Lelki béke

Hótalan a hegyek inge

Ez a tél még megváltatlan,

nincs rá mentség: fehér paplan,

se hó, se hold nem világol –

amíg fölragyog a jászol

hordjuk szívünk szakadatlan,

kormos arcot száz darabban,

nincs ajándék, semmi tömjén –

rí Boldizsár, Menyhért meg én.

Az indul el akaratlan

kinek angyala jelen van,

hótalan a hegyek inge –

el kell érnünk Betlehembe!

Nagy Gáspár

Ez a tél még megváltatlan. Várjuk, bizakodva várjuk, hogy 2014 karácsonyára elérkezik majd hozzánk a mi személyes, sajátságos megváltásunk egy nagyon is földi bíróságtól.

Úgy érzem, nincs már semmi a dolgunkban, amit demokratikusan vagy diktatórikusan, pláne racionálisan vagy kiszámíthatóan lehet várni, tenni, mondani, gondolni, remélni. Tényleg mintha mindenki kezében a forró krumpli lennénk.Valósággá vált a színjáték az AB eljárása során, és más esetekben, amikor már nem tudjuk, ki kicsoda, és mit miért.

Hankiss Elemér írta le a 80-as években azt, hogy az egymás közötti (társadalmi) kapcsolatainkra nem jellemző az együttműködés. Ebből az következhetne, hogy akkor biztosan a versenyt kedveljük- de valójában a tisztességes, szabályok tiszteletét is megkövetelő versenyt éppúgy kerüljük, mint az együttműködést. A magyar interakció jellegzetes formája a csapda, mondja a szociológus. Ennek lényege, hogy a felek mindegyike a maga előnyét keresi, de nem a másikkal együtt, hanem annak ellenére, azon átgázolva, ellenségnek tekintve, az elpusztítására törekedve. S mivel ez a szándék sajnos kölcsönös, a legjobb védekezés a támadás, a legcélszerűbbnek tűnő stratégia a hazudozás, a megtévesztés, a mellébeszélés, a ködösítés.

Nincs ez másként az új évezredben sem, jól látjuk.

Ezen a szinten, síkon ” nincs megoldás”. Lehet kérdezgetni, hogy miért történik ez velünk, miért vagyunk a történelem margóján, miért ítéltettünk pusztulásra, mivel húztuk ki pontosan a gyufát, miért így állnak hozzánk kint és bent. Valójában mindegy.

A helyzetértékelés lehet ez, maradhat ezen a szinten. De a megoldás nem itt rejlik. Itt , csak itt , semmi nem működik, ahogyan az pontosan látszik is.

A helyzet szerintem az emberség és a hitünk nagy- nagy próbája. Meg tudunk-e maradni bátor embernek – és nem alattvalónak, nem bábunak, nem kollaboránsnak – ,együttérző szívű segítőnek, hívőnek az embertelenségben, a hitetlenségben, vagy éppen a vallási gőgben? Tudjuk -e érezni, vallani, elfogadni, hogy nekünk embertől való megoldásunk az ügyünkben nincs? Meg tudjuk-e őrizni a lelki békénket addig is, míg megszületik a döntés, és azon túl is? Tudjuk-e Istenre bízni, hogy legyen meg az Ő akarata? Meg tudunk-e benne nyugodni ? Tudjuk-e egyszerűen tenni, ami a dolgunk, kinek éppen mi ? És … csak amúgy mellesleg lépegetni előbbre, néha hátra, nem tulajdonítva nagyobb jelentőséget semmilyen ebbéli történésnek, mint amit az illuzórikus világ érdemel? Mert a fő dolgunk más. Nagyon más. És a megoldás mégis ott van.

 ” A bátorság és a vitézség nemcsak a katonák számára szükséges erény, hanem minden ember számára. Valamennyiünknek bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy saját életünket éljük, azt az életet, amit Isten öröktől fogva kigondolt számunkra. Túlságosan könnyű ugyanis másokhoz alkalmazkodni, átvenni elképzeléseiket, hogy ne kelljen árral szemben úsznunk.

A széles út az az út, amin mindenki jár. Meg kell találnod az egészen személyes utadat. Nem elég, ha másokhoz igazodsz! Jól oda kell figyelned, hogy melyik a te utad. Aztán pedig bátran el kell döntened, hogy ezen az úton jársz, még akkor is, ha ott nagyon magányosnak érzed magad. Csak a saját utadat járva növekedhetsz, és csak ez vezet el a teljes életre.

Az élet újra és újra olyan feladatok elé állít téged, amelyeket ott azonnal kell megoldanod. Holnap már késő lenne.”

Anselm Grün

 A lelki békéhez sok út vezet, sok módszert kipróbálhatunk. Amikor egy ajtó bezárul előttünk- ahogy velünk ez megtörtént-, mindig kinyílik egy másik. Azonban a legtöbbünk a zárt ajtót nézegeti tovább, és nem veszi észre az újonnan kínálkozó lehetőséget.

Kívánom, hogy az idei karácsony hozza meg minden Bajtársam számára a lélek bátorságát és békéjét! Áldott karácsonyt kívánok minden Bajtársamnak és családjaiknak!

Halmos Edit

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.