43 hozzászólás

 1. Balu
  2012-09-29 @ 20:01

  Ellopták a nyugdíjamat ! Betegen jöttem el, és mindenemből kiforgatottak ! Mert odatartottuk a fejünket mint a birkák !Most rám szakad a hitel. Segít a kormány , igen, meghalni !

 2. vidor
  2012-04-17 @ 09:36

  ez az érdekes!!!

 3. Para-bellum
  2012-02-10 @ 22:56

  Kedves Kollegák, Sorstársak, Bajtársak!
  Hol is kezdjem? Engem 2OO4-ben nyugdíjaztak a vámtól, egy a felmagasztósított EU csatlakozás miatt. Vajon a “nagy” EU, MEGIS VÉD A HELYZETÜNKBEN, HELYZETEMBEN?
  Nem tudom nálatok szöget ütött-e, hogy akkor mi van a végkielégítéssel, mivel azt azért nem kaptuk meg, mert nyugdíjaztak. Most meg se nyugdíj, se végkielégítés!

  Kérdésem utóbb ez nem követelhető, visszamenőleg?
  De tetszett panther62 felvetése, hol a jogorvoslat, és ahozzá az alakszerű határozat?
  Aztán mi a garancia a jelenlegi 57 éves határidőt nem e tólják későbbre, így gzakorlatilag sosem leszünk nyugdíjasok?

  És utolsó kérdés, mi van azzal aki külföldre költözött, dolgozik, s az átvitt nyugdíja után ott adozni köteles (pl. Ausztria) akkor ő kettösen lesz adóztatva.

  • baka
   2012-02-11 @ 15:45

   A végkielégítés kérdésben teljesen egyetértek.
   Az 57 éves kor kérdésében már jan 1-én sem volt garancia, mivelha 2011. dec.31-ig nem töltötted be az 57-et, már csak a 65 maradt. A gond az, hogy erre sincs garancia már most sem. hacsak megnem áll az idő.

 4. Pegsus60
  2012-01-31 @ 00:03

  Talán azt is meg kellene kérdezni Strasbourg-tól, hogy vajon az Unióban is adókötelesek-e az uniós rendvédelmi szervek nyugdíjasainak ellátásai és a mostanában nálunk hozott intézkedések mennyire is vannak összhangban az uniós normákkal ebből a szempontból…mert ha ez uniós jogszabályokba ütközik, akkor indítványozni kellene, ezen a jogi alapon történő eltörlésüket.

 5. Pegsus60
  2012-01-30 @ 23:54

  Tisztelt hozzászólók!
  Nem tudom, biztosan mások is felfigyeltek már arra, hogy tudomásom szerint kis hazánkban még érvényben van a kettős adóztatás tilalma. A szolgálati nyugdíj meghatározásakor annak idején bruttó keresetet vettek figyelembe, ennek során ezt csökkentették a levont SZJA-val és időarányosan. Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e SZJA-van csökkentett illetményből még további SZJA-t levonni ? A mindennapok szerint lehet, ez így törvényes vajon ??? Gondolkodjunk!

 6. Farkas László
  2012-01-30 @ 15:55

  Császár László!
  A kért jogszabály.
  2011. évi CLXVII. törvény
  a korhatár elõtti öregségi nyugdíjak megszüntetésérõl, a korhatár elõtti ellátásról
  és a szolgálati járandóságról*

  4.(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár elõtti öregségi nyugdíj helyébe lépõ korhatár elõtti ellátás
  továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont
  ci) alpontja szerinti korhatár elõtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó

  Ennek a módszernek az a lényege, hogy akinek nem érné el a levonás utáni járadéka a 117000-et / min.bér 150%-át/attól is tudjanak néhány ezret levonni,mégpedig a 117000 feletti részt, majd a levonás után emelnek 0,5+ 4,2%-ot./ mert a levonás után már nem lehet kevesebbet fizetni, mint 117000/
  Egy példa a 125000-es járadékból nem lehet a 16%-ot 20000 Ft. levonni, mert kevesebb lenne /105000/mint a 117000, viszont először levonnak belőle a tv szerint -amennyit lehet-8000Ft különbözetet, vagyis leviszik 117000re, majd emelik az előírttal.ÜGYES!!!!

 7. Császár László
  2012-01-27 @ 13:56

  Tisztelt Kollégák.
  A mai napom én is megkaptam a NYFIG levelét, amelyben tájékoztatnak a szolgálati járadóságomról. A járandóság kiszámolása több, mint érdekes. Először a 2011 évi nyugdíjból levonták a 16 %-ot. A kapott levonás összegét kivonták a nyugdíj összegéből és erre adtak 0,5 %-os emelést. Majd erre adtak még 4,2%-ot.Több órámba telt, hogy rájöjjek a számításaikra. Arról nincs szó, hogy miért így készítették el. Legjobb tudomásom szerint arról volt szó, hogy a 2011-es nyugdíj összege először megemelkedik a mindenkori nyugdíjemelés mértékével Nos , nem így számoltak. Ha valaki tudja, hogy mely tv. és melyik paragrafusa írja le a szolgálati járandóság kiszámításának módját, kérem válaszoljon.
  üdv.

 8. Kun Ágnes
  2012-01-19 @ 09:20

  Tisztelt kollégák !

  Nagyon megkérek mindenkit, hogy ne riogassa itt a többieket olyan jelenleg még hamis információkkal, hogy a füveseket felül bírálják. Jelenleg legfelsőbb bírósági döntés alapján akiről megállapították, hogy szolgálatra alkalmatlan, azt nem lehet felülvizsgálni. Ezért is kaptuk meg a saját jogú öregségi nyugdíjat, ami után emelt járulékot fizettél, valamint a munkáltató a nyugdíjkorhatárig kifizette a nyugdíjjárulékodat. A FÜV NEM ROKKANT NYUGDÍJ !!!

  Adó és egyéb szolgálati járadékkal kapcsolatos kérdésekben javaslom felkeresni a szolgálati nyugdíj tanácsadás honlapot, ahol a fórumban kérdéseket tehettek fel, és válaszokat kaptok. Mielőtt egyesek tájékozatlanságuk miatt frászt hoznak a többiekre kéretik elolvasni a törvényeket, kérdés esetén felkeresni az illetékes szerveket. NAV és Nyufig emilen is elérhető, és válaszolnak !!!

  Tudom, hogy mindenki nagyon feszült, és félelemben telnek a napjaitok, hogy ezt a keveset is mikor akarják megvonni, illetve mikor emelik az szja.-t és ezzel az emelt százalékkal mikor csökkentik a járadékainkat, de AZÉRT DOLGOZUNK, HOGY EREDETI JOGÁLLÁSÁBA VISSZA LEGYEN HELYEZVE A JELENLEG JÁRADÉKKÉNT KAPOTT, ÉS JELENTŐSEN CSÖKKENTETT SZOLGÁLATI NYUGDÍJUNK !!!

  • Vadember
   2012-01-19 @ 22:04

   “Mielőtt egyesek tájékozatlanságuk miatt frászt hoznak a többiekre kéretik elolvasni a törvényeket, kérdés esetén felkeresni az illetékes szerveket. NAV és Nyufig emilen is elérhető, és válaszolnak !!!”
   —– Idézet vége!—–

   Nem minden szolg.járandóságban részessülő hülye és tájékozatlan csak nem tud eligazodni több tizezer oldalnyi joganyagban és értelmezni azt.

   Mivel szeretett államunk és nyugdíjfolyósító szervei nem kényeztetnek el információval, és ami van az is hiányos, ellentmondásos, ill. szintén jogszabályokra hivatkozik természetes hogy szinte mindenki találgatásokra, és különböző értelmezésekre hagyatkozik.
   – Ez nem “riogatás” hanem a hiányos tájékoztatás eredménye!

   Nem látom be hogy miért nem lehet egyszerű, érthető formában válaszolni a kérdésekre?

   Talán ezért?

   “….hogy ne r i o g a s s a itt a többieket olyan
   j e l e n l e g m é g
   hamis információkkal, hogy a füveseket felül bírálják.”
   —– Idézet vége!—–

   Jelenleg még hamis. És holnap??

   • kj66
    2012-01-20 @ 15:36

    Tisztelt Kolléga!

    Ha megengeded,(idézve Téged)válaszolok.

    “Nem látom be, hogy miért nem lehet egyszerű, érthető formában válaszolni a kérdésekre?”

    Mert nincs konkrétum, tervezet, kiszivárogtatott információ.

    “szinte mindenki találgatásokra, és különböző értelmezésekre hagyatkozik.”

    Igazad van. Én is hasonló cipőben járok, mint Te. (FÜV) Keresem, kutatom az információkat a különböző honlapokon, a volt kollégák megkeresésével, de mindenhol csak találgatnak, kombinálnak. Érdemi dolgot nem tud senki mondani, leírni. Sajnos ez az időszak egy köztes állapot. Bízom benne, hogy amint konkrétumok kerülnek elő, akkor megfelelő időben és módón tájékoztatnak mindenkit. Ha szükséges, akkor a megfelelő jogi lépéseket megteszi a Mozgalom. Elvégre a tagságot(Minket)képviselik.

 9. veterán
  2012-01-18 @ 00:42

  Kedves bajtársak!Már sokszor átolvastam Dr Réthelyi Miklós T.4663.sz.törvénynek nevezett förmedvényét.Az én olvasatom szerint az 5§.3.bek.a.ponja szerint az egészségügyi ill.fizikai valamint pszichikai alkalmatlanság miatt FÜV. leszereltekre, elméletileg nem vonatkozna a 16%-os büntető adó.De mivel az agyonképzett Réthelyi, gondolom kivülről tudja a HSZT.180.§.mind az öt bekezdését,különösen a 3-4-5.bekezdéseket, így szerintem tudnia kéne,hogy ilyen határozatot senki sem kapott.Ezeket a határozatokat nem rajtunk kéne számonkérni,hanem azokon akik szándékosan elkövették a kötelességszegést.A Hszt.180.§ ill.HJT.201.§-sai pontosan megnevezik azon hivatalok, és személyek körét akik ezért felelősek.

 10. Bartha Béla
  2012-01-17 @ 21:16

  Ezek szerint a “füvesek” lehet, hogy felül lesznek vizsgálva, és a max. 66%-ot kapnak, amivel “vidáman” elmehetnek dolgozni? Azaz 3 hónapunk van munkahelyet keresni,és így már szolgálati járandóságot sem kell fizetniük? Aki tud valami jót ezzel kapcsolatban szívesen olvasnám. Lehet, hogy nem is olyan rossz találmány a szolgálati járandóság kitalálása? Így lehet az állam kasszájából spórolni, mert még innen is kiraknak minket. Máris teljesítettük az Unió feltételét, miszerint csökkentették a szociális kiadásokat!!!!!!!!!!!További szép napokat.

 11. jocó
  2012-01-17 @ 16:07

  Tudja-e valaki,hogyan vehetjük igénybe a családi adókedvezményt? Jár-e nekünk szolg.nyugdíjasoknak? Kivel kell leigazoltatni,kinek kell leadni a nyilatkozatot?

 12. kj66
  2012-01-17 @ 11:32

  T. Kovács József!
  Egy kis segítség.

  III. kategóriás rokkant nyugdíjasokat érintő hír:
  Pár nappal ezelőtt hírt adtunk arról, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól tájékoztatást kértünk a megszűnő rokkant nyugdíjak kapcsán különösen érintett, úgynevezett III. csoportú rokkantak részéről szükséges teendőkre vonatkozóan.
  Az év végén elfogadott és ez év január 1-től hatályba lépett jogszabályok [2011. évi CLXVII. és CXCI. törvény, valamint a 333/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet] szerint ugyanis az e körbe tartozók ellátását a továbbiakban rehabilitációs ellátásként folyósítják. Viszont ha az érintett március 31-ig nem kezdeményezi saját maga a komplex felülvizsgálatát, akkor az ellátását május 1-el megszüntetik. A jogszabályok alapján azok, akik a Hszt., Hjt., illetve a korábbi 1971. évi 10. sz. tvr. alapján kerültek rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjba, kérhetik, hogy részükre szolgálati járandóság kerüljön megállapításra. Ennek azonban az is a feltétele, hogy az érintett 2011. december 31-én legalább 25 év szolgálati idővel rendelkezzen, melybe a rokkantsági nyugállományban eltöltött idő is hozzászámítódik, vagyis azzal együtt kell meglennie a szükséges 25 évnek. A szolgálati járandóság megállapítása azonban hangsúlyozottan csak kérelemre történik.
  Az ONYF tájékoztatás szerint kifejezetten erre az esetre szóló kérelem nyomtatvány nem kerül rendszeresítésre. Az érintettek a szolgálati járandóság megállapítása iránti kérelmüket egy egyszerű levélben is előterjeszthetik. Lényeg, hogy a levél-kérelem tartalmazza a természetes személyi azonosítóikat és a TAJ számukat. A kérelem mellett még egy arra vonatkozó nyilatkozat megküldése is szükséges, amelyben az érintett kijelenti, hogy a szolgálati járandóság kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll, illetve rendszeres pénzellátásban nem részesül. Ezek ugyanis jogszabályi feltételei a szolgálati járandóság 2012. január 1. utáni megállapításának. A nyilatkozat megszövegezéséhez segítségül az ONYF megküldte a korhatár előtti ellátást igénylők számára rendszeresített nyomtatványt, ami az ONYF tájékoztatása szerint az érintettek által is használható. A nyomtatvány rövid időn belül az ONYF honlapján is közzétételre kerül.

 13. Verácska
  2012-01-17 @ 10:07

  Ez a letölthető elszámolás tök zagyva, nem érthető. Nem tud valaki értelmes magyarázatot, hogy számolnak? Minek veszik a 16%-át, mi van a minimálbér 1,5x-ével , stb.?

 14. Kovács József
  2012-01-17 @ 09:08

  Sajnálom, de nem tudom most beszkennelni a levelet !

  A lényeg az, hogy az ominozus törvényre hívatkozva küldött a nyugdíjfolyósító egy levelet. 2 oldal tájékoztató és egy lap, jelentkezés komplex felülvizsgálatra , illetve ezen lehet kérni startkártyát , vagy mindkettőt.
  Arról van szó, hogy aki FŰv eljáráson volt és 67%-ra vették, az gyakorlatilag rokkantnyugdíjasként kapta a szolgálati nyugdíjat. Aki alaltta van, az csak egészségkáosodott és az most a 16%-al csökkentett összeget kapja. Térjünk vissza a tájékoztatóra. A 67%-ra füvezetteknek március 31-ig kell visszaküldeni a csatolt kérelmet. Aki elmulassza, annak májustól megszüntetik a mostmár rehabilitációs ellátásként kapott juttatást. Amennyiben visszaküldi, ahogy sorrakerül, egy komplex vizsgálaton kell átesnie. Addig termeészetesen kapja a teljes járadékot. Felülvizsgálat után vagy megmarad a járuléka, vagy rehabilitációra kerül és ugyan ugy kapja 3 hónapig az ellátást mint a civilek max 47500 Forintot. Együttműködési kötelezettsége van a munkaügyi hivatallal és mindent meg kell tennie, hogy munkát találjon, mert különben ezt a piszok nagy segélyt sem foglya kapni.

  Szép kilátások a rokkant kolégáknak. Elsülhet jól is de rosszul is! Biztosíték semmire nincs.

  • Katalin
   2012-01-21 @ 23:11

   Ha a felülvizsgálat szerint megszűnik a rokkantság, akkor ha megvan a 25 év szolgálati idő beleszámítva a rokkantságban ( nyugdíjban )töltött időt is akkor kérhetitek a HSZT szerint a szolgálati járandóságot! KÉRNI KELL ! Budapest Fiumei útra kell beadni a tözsszámra hivatkozva , de a szolgálati járandóság 16 % adóköteles ! Vagyis el kell gondolkozni azon, vagy felülvizsgálat, vagy kérni kell a szolgálati járandóság megállapítását!

 15. Farkas László
  2012-01-17 @ 08:45

  Kedves L.L.
  2012-ben már nincs szuper bruttósítás.Folyamatosan kivezették a rendszerből.A 27% -ból 2011-ben már csak 13.% volt.

  • LL
   2012-01-18 @ 22:04

   Kedves Farkas László Úr!

   Sajnálattal kell értesítenem, hogy van szuperbruttó. Hivatalos neve adóalap kiegészítés és évi 2 millió 424 ezer forint jövedelem felett van.

   Ugyanakkor megnéztem az szja tv-t. Elég érdekes dolgokat találtam benne.
   47.§ (6) Nem kell az adóalap-kiegészítést alkalmazni
   a) az adóköteles társadalombiztosítási ellátás adóelőlegének a megállapításakor, ha a kifizető nem a magánszemély munkáltatója is egyben,

   Ámde
   47.§ (9) A (6)–(8) bekezdésben foglaltaktól függetlenül a magánszemély az adóelőleget megállapító munkáltatótól, kifizetőtől írásbeli nyilatkozatban
   a) kérheti, hogy az adott kifizetés adóelőlegének megállapítása során a jövedelem egészére vagy annak a nyilatkozatban megjelölt részére alkalmazza az adóalap-kiegészítést;
   b) köteles kérni az adóalap-kiegészítés alkalmazását akkor, ha a várható éves összevonás alá eső jövedelme – a (8) bekezdés szerinti munkáltatótól származó jövedelmet is beszámítva – a 2 millió 424 ezer forintot meghaladja, azzal, hogy a nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása esetén a magánszemély a 48. § (4) bekezdés b) pontjában meghatározott különbözeti bírság fizetésére köteles.

   EZEK MOST CSAK KIVÁGÁSOK A TV-BŐL. JÓ LENNE TUDNI, ILLETVE ÖRÜLNÉK EGY POSZTNAK A HONLAPON, AKKOR MOST MI A HELYZET A 202 EZER FORINT FELETTI SZOLGÁLATI JÁRANDÓSÁGGAL?
   A nyugdíjbiztosító helyesen volta-e le a 16%-ot a 47.§ (6) alapján, vagy nekem /nekünk igényelnünk kell-e a szuperbruttósítást a 47.§ (9) b) pont alapján???????

 16. maximus
  2012-01-17 @ 06:08

  Járulékot vonnak (16%) és nem SZJA-t? Csak nem azért, hogy mégse lehessen igénybe venni a gyerekek után járó adókedvezményt -mert ugye nem adóról, hanem járulékról van szó?

  Másik: mégis kapunk MÁV-utalványt? Vagy csak tévedésből maradt benne a tájékoztatásban?

  Érdekes, hogy akik évek óta szolgálati nyugdíjasok, még semmilyen tájékoztatást nem kaptak, aki január 16.-val lett szolgálati járandóságban részesülő, az meg már megkapta.

 17. Varsányi Gábor Zeno
  2012-01-16 @ 23:46

  Nekem ennyit s, küldtek!

 18. Varsányi Gábor Zeno
  2012-01-16 @ 23:44

  Üdvözlet!
  Engem még ennyire sem méltattak!

 19. LL
  2012-01-16 @ 22:07

  Ja, és még valami!

  Az adminok valamit tehetnének a csatolt levéllel, mivel a név, lakcím, valamint az összegek olvashatóak!

 20. LL
  2012-01-16 @ 22:04

  Nyugi!

  Én sem kaptam semmit. Az utalás is később jött a megszokottnál, viszont érzésem szerint a szuperbruttósítást nem vették figyelembe, azaz többet utaltak a kelleténél.

 21. Vaszil
  2012-01-16 @ 20:28

  Az érdekes az, hogy én nem kaptam semmit 🙁 Ez hogy lehet? Mikor kegyeskednek tájékoztatni?

  Van aki még nem kapott rajtam kívül?

  • boMisch
   2012-01-16 @ 22:35

   Semmit nem kaptam a mai napig.
   A banki jóváíráshoz tett közlemény ugyanúgy a nyugdíjas törzsszámomat tartalmazza mint decemberben.

  • Gyóntató
   2012-01-22 @ 04:17

   Szia! Én sem kaptam még semmit (…egy büdös sort sem), de a januári nyugdíjam kevesebb lett…..hmm…
   Kérdezem: …nyugdíj (járulék) mellett ha esetleg dolgozom, van-e plafon a keresetekben vagy kapok amennyit kapok, vonják az adót és kész? Megtisztelő válaszotokat köszönve: K. G.

 22. panther62
  2012-01-16 @ 16:47

  Ja! Majdnem elfelejtettem!

  ORBÁN TAKARODJ!

 23. panther62
  2012-01-16 @ 16:46

  Igen! Ezzel kapcsolatban írtam nekik egy panaszlevél szerűt.
  Határozat formájában állapították meg a nyugdíjamat, gondolom, akkor azt határozattal kell elvenni is! Na meg biztosítani kellene jogorvoslati lehetőséget is!!!!!

  Szerintem!

  • boMisch
   2012-01-16 @ 22:25

   Kelllene, kellene, de nem azt csinálták. Törvénnyel überolták a jogerős közigazgatási határozatot, és jogorvoslatról szó sincs. ezért megyünk Strasbourgba.

 24. attila
  2012-01-16 @ 16:16

  16% járulék címén az adó az járuléknak minősül?

 25. Kovács József
  2012-01-16 @ 12:26

  Bajtársak én kaptam már tájékoztatót ! Rehabilitációs ellátássá alakult a szolgálati nyugdíjam, mert III.kat rokkantsági csoportba tartozom. Mehetek felülvizsgálatra, aztán rehabilitálnak.

  • Papp Zoltán
   2012-01-16 @ 21:09

   Szia!

   Nem lehetne valamilyen formában (így mint ezt) közzé tenni érdekelne engem is mire számíthatunk mi FüV.-esek?
   Ezek szerint mi akik így mentünk nyugdíjba azoktól elfogják venni a szolgálati járadékot. köszi

   • Vaszil
    2012-01-17 @ 20:27

    Szia!

    Ne beszélj butaságokat..és ne adj tippeket se.

    Ha az egészségkárosodásod nem haladja meg a 49 % ot akkor nem vagy roki. A te szolgálati nyugdíjad teljes jogú öregségi nyugdíj.
    I-II-III 49 %-67% ; 67%- 89% ; és 89% fölötti fokú rokkantak vannak. Tehát aki 49 % felettit kapott a FÜV-ön az nem szolgálati nyugdíjat hanem ROKKANT nyugdíjat kapott !!!

    Az I ill II rokkantsági csoportba tartozók nak a rokk. nyugd átmegy Rokkantsági ellátásba és kész !

    A III kategóriába tartozóaknak Január 31 ig nyilatkozni kell, hogy kérik e a felülvizsgálatot ill a Rehabilitációs kártyát /Ezt jó kérni /. Ha nem kéri a felülvizsgálatot Április 31 -el megszűnik az ellátása. Ha kéri és visszaminősítik Pl: II kategóriába akkor az vagy a meglévőből pénzből vesznek vissza vagy az új törvény szerint újra számolják. Ezt nem tudta a Bp. Nyugdíjfolyósító megmondani, hogy mejjjik lessz. /EZT AZ UTOLSÓ KÉT SZÓT SSchmitt Pál doktori dolgozatából loptam /

    Remélem tudtam segíteni!!!
    Nem győzöm mondani hogy ne találgassatok, hanem hívjátok az illetékeseket és mondják el ők.!!! A rémhírekből köszönöm nem kérek így is elég flusztrált vagyok.

    • pitykee
     2012-01-19 @ 13:19

     Kedves Kolléga!
     Van egy 50 % -os FÜV-es papírom, meg egy határozat szolgálati nyugdíj megállapításáról. Akkor miért kapok én rokkant nyugdíjat?

 26. Farkas László
  2012-01-16 @ 11:04

  Kamu az egész, jan.01-től nem lehet szolg. járadékot megállapítani.Főleg egy 38 évesnek nem!

 27. boMisch
  2012-01-16 @ 10:11

  Nem adót fizetünk, hanem járuléknak nevezett járulékot ?

 28. asipike62
  2012-01-16 @ 09:46

  Ez a forma csak a kormányt minősíti le még jobban!De amint látom az Eu-t sem érdekli nagyon,hogy itt mi történik a megszerzett jogok elvételével.Nekik fontosabb a klub rádió a bírák nyugdíjazása meg az obudsman.Az nem szúr szemet senkinek ebben a kva világban ,hogy Európa közepén egy diktatórikus ,anarchia jött létre ,hasonló színezettel mint a kubai vagy a venezuelai önkényrezsim.

 29. zorró
  2012-01-16 @ 08:26

  Ez elég karcsú kis levélke.

Vélemény, hozzászólás?