Szolgálattal összefüggő a betegség: 3 év után a Kúria kimondta!

Egyesületünk tagja, aki katonaként külföldi szolgálati feladatainak ellátása közben egészségkárosodást szenvedett el, az egyesületünk jogi segítségével 3 évi pereskedés után mondhatja el, hogy összefügg a betegsége a szolgálati feladatokkal. Ezt a tényt tavaly év végén a Kúria ítélete mondta ki. Tagunk így baleseti járadékra vált jogosulttá, amelyet már folyósítanak is részére.

Igen tanulságos az évekig húzódó per, mert minden lehetőséget kihasznált a volt munkáltató, hogy bebizonyítsa: a szolgálati idő alatt szerzett egészségkárosodás sorszerű, így semmilyen felelőssége nincs a volt munkáltatónak, főleg nincs anyagi felelőssége.

Nos, hát ez nem jött össze, így egyesületi tagunk élete végéig jogosult a Kúria ítéletéből következő járadékra a szolgálati járandóságán felül.

Azért is figyelemre méltó e hosszú pereskedés tanulsága, mert bizonyítja, hogy milyen orvosi-jogi hercehurcán kell átmenni az igazságszolgáltatás útvesztőiben, ha egy fegyveres szervnél dolgozó szolgálat közben megbetegszik, s azt a munkáltatója megkérdőjelezi: egyszerűen sorszerűnek mondja ki az egészségromlást!

Igen elgondolkodtató ez akkor, amikor éppen most vezették be az egészségkárosodási ellátásra való jogosultság törvényi lehetőségét.

Sok bajtársunknak reményt ad ez arra, hogy ha szolgálati ideje alatt úgy megromlik az egészsége, hogy alkalmatlanná válik fegyveres szolgálatra, nem kerül ki a fegyveres/rendvédelmi szervtől ellátás nélkül az utcára. Ez utóbbi csapás az elmúlt években több bajtársunkat is elérte. Van, aki évtizedeken át tartó fegyveres szolgálata után, egy általános iskola portáján tengeti életét – hogy éhen ne haljon- , tartalékos főtiszti rendfokozatát már nem is meri bevallani saját magának sem.

Jól látszik a 3 év pereskedés után, mily nehéz lesz bebizonyítani a jövőben is, hogy a szolgálattal összefügg-e egy poszttraumás betegség, összefügg-e a fegyveres szolgálattal a magas vérnyomás okozta trauma és ki tudja milyen sok más betegség!

A hazánkat szolgáló bajtársaink esetében a sorszerű betegség kialakulása 20-30 évnyi fegyveres szolgálat után továbbra is teljes kiszolgáltatottságot hozza el, amikor alkalmatlanság címén, a kapun kiküldik. Nem lehet ebbe belenyugodni ilyenkor, a jogi utat végig kell járni! Amely út nagy idegi megterhelés és nem kevés anyagi áldozatot követel az igazság keresése, még egyesületi segítséggel is.

SZB elnökség