15 hozzászólás

 1. Morfolgo
  2014-04-15 @ 17:02

  Tanulságos volt a meghallgatás.
  Én úgy éreztem, hogy a bizottsági fiatal képviselő hölgy nem értelmezte megfelelően a diszkrimináció fogalmát.
  Amikor azt mondta: “a korengedményes nyugdíj megszüntetéséről van szó (!!) és ez nem tartozik az életkoron alapuló diszkrimináció kategóriájába…”.
  Nos ha így lenne, akkor mondjuk holnap ha úgy dönt a parlament, hogy megszünteti a nők korengedményes nyugdíját úgy, hogy a fehér bőrű nők öregségi nyugdíjasokká válnak, a szinesbőrű nők pedig ezután nem kapnak nyugdíjat,csak 65 éves korukban az mi lenne?
  Ugye milyen durva! Mekkora felháborodás lenne az EU parlamentjében (rasszizmus és egyebek..)
  Pedig szinte ugyanez történt nálunk is azzal a különbséggel, hogy a bőr színe helyébe a 57 éves kor lépett.(Ezt nevezik kor szerinti diszkriminációnak.)
  Na ez az ami elsikkadt a hölgy értékelésében!

 2. jogfosztott
  2014-04-14 @ 21:22

  Én nem azt állítottam, hogy nem kell bírósághoz fordulni, pusztán arra kívántam felhívni a figyelmet, hogy óriási hiba, hogy sok jogfosztott a bírósági kereset benyújtása után azt gondolja mindent megtett a jogsérelme orvoslása érdekében. Az ügyünk megoldásához a jogi út mellett arra is szükség lett volna, szükség lenne hogy az érintettek minden demonstráción és minden szavazáson egységesen kinyilvánítsák és követeljék a demokratikus jogállami normák visszaállítását. Amíg ugyanis a fideszes országgyűlés nem tartja tiszteletben a demokratikus jogállami normákat, addig nem látok esélyt az ellátásunk eredeti formájú és összegű visszaadására (ne legyen igazam). Megszámlálhatatlan módszer létezik arra, hogy a nyugdíjunk visszaadásával párhuzamosan más módszerrel megszívassanak.

  Az optimista és pesszimista ember között egyébként semmilyen különbség nincs, pusztán a pesszimista több információval rendelkezik.

 3. csali
  2014-04-14 @ 19:27

  Javasolnám a moderátornak egy “paranoid és depresszív szűrő” beépítését, ami eleve kizárná az ilyen jellegű hozzászólásokat.
  (Bár úgy látom nem sok hsz maradna.)

  • szolgalat1
   2014-04-14 @ 21:27

   A “paranoid és depresszív szűrő” helyett Csapajev által leírtak szerinti tesztek kitöltése és az ilyen betegek módszeres gyógyítása lehet csak a megoldás: persze ez nem a mi tisztünk.
   Ilyen a társadalom:
   http://stressz.blog.hu/2014/01/21/a_hulyek_a_leghangosabbak

   Aztán az egyéni véleményem szerint a depresszió és kétségbeesés letörésére kitalálták az értelmes és rendszeres szellemi és fizikai munkát, aktivitást, esetleg olyat, mely a jelenlegi helyzetünkben anyagi bevételt is hoz. Ehhez össze kell fognunk egymással, egymást segíteni kell értelmes elfoglaltsághoz, törvényes pénzkeresethez, újra kell fogalmazni korábbi elképzeléseinket… egyszóval: hasznosan élni családunknak, szűkebb és tágabb környezetünknek továbbra is, új erővel, új célokkal…Nem csüggedni, nem hitetlenkedni magunkban, erősnek és bátornak lenni: hisz van miért élnünk ma is, holnap is, függetlenül, hogy ki, mit kormányoz és hogyan a politikában!
   Tisztelettel: szolgalat1

 4. jogfosztott
  2014-04-14 @ 18:04

  A mi problémánk végső megoldásának a kulcsa nem az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), hanem a jogfosztottak kezében van, akik négyévente szavazatukkal eldönthetik, az Országgyűlés összetételét. A végső döntést az ellátásunk formájáról és mértékéről ugyanis az Országgyűlés fogja meghozni és nem a bíróság. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB, Strasbourg) a legkedvezőbb forgatókönyv megvalósulása esetén annyit tehet, hogy megállapítja a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 5. §-a tulajdonjogot sért és a bírósághoz fordulók részére kártérítés megfizetését rendeli el (amire egyébként semmilyen garancia nincs). Az EJEB az ominózus jogszabályi rendelkezés megsemmisítésére nem rendelkezik hatáskörrel. A nyugdíjunk elvételéről szóló jogszabályi rendelkezést csak az Országgyűlés tudja törvényalkotással hatályon kívül helyezni, és az Országgyűlés dönthet arról is, hogy a jövőben milyen formájú összegű ellátásban részesülhetünk (milyen nyugdj rendszert kívánnak működtetni).
  Persze a jövőről nem rendelkezünk biztos információval, az elmúlt négy év eseményeit azonban ismerjük, amiből nagy biztonsággal következtethetünk, hogy az ismét kétharmados fideszes Országgyűléstől mire számolhatunk.
  Vegyük sorra, mik azok a tények amit az elmúlt négy évből ismerhetünk:
  1. Az elmúlt négy év során gyakorlattá vált, hogy az Alkotmánybíróság (AB) által megsemmisített alkotmányellenes jogszabályokat az Országgyűlés a megsemmisített jogszabállyal teljesen megegyező tartalommal, vagy egy kis kozmetikázást követően lényegén nem változtatva ismét törvénybe emelt. Az indoklás mindig az volt, hogy az AB által megsemmisített jogszabály megfelelt a társadalmi elvárásnak stb, ezért az OGY helyesen járt el, amikor törvényalkotással továbbra is biztosítja az adott jogszabályi rendelkezés alkalmazhatóságát.
  2. Az EU Bíróság (Luxemburg) megállapította, hogy a bírák kényszer nyugdíjazása EU jogot sért. Ennek ellenére kb 100 bírát azóta sem helyeztek vissza és már nem is fognak visszahelyezni a korábbi beosztásába.
  3. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB, Strasbourg) több alkalommal megállapította, hogy sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a nemzetközi munkásmozgalom jelképének viselésének a büntetése. A hatályos jogszabály a jelkép viselését jelenleg is büntetni rendeli.
  3. Az EJEB (Strasbourg) megállapította, hogy a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Az indoklás nélkül elbocsátott köztisztviselőkből egyet sem helyeztek vissza az állásába. A bírósági ítélet ellenére sem alkottak olyan jogszabályt ami lehetőséget teremtett volna a köztisztviselők visszavételére.
  4. Az EJEB megállapította, hogy a 98%-os különadó tulajdonjogot sért. A kormány válasza a 98%-os különadó helyett 75%-os különadó lesz.
  5. Az EJEB megállapította, hogy az egyházi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Rétvári Bence szerint a bíróság már hatályon kívül helyezett törvény alapján hozta meg a döntését.
  6. A EU Bíróság (Luxemburg) bíróság megállapította, hogy a pálinkafőzés adómentessége EU jogot sért. A fidesz reakciója: „A Fidesz ragaszkodik a szabad pálinkafőzéshez, ezért azt várja a májusban megalakuló új kormánytól, hogy találja meg a megfelelő jogi megoldást a hungarikumok megvédésére – közölte a kormánypárt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.”

  http://www.168ora.hu/itthon/fidesz-ragaszkodunk-szabad-palinkafozeshez-125811.html
  Stb.

  A fenti és még tucatjával sorolható hasonló példák egyértelműen bizonyítják, hogy a bírósági ítéletetek, ha az nem párosul megfelelő politikai akarattal bizony nagyon könnyen végrehajthatóak olyan formában, hogy az érintetteknek nem lesz benne sok köszönetük. A fenti példák azt is szemléltetik, hogy a bírósági ítéleteknek egyetlen esetben sem lett olyan következménye, hogy a törvényalkotó visszaállította az eredeti állapotot.
  Egyetlen bíróság sem tudja visszaállítani Magyarországon a demokratikus jogállamot, erre csak a polgárai képesek, akik politikai nyomásgyakorlással és a választáson leadott szavazataikkal érhetik el.

  • szolgalat1
   2014-04-14 @ 20:55

   Kedves „jogfosztott”, a vélemény szent, de:
   Elöljáróban ismételtem szeretném ajánlani dr. Bárándy Péter ügyvéd úrral készített korábbi riportunkat.
   https://szoli.eu/strasbourgi-kerdesekrol-es-a-jogos-elegtetelrol-interju-dr-barandy-peterrel/
   A „jogfosztott” véleménye 1-6 pontjához az alábbiakat fűzném nagy tisztelettel:
   2. ponthoz, bírák nyugdíjazása:
   A bírák sérelmeinél több esetben vezető beosztású bírákról van szó, akik nem vállaltak újra munkát a régi munkahelyükön „beosztott bíróként”, miután az EU Bírósága döntött ügyükben. Aki vissza akart menni a bíróságokhoz, biztosítottak részükre bírói munkát, mindenkinek. A korábban vezető beosztású bíróként dolgozó, de kényszernyugdíjazása utáni visszavételét követően vezetőként már dolgozni nem tudó bírók illetmény különbözetet kapnak a korábbi és a visszavételüket követő illetményük különbsége okán (ennek oka nyilván, hogy betöltötték a régi beosztásukat).
   Összegzés itt: megérte a Bírósághoz fordulni, az EU figyelme ráterelődött a problémára és gyors megoldás született, tanulságos a mai napig! Ha nem fordultak volna a bírósághoz, milyen jobb megoldás született volna, milyen remény élne, hogy még egyszer ezt és így nem tehetik meg a sértett magyar állampolgárokkal?
   Mondhatnák akkor a bírák, hogy: „Igen nem hagytuk a jogainkat tiporni, lássátok, a saját bíróságunkhoz, az EU bíróságához mentünk, s intéződött valamelyest az ügyünk! Vagy 15-25 év múlva: „Látod fiam, unokám stb. a nagypapa/ nagymama kiállt az igazáért, küzdöttünk, s a népek EU közösségének egy intézménye, az EU Bíróság nekünk adott igazat! Állj ki te is az igazadért – kicsiért és nagyért is!”

   3. Az ún. vörös csillagos EJEB 2-3. ügy után az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Btk. azon rendelkezését, mely abban a formában büntette az önkényuralmi jelképek viselését, a méltányos jóvátételt a magyar állam kifizette a panaszosnak, s új ide vonatkozó Btk. szakasz is módosult (ha nem is törölték el).
   Összegzés itt: megérte az EJEB-hez fordulni, még egyéni/egyes esetben is, a Bíróság és az EU közvélemény figyelme ráterelődött a problémára és egy közepes-részeredményes megoldás született, tanulságos a mai napig! Ha nem fordult volna a bírósághoz az érintett, milyen jobb megoldás született volna, milyen remény élne, hogy még egyszer ezt és így nem tehetik meg a sértett magyar állampolgárral?
   Mondhatná akkor a vörös csillagos ügy győztese, hogy: „Igen nem hagytam a jogaimat tiporni, lássátok, a saját bíróságunkhoz, az Európa Tanács bíróságához mentem, az EJEB-hez, s intéződött valamelyest az ügyem! Vagy 15-25 év múlva: „Látod fiam, unokám stb. a nagypapa kiállt az igazáért, küzdöttem, s az Európa Tanács közösségének egy intézménye, az EJEB nekem adott igazat! Állj ki te is az igazadért – kicsiért és nagyért is!”

   4. Az indokolás nélküli köztisztviselői elbocsátás ügyében egy fő fordult az EJEB-hez ( később, a sikeres ügy után további néhány). Az EJEB méltányos jóvátételt ítélt meg, s az eredetileg támadott sérelmezett törvény sincs már hatályban. Az egy fő „EJEB-győztes” vissza sem akart menni oda dolgozni, ahonnan elküldték.
   Összegzés itt: megérte a Bírósághoz fordulni, az EJEB és az EU figyelme ráterelődött a problémára, kedvező ítélet születtet, a hazai részmegoldást is kikövetelte az EJEB döntés, tanulságos a mai napig! Ha nem fordult volna a bírósághoz a kirúgott köztisztviselő, milyen jobb megoldás születtet volna, milyen remény élne, hogy még egyszer ezt és így nem tehetik meg a sértett magyar állampolgárral?
   Mondhatná akkor az EJEB győztes egykori köztisztviselő, hogy: „Igen nem hagytam a jogaimat tiporni, lássátok, a saját bíróságunkhoz, az Európa Tanács bíróságához mentem, az EJEB-hez, s intéződött valamelyest az ügyem! Vagy 15-25 év múlva: „Látod fiam, unokám stb. a nagymama kiállt az igazáért, küzdöttem, s az Európa Tanács közösségének egy intézménye, az EJEB nekem adott igazat! Állj ki te is az igazadért – kicsiért és nagyért is!”

   5. Az egyházi törvény és a vallás,- és lelkiismeret törvényekkel kapcsolatosan az Európai Bizottság már korábban lépett, amely nyomán az eredeti és támadott törvényt már módosították, több kisegyház már korábban visszanyerte egyházi jogi besorolását, a sérelmezett törvényt módosítani kellett itthon. Ugyanez az „egyházi-ügy” az EJEB-n húzódott mostanáig, egyéni panasszal, hiszen ahogyan a bírák ügyében az EU Bíróság már régen döntött, még legalább félszáz bíró EJEB panaszának ügye folyamatban van. Ez történt az egyházi törvény kedvező EJEB ítéletével is. Igen az akkor sérelmezett törvény már abban a teljes tartalmi formában nincs meg. Miért is, mert megtámadták!
   Ha nem fordult volna a bírósághoz az a bizonyos kisegyház vezetője, milyen jobb megoldás született volna, milyen remény élne, hogy még egyszer ezt és így nem tehetik meg Magyarországon?
   Mondhatná akkor az EJEB győztes kisegyház vezető, hogy: „Igen nem hagytuk a már több száz éves vallás és lelkiismereti jogainkat tiporni, lássátok, a saját bíróságunkhoz, az Európa Tanács bíróságához mentem, az EJEB-hez, s intéződött döntő részben az ügyünk! Vagy most a gyülekezeti beszélgetések között: „Látjátok kedves hívek fiaim, unokáim stb. hogy kis közösségünk kiállt az igazáért, küzdöttünk, s az Európa Tanács közösségének egy intézménye, az EJEB nekünk adott igazat! Álljatok ki ti is az igazatokért – kicsiért és nagyért is!”

   6. A pálinka ügy nagyon friss, erről később mondjunk ítéletet mi is, de a helyére fog kerüli ez is!

   Teljes összegzés: Ha nem fordultunk volna a bírósághoz, a szolgálati nyugdíjunk elvétele okán, akkor, milyen jobb megoldás született volna, milyen remény élne, hogy még egyszer ezt és így nem tehetik meg Magyarországon, sem velünk sem más társadalmi réteggel?
   Mondhatnánk akkor bárkinek is most, vagy később, hogy: „Igen nem hagytuk a több évtizedes fegyveres szolgálatunk tulajdonjogát, a nyugdíjunkat és a törvények által biztosított jussunkat, jogainkat tiporni, lássátok, a saját bíróságunkhoz, az Európa Tanács bíróságához mentünk, az EJEB-hez, s befogadták, tárgyalják az ügyünket, bármely nap közölhetik velünk az ítéletet!
   Vagy most a baráti és ismerősi beszélgetések között ezt mondanánk???: „Látjátok kedves barátaim, rosszabb vagyok, mint az a zsoldos katona, aki a csata után még a zsoldját sem merte kérni, mert társai látták, hogy gyáva volt a harcban! Megszolgáltam életem árán is a szolgálati nyugdíjamat, dolgoztam évszaktól, napszaktól és időjárástól függetlenül, elvették tőlem, de nem panaszkodom, nem vitatom, mert az erősek úgy is győznek…
   Vagy 15-25 év múlva őszintén és röstelkedve így beszélnénk: „Látod unokám stb. a nagypapa/nagymama nem állt ki az igazáért, nem mert kiállni a megdolgozott évei után járó nyugdíja érdekében, nem küzdöttem, nem fogtam össze bajtársaimmal, nem voltam olyan mint dédapád, aki lövészárokban kézitusában védte a hazánkat 1914-től 1918-ig, s mégis haza jött, reménnyel a vesztes háború után, hiszen győzött ő, itt vagyunk mi, Te és Én is.. ”
   Vagy: „nem voltam bátor kiállni igazamért, a nehézségektől féltem, azt hittem akkor, hogy elveszik a maradék járandóságomat is. Nem voltam olyan, mint Árpád vezérünk, aki a Kárpátok keleti bérceinél nem állt meg, és nem mondta,hogy:” de nagyok ezek a hegyek, mennyi veszélyes medve élhet odafenn, és mennyi ismeretlen harcos nép lakhat a hegyeken túl: ne is kísérletezzünk, jó lesz nekünk a besenyő nép közzé beolvadni, csak néha-néha kell asszonyainkat és lányainkat kiszolgálni nekik, végül is katonáskodhatunk az Urál mentén, …aztán oly sok népnek nem sikerült már az a Honfoglalás, ott van az erős Róma, Bizánc… a nagyok…az avarok legfőbb fejedelme is kétharmaddal kormányoz…hagyjuk az egészet, Bizánc sem tudja behajtani az ígéretét, törvényeit a Kárpát-medencében, sokszor Rómában a pápa is hiába ír enciklikát…tesznek rá a Kárpát-medencében…menjünk áldozunk a nagy kőnek, igyunk kumiszt, szeressük az asszonyunkat a jurtánkban…mert másnap a besenyők fogják…”
   “Hol lennénk mi, akkor, ha őseink így gondolták volna a jövőjüket, kis unokám? ”
   “- Papa nem tudom, de nekem Árpád vezér és a dédnagyapa a szimpatikus, a besenyők azok nem, a medve szép lehet, ja: Te kicsit… gyáva voltál Papa?!”

   Tisztelettel: szolgalat1

 5. artiyust
  2014-04-14 @ 16:15

  Az a bibi, hogy hogy az EU is nagy ívben …. arra, hogy mi történt velünk. A megnyilvánulások és videok alapján senkik lettünk Európában. -Ez azért nagy siker-

  • szolgalat1
   2014-04-14 @ 21:17

   Kedves artyust!
   Nagy tisztelettel ajánlanám figyelmedbe, hogy petíciónkat a Petíciós Bizottság befogadta, két alkalommal az Európai Bizottság álláspontjával ellenkezőleg többségi EU Parlamenti szakbizottsági döntéssel napirenden tartja! Ez az ügy nem került haza, hogy a nemzeti törvényhozás hatáskörében oldja meg, az erőviszonyai szerint!
   A továbbiakban még egyszer tisztelettel: A Petíciós Bizottságnál többségi szavazat támogatásunk van az ügyünkben, még a néppárti elnök is mellettünk szavazott! Nem keverendő össze az Európai Bizottság álláspontja és az EU Parlament szakbizottságának bennünket támogató álláspontja!
   Egy teljesen civil ember – egy tanár ember- a következőket mondta a legutóbbi EU Parlamenti szereplésünk után nekem: ” Mit akartok még, ügyetek napirenden van, tárgyalják, nem adták haza, ide, hogy végleg eldöntsék a sorsotokat! Ez jó nektek, ha részeredmény is: tudjátok mennyi ügy hal el napok és hetek alatt az EU-ban és itthon is? Küzdjetek, megéri!”

   Nagy tisztelettel: szolgalat1

 6. geeijoe
  2014-04-14 @ 12:05

  Természetesen link az a “limk”! 🙂

 7. geeijoe
  2014-04-14 @ 12:03

  Köszönöm a limket, de csak felfordult a gyomrom az EU rezignált, pofátlan közönyösségétől! Mi a fenét nem lehet érteni azon, hogy visszamenőleges hatályú, negatív következményekkel járó törvénykezés? Ez nem európai jog ellenes tevékenység? Minek ül ott az a sok balfék, aki nem ért semmit? A szerencsétlen Tabajdiék hiába magyarázzák el értelmesen a helyzetet, úgy látszik, hogy vagy a szinkrontolmács ….., vagy a petíciós bizottság nem érti a lényeget, vagy nem akarja!! Ez már azért sok! Lehet moderálni ezt, de szerintem már mindenki ezt látja és érzi!!!

 8. Csapajev
  2014-04-14 @ 10:27

  A Petíciós Bizottság videója:
  http://youtu.be/xEQ0yn-lw3E

  Ha esetlen valaki nem érti el a jutub videót, vagy onnan lekerül, az alábbi címen is megnézhető, vagy letölthető:
  http://yadi.sk/d/GtZcqdX7MQZq7

  Háromnegyed órányi műsor, sör legyen!

 9. Csapajev
  2014-04-13 @ 21:26

  „2014. év közben vagy ezt követő időszakra – nincs ide vonatkozó, megerősített, ismert és szakmailag előkészített kormányzati terv, egyelőre nincs ez a kérdés napirenden még a szűk és mértékadó hatalmi körökben sem.”

  De jót röhögtem…
  Ezeket mikor zavarta a rögtönzés, a megalapozatlanság, a hazudozás, a szakbarbárság, a sumák arcátlanság…?
  Van erre egy találó kifejezés: Hücpe.

  Épp ma olvastam egy elemzésben, hogy ezeknek azért van kétmillió, nagyjából stabil szavazójuk, mert a legnagyobb marhaságot is kellő eltökéltséggel, ideológiával végigcsinálják, és ez a népnek szimpi.

  Ilyen a társadalom:
  http://stressz.blog.hu/2014/01/21/a_hulyek_a_leghangosabbak
  Úgy látszik, ez a menő.

  • szolgalat1
   2014-04-14 @ 06:23

   Csapajev válaszát “nem megkérdőjelezve”, de: a szolgálati járandóság drasztikus átalakítása (csökkentés, megszüntetés, újabb feltételek bevezetése) aligha képzelhető el a BM, HM és a KIM szaktárcák nélkül úgy, hogy azt ne kelljen kidolgozni, s ne lenne elérhető változat és munkaanyag…világos hazai erőviszonyok, erőtlen-viszonyok vannak…”semmi sem a régi…”
   Üdv! szolgalat1

 10. Csapajev
  2014-04-13 @ 21:14

 11. geeijoe
  2014-04-13 @ 20:37

  Tisztelettel kérdezem, hogy mi volt a helyzet a márciusi petíciós bizottsági meghallgatáson Brüsszelben?

Vélemény, hozzászólás?