Korkedvezményes nyugdíjakról a bányászok védőszentjének napján

A bányászok védőszentje, Szent Borbála napján a magyar parlamentben megemlékeztek a bányászokról. Az elnöklő Latorcai János a bányászok áldozatvállalását méltatta.

Soltész Miklós szociális államtitkár a bányászokat is méltánytalanul érintő korkedvezményes nyugellátások megszüntetését “felhánytorgató” ellenzéki felszólalásra reagált, ismételten összefoglalta a hivatalos állásfoglalást a megszüntetett korkedvezményes nyugdíjak rendszerére, amely a következő (szerinte és szerintük): “Hangsúlyozta, a korkedvezményes nyugdíjak rendszere, az, hogy 35-40 éves fiatalemberek elmentek nyugdíjba, hosszú távon fenntarthatatlan volt.”  Teljes cikk az mno.hu oldalon található!

Aztán egy miniszteri levél az egyik bányász érdekvédelmi szervezetnek, a szavahihetősége, hitelessége és ígérete a szokásos:

“A bányász rokkant nyugdíjasoknál lehet eredmény

 A BDSZ elnöke levelet kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterétől, melyből a következő részt idézzük:

 “A Kormány megtárgyalta a bányászok kedvezményeiről szóló előterjesztést, és a következő döntéseket hozta:

A korábban rokkantsági nyugdíjban részesült bányászok a korábbi nyugdíjukkal azonos összegű járadékra lesznek jogosultak. Akit már felülvizsgáltak, s ellátását csökkentették, az is a korábbi rokkantsági nyugdíjának megfelelő összegre lesz jogosult. Azok a bányászok, akiket még nem vizsgáltak felül, és tudják igazolni, hogy bányászok voltak, felülvizsgálat nélkül is visszakaphatják ellátásukat.”

 A Kormány 2012. december 5-én tárgyalja a konkrét jogszabály tervezetet és a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályozást.”  Forrás: Bányászszakszervezet honlapja

 Még egy kis adalék a bányászok megbecsüléséhez, az évtizedekig végzett munka értéke:

“A tüntetésen felolvasták egy bányász levelét. A balul járt férfi leírta, hogy a felülvizsgálat során tovább tartott a levetkőzés és a felöltözés, mint a kontroll, ami néhány törzshajlításból állt. Az infarktuson átesett, koszorúér-betegségtől, magas vérnyomástól, szilikózistól, cukorbajtól szenvedő férfit alkalmasnak nyilvánították három műszakos, nehéz fizikai munkára. Az eddig 130 ezerből élő exbányász mostantól be kell érje 28 ezerrel. Tizenegyféle gyógyszert szed, ezek ára havi 12 ezer forint.”Teljes cikk itt olvasható!

Végül egy “másik” bányásztörténet… Tejes cikk itt olvasható!

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.