Őstermelőknek tájékoztató

2012. január 01-től a szolgálati járandóság mellett is végezhető mezőgazdasági őstermelői tevékenység az alábbi feltételekkel:

a, Az őstermelő biztosítottá válik, mert nem saját jogú nyugdíjas, így járulékfizetési kötelezettségei lesznek.

b, A 2011. évben már őstermelői tevékenységet folytató, 8.000.000,- Ft alatti bevétellel (bevétel és nem jövedelem, tehát nincs a kiadással történő csökkentés! ) rendelkező személy az újévtől ezen (2011. évi) bevételének 20%-a után köteles befizetni negyedévente, (negyedéves bontásban, megosztásban) a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni eü. járulékot. A járulékfizetési kötelezettsége céljából elektronikus ügyfélkaput kell nyitnia a NAV-nál 2011. december 31-ig, a 11T1041 számú nyomtatványon. Figyelem: 2012. január 01-től a szolgálati járandóságra vonatkozó keresethatárokat figyelembe kell venni (18 szoros minimálbér) mert a szolgálati járandóság szüneteltetésre kerül!)

c, A 2011.évben már őstermelői tevékenységet folytató, 8.000.000,- Ft feletti bevétellel (bevétel és nem jövedelem, tehát nincs a kiadással történő csökkentés!) rendelkező személy az újévtől ezen (2011. évi) bevételének 20%-a után köteles befizetni negyedéves bontásban a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni eü. + 3% pénzbeli eü. járulékot, továbbá a 27 % szociális hozzájárulási adót (szha). A járulékfizetési kötelezettsége céljából elektronikus ügyfélkapuval kell rendelkeznie. Figyelem: 2012. január 01-től a szolgálati járandóságra vonatkozó keresethatárokat figyelembe kell venni (18 szoros minimálbér) mert a szolgálati járandóság szüneteltetésre kerül!)

d, A 2012. évtől őstermelői tevékenységet kezdő (előző évben nem volt őstermelő, tehát kezdő) személy a havi minimálbér után negyedévente (tehát negyedévente háromhavi minimálbér után összevontan)  köteles befizetni a 10% nyugdíjjárulékot és a 4% természetbeni eü. + 3% pénzbeli eü. járulékot, továbbá a 27 % szociális hozzájárulási adót. A járulékfizetési kötelezettsége céljából elektronikus ügyfélkaput kell nyitnia a NAV-nál 2012. januártól, a 12T1041 számú nyomtatványon.

e, Aki nem kíván mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytatni 2012. évben, ebben az esetben ne érvényesítse a betétlapját jövőre. Ez az ügyintézés a falugazdásznál kezdeményezhető.

Szolgálat és Becsület

You can leave a response, or trackback from your own site.

16 hozzászólás: “Őstermelőknek tájékoztató”

 1. Agent007 szerint:

  Kedves Szabó Tiborné! Engedje meg, hogy válaszoljak, és tájékoztassam, hogy kérdése nem igazán ehhez a honlaphoz,- vagy ra tartozni.Inkább Az Orsz. Nyugdíjfolyósítónál érdeklődjön. Ami válaszom illeti, benne lesz a kérdésemben is, melyet önmagának is feltehet. Járulékot, konkrétan nyugdíjjárulékot tetszett fizetni? Mert sokan vagyunk akik itt vagy ott sokat dolgoznunk nehezet és fárasztót, csak kérdés, hogy van e mögötte járulék fizetés is pl. (súlyemelő edzésekre is jártam, ami megerőltető, és nehéz volt, rengeteg munka mögötte).

 2. szabó tiborné szerint:

  Tisztelt hozzáértő!Azt szeretném kérdezni,ha Rehabilitációs ellátást kapok ,lehetek-e főállású őstermelő?És még azt szeretném kérdezni,hogy nőknél a 40-évbe hogy számít bele az őstermelői szolgáltatás pl.ha nincs évi600ezer ft. bevételem akkor is beszámít-e?válaszát előre is köszönöm ,üdv.:Szabóné

 3. Kertész Józsené szerint:

  Kérem,hogy tájékoztassanak arról,hogy az a nyugdíjas akinek nincs árbevétele,csak a /föld/ területalapu támogatás.Kell-e abban az esetben adót fizetni, ha 2012.márc.20-ig nem váltottam ki az uj őstermelői igazolványt,ezt időközben kiváltottam,júniusban.Közben januárban kifizetésre került a 2011.évi támogatás második része /kb.120 e.forint/.Tehát be kell-e vallanom ezt az összeget?
  A választ előre is köszönöm.

 4. Laci szerint:

  Tisztelt szolgálat1!

  Azt szeretném megtudni, hogy szolgálati járadékosként az őstermelői tevékenység mellett(20011-ben is) kell-e járadékot fizetnem, ügyfélkaput nyitnom, ha alkalmazottként munkaviszonyban állok?
  A választ előre is köszönöm!

 5. gumikutya szerint:

  Üdv!
  Mióta kitalálták az őstermelőit (kb. 1997) óta nekem volt, és jelenleg is van.
  Az eltelt időben valóban megszigorították, így ma már igazolni kell, hogy valóban megvan a földterület amin gazdálkodol.
  A jelenlegi tv. szerint 600.000. Ft. alatti őstermelői árbevétel bevétel nem számít jövedelemnek, így azt bevallani sem kell! Ez mindenkinek állampolgári joga!

  A biztosítási jogviszonyról csak annyit, hogy megkértem az EU. biztosítási kártyát az OEP.-től, amit meg is kaptam. A kérelemhez csatoltam a NYUGIG által megküldött értesítést.
  A kártya kiadásának feltétele, hogy biztosított legyél, ennek hiányában nem vagy rá jogosult. Ezek szerint akkor csak fennáll a biztosítási jogviszonyunk!?

 6. jozsi szerint:

  rokkantsági ellátás hogy adozik+családiőstermelő? 59-év 42év munkaviszony!

 7. Nagy József szerint:

  szolgálat 1! Köszönöm a választ.

 8. Pille szerint:

  Tisztelt szolgálat1!

  A “d” pontban leírtak új rendelkezés. Korábban (tehát 2011-ben és az előző években) az őstermelők a bevallásaikat papíralapon is megtehették, ügyfélkaput nem kellett használniuk. Az Önök által leírtakat melyik jogszabályban találom meg?

  A cikk utolsó “e” pontjának utolsó mondatát pontosítom azzal, hogy ezen ügyintézéssel kapcsolatban a falugazdászt NEM kell megkeresni. Ha 2012-re Értékesítési betétlapot nem vált ki az őstermelő, akkor 2012-re nincs érvényes őstermelői tevékenysége, így bevallási és fizetési kötelezettsége sincs. Ebben az esetben természetesen őstermelőként bevétele sem lehet.

  • miky0828 szerint:

   Kedves Pille!

   Csatlakozom hozzád,ugyanis a mai nap folyamán beszéltem én is a könyvelőmmel és Ő is azt mondta, hogy nem kell bejelentkezni elektronikusan negyedévente. Ő szerinte továbbra is egyszer kell bevallást készíteni az őstermelőnek mint a korábbi években. Ez egyáltalán nem új dolog, hogy 8.000.000 Ft alatt a bevétel 20%-a után kell a (d) pontban felsoroltakat fizetni.De ezt is csak azoknak, akik a (tételes elszámolást) választották.Akinek van őstermelői igazolványa, az tudja, hogy mire gondolok.
   Természetesen várom én is a választ a pontos jogszabály megjelölésével.

   További szép napot és Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

   Üdv:
   miky0828

   • szolgalat1 szerint:

    Tisztelt Hozzászóló!
    Kérdésének megválaszolását tovább küldtük, az alábbi választ továbbítjuk:
    „Javasoljuk a NAV tájékoztatási osztályát megkeresni, ők megnyugtatóan, egyénre szabottan minden kérdését megválaszolják.
    A jelen oldalon a Szolgálat és Becsület nem írt olyat, hogy negyedévente be kell jelentkezni elektronikusan- ennek a mondatnak így nincs kézzelfogható értelme. Arról írtunk, hogy elektronikus ügyfélkapuval kell rendelkezni. Továbbá: senki nem beszélt arról, hogy az őstermelőkre vonatkozó szabályok változtak, hanem arról volt szó, hogy a jelenleg sajátjogú nyugdíjasnak számító, 2011. december 31-én az 57. életévét be nem töltő szolgálati nyugdíjas őstermelő 2012. január 01-től nem lesz saját jogú nyugdíjas, így rá vonatkoztatva változnak a járulékfizetési szabályok. Nem arról volt tájékoztatás, hogy évi bevétele után mennyi adót kell fizetnie, hanem arról, hogy hogyan számolják ki a járulékfizetési kötelezettségeket. Nem arról volt tájékoztatás, hogy új adószabályok jönnek az őstermelőkre, hanem arról, hogy biztosítottá válik az őstermelő, aki szolgálati járandóságban részesül. Nem arról írtunk, hogy újdonság lesz a 8.000.000 alatti és feletti bevételtől függő őstermelői adózás, továbbá nem arról, hogy most mi a szabály a tételes elszámolást választónak, hanem arról, hogy milyen többlet kiadásai, járulékai lesznek jövőre a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülőknek, ha őstermelők maradnak.
    Az őstermelőkre vonatkoztatva nem kell új törvényi szabályozást várni, mert az már több éve meg van. A járulékfizetéssel kapcsolatosan nem az őstermelőkre vonatkozó törvény változik, hanem a szolgálati nyugdíj megszüntetésével és a saját jogú nyugellátás elvesztésével automatikusan alkalmazni kell a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő őstermelőkre vonatkozó kötelező járulékfizetési előírásokat is. Ha a könyvelő tudja, mit kell tenni, mi a helyes, akkor az jó lehet, rá kell hallgatni.”
    Üdv. szolgalat1

 9. Nagy József szerint:

  Érdeklődöm, hogy az őstermelőknél, aki 2007 előtt ment szolg. nyugdíjba, rájuk is vonatkozik-e az, hogy csak 2012. július 01-től számolják a minimálbér 18 szorosát, szerintem igen, de azért jobb ha egy hozzáértő mondja. Valamint azt kérdezném, hogy a minimálbér 18 szorosát bruttó vagy nettó, vagyis jövedelem vagy bevétel. Köszönet az esetleges választ.

  • szolgalat1 szerint:

   A kérdést tovább küldtük, megjött a válasz, tisztelettel közöljük:
   1, A 2007. év előtt nyugállományba vonultaknál 2012.év június 30-ig nincs keresethatár.
   2, A legkisebb munkabér úgy értendő, hogy a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló bevételről van szó.
   Üdv. szolgalat1

 10. Nagy József szerint:

  tisztelt hozzáértő!

  Érdeklődöm, hogy valahol ezen az oldalon olvastam, hogy 2012 június végéig, még nem számít bele a jövedelem , vagyis a minimálbér 18 szorosa. Én őstermelő vagyok, lenne a jövedelmem bőven a 18 szorosa a minimálbérnek, most akkor adjam le a terményem vagy nem, adjam el feketén vagy égessem el? 2003.-ban mentem szolgálati nyugdíjba. Köszönettel várom a tuti választ.

 11. Kiss Imréné szerint:

  Kérem, hogy tájékoztassatok arról, hogy az őstermelőkkel kapcsolatosan leirt adózási, illetve a befizetési kötelezettség milyen jogfszabályban, rendeletben, vagy törvényben található. Ezekről konkrét tájékoztatásra van szükségem. Hol tudok ennek utána olvasni?

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.