen rendőr.35 éves éves korában megvan a 15 év aktív szolgálata.PL: Mesterlövész-képesítés megszerzése 2x szorzó, járőr 1.2X szorzó, terrorelhárító nem tudom mennyi, de a szorzókkal számítva 38 éves korára simán megvan a 25 éves szolgálati ideje.
   IGAZAD van MÉZESCSUPOR!

 5. Feketéné Paulina Mária szerint:

  Na ez már mindennek a teteje!!! Arról hablatyolt a FIDESZ, hogy minden nyugdíjas rendvédelmisnek küld értesítőt, “elbeszélgetések” lesznek, ezzel szemben nesze neked szó nélkül leloptak több mint 20000 forintot a számláról, mi hárman éltünk eddig 157000 forintból, most 138000 forint jut három főre, ezt kell beosztani, köszi Orbán, mert nem hagyunk senkit az utcán, mert addig megdöglünk!!!

  • zorró szerint:

   Marika ! Ez csak Fideszes propaganda szöveg volt. Tavaly márciusban ORFK körlevél a főkapitányságoknak nyugálományba vonult rendőröket nem lehet alkalmazni, ennyi. Plussz “érdekesség” a járadékos nem tud hitelt fel venni ! Isten Áldjon !

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.