18 hozzászólás

 1. Tibor
  2013-01-24 @ 12:58

  Én az után szeretnék érdeklődni,hogy a FÜV határozatomban 40% a munkaképesség csökkenés fokozat.A 40%-ból 30% az Üzemi baleseti munka képesség csökkenés ami szerepel a határozatban.Ebben az esetben is szükségem van a FÜV bizottság újabb határozatára?

 2. sajani
  2012-02-20 @ 17:14

  Szomorú ebbe a kérdésbe is micsoda kaosz van mint ahogy mindenben…..

 3. baka
  2012-02-06 @ 22:59

  Rosszul írtam, nem a teljes munkaképesség csökkenésre gondoltam, hanem a megállapított munkaképesség csökkenés össz %-ra, vagy annak egy részére.

  • Mariann
   2012-02-07 @ 09:48

   Tisztelt Fórumozók!
   Megosztom hosszas kutakodásom eredményét a NYUFIG által kért minősítő határozattal kapcsolatban a személyes példámon keresztül.
   Szóval az én FÜV határozatom kizárólag az összmunkaképesség csökkenésemet írta le annak ellenére hogy 3 szolgálati balesetem is volt, melyekről a munkáltató által írt határozattal rendelkezem (ebben elismerte a balesetet szolgálattal összefüggőként)Tehát a FÜV ezt külön nem véleményezte, nem írta le, hogy az összmunkaképesség csökkenésből hány % a szolgálati balesettel kapcsolatos és mivel a munkáltató e FÜV határozat alapján adja ki a szolg. viszony megszűnéséről készült parancsot, így abban sincs benne.
   Nálam annak ellenére hogy a szolg.- baleset miatt baleseti járulékot kapok!
   Baka!!
   Teljesen egyetértek a kérdéssel engem is ez foglalkoztat, tehát a megállapított %-nak teljesen meg kell-e egyeznie a szolg balesetből adódó %-nak (remélem érthetően fogalmaztam)
   Kutakodásaim eredménye:
   – ezen a honlapon megtalálható egy BV-s kérelme amelyben a munkáltatójához fordult a szolg viszony megszüntetéséről szóló határozat megváltoztatását kérve — az erre íródott válasz is megér egy misét. (munkáltató burkoltan megfenyegette hogy mivel soha nem volt beteg csak a FÜV-nél és ezt követően ment nyugdijba igy egy esetleges birósági tárgyaláson új szakértőt vonnak be, kikérik a OEP-től hogy hányszor járt orvosnál, milyen gyógyszert irtak fel és az ki lett-e váltva..)
   – Ahogy látom aki a nyufighoz fordul annak hiánypótlásra visszaadják, hogy 15 napon belül csatolja a minősitő határozatot vagy megszüntetik az eljárást. (amelynek az a veszélye, hogy tudomásom szerint még egyszer azonos ügyben nem indítható el)
   – Álláspontom szerint a NYUFIG nem illetékes, neki a Tv azt irja elő, hogy ha van minősitő határozat akkor megadja ha nincs akkor nem.
   – és most jön a lényeg, bemásolom az 57/2009 IRM-ÖM-PTNM rendeletet amelyet az alábbiak szerint módosított a 67/2011 (XII.30)BM rendelet:

   “A SZOLGÁLATI KÖTELMEKKEL ÖSSZEFÜGGŐ BALESET, BETEGSÉG VÉLEMÉNYEZÉSE

   36-38. §86

   38/A. §87 (1) A hivatásos állomány FÜV határozatban megállapított egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt nyugállományba helyezett, szolgálati járandóságra jogosult tagja, amennyiben a jogviszony megszüntetésekor a Hszt. 180. §-a szerinti minősítő határozattal rendelkezett, kérelmezheti az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegének megállapítását.

   (2) A kérelmet a nyugállományba helyezés előtti utolsó szolgálai hely vezetőjéhez írásban kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell a hivatásos szolgálati viszonyban töltött idő alatt bekövetkezett, a Hszt. 180. §-a szerinti minősítő határozattal szolgálati kötelmekkel összefüggőnek minősített baleset, betegség rövid leírását, és csatolni kell hozzá a minősítő határozatot.

   (3) Az illetékes rendvédelmi szerv vezetője a kérelem kézhezvételétől számított 8 munkanapon belül intézkedik a kérelem és mellékletei, valamint az érintett személy teljes egészségügyi dokumentációja, így különösen egészségügyi törzskönyv, FÜV határozat, orvosszakértői bizottság szakvéleménye, kórházi zárójelentés, szakorvosi vizsgálati eredmény FÜV bizottsághoz történő továbbítására.

   (4) A FÜV bizottság a megküldött dokumentáció alapján a következő döntéseket hozhatja:

   a) „Az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő”,

   b) „Az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel nem összefüggő”.

   (5) A FÜV bizottság a kérelem beérkezését követő 30 napon belül, jogorvoslati kérelem benyújtása esetén 60 napon belül meghozza a határozatot.

   (6) A 22. melléklet és a 23. melléklet szerinti határozatot meg kell küldeni a kérelmet benyújtó személynek, az alapellátó orvosnak és a rendvédelmi szerv vezetőjének.

   Tehát ezek szerint a munkáltatóhoz kell fordulni aki elküldi a FÜV-nek és ha ott módosítják nyert ügy!
   Kérdés hogy jogkörében benne lehet-e az első FÜV vélemény felülbírálása????
   Üdvözlettel, remélem segítettem.

 4. Erdődi András
  2012-01-31 @ 16:07

  Én rendelkezem a törvénynek megfelelő betegség minősítéssel amit kérelemhez csatolva meg küldtem a NYUFI-nak. Válasz: Hiánypótlásként 15 napon belül kűldjem meg a betegsé minősítő határozatot vagy megszüntetik az eljárást. Ki az idióta?

  • Mariann
   2012-02-01 @ 09:33

   Megkérhetném, hogy pontositsa? Ha jól értem a Nyufig-hoz beküldte a FÜV határozatot amelyben valamilyen %-ban összegészségromlást állapitottak meg Önnél. És mit kér hiánypótlásként a NYUFIG? Milyen határozatot?
   Tisztelettel

   • baka
    2012-02-06 @ 21:23

    Igaz hogy a kérdés nem nekem jött, de mivel nincs válasz, talán az én válaszom is tud segíteni.

    FÜV határozaton szerepel az össz munkaképesség csökkenés x% ami lehet egy baleset, betegség, avagy több betegségből származó összejött % is.
    Itt szerepel jó esetben a minősítés is //szolgálati kötelmekkel összeföggőnek // vagy //nem összefüggőnek// vagy több betegség, balasetből eredően //részben összefüggőnek // minősítés.
    Lehet, hogy az össz munkaképesség csökkenésnek csak egy rész %-a a szolgálati kötelmekkel összeföggő. Ami lehet külön határozat is, mivel ennek minősítéséhez a munkáltató jegyzőkönyve kell. /valamire alapozni kell a minősítést/

    Ezt a határozatot kéri, kérheti a a NyUFI ami nem biztos hogy azonos a FÜV határozattal ha azon részben nem
    összefüggőnek vagy egészben nem összefüggő volt a minősítés.
    A kérdés az, hogy teljes munkaképesség csökkenésre kell a szolgálati kötelmekkel összefüggő minősítés vagy elég annak bizonyos százalékára?

    Erre keresem a választ én is.

    Talán tudtam segíteni

 5. Sándor Béla
  2012-01-24 @ 19:53

  Ha valakinek van ilyen nyomtatványa, vagy már megfogalmazott levele akkor legyen olyan kedves szkennelje be és tegye fel egy olyan oldalra ahol a vidékiek is elérhetik, így az postán is feladható lesz. Előre is köszi a segítséget!

 6. ef
  2012-01-23 @ 20:17

  A kérelemben mire lehet hivatkozni?

 7. Szűcs László
  2012-01-22 @ 12:14

  Kedves sorstársak!

  A napokban beszéltem a honvédelmi minisztérium pénzügyi számító és nyugdíj megállapító igazgatóság nyugdíj megállapító osztály illetékesével. Elmondása szerint nem kell külön végrehajtási határozat, és értesítés sem a nyugdíjfolyósító intézet részéről, mert a törvényekben és közlönyökben minden egyértelműen le van írva. Bár én csak honvédségi vonalon kutakodtam, de ez érinthet minden rendvédelmist is.

  A másik dolog, ami érdekes lehet, hogy sokunk FÜV véleményén betegség minősítő határozat) szerepel az a mondat, hogy az “KATONAI KÖTELMEKKEL NEM ÖSSZEFÜGGŐNEK MINŐSÜL!”
  feltünő módon így csupa nagybetűvel szerepel a dokumentumon.

  Véleményem szerint ez az állítás így nem állja meg a helyét, tudva azt, hogy milyen egészségromboló körülmények között dolgoztunk akár egy páncélos, építő alakulatnál, vagy akár egy repülőtér fedetlen betonján évtizedeken keresztül.

  Ide vonatkozó információ az egészségkárosodás kockázatának kitett beosztások jegyzéke következő oldalon található, ami ugyebár úgy lett megfogalmazva, hogy az ismert és megélt „pocsék” körülmények nem olvashatóak benne.

  140/1996. (VIII.31.) Korm. számú rendelet 1. számú melléklete

  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600140.KOR

  A határozat ellem akkor 15 napon belül lehetett fellebbezni, de ki foglalkozott akkor ezzel a lehetőséggel.

  Talán tudtam nektek segíteni a továbblépéssel kapcsolatban ezekkel az információkkal.

  További szép napot kívánva, Pápáról, (ami ugyebár katonai repülőtér lévén, nem minden esetben volt mondható egy egészségmegőrző munkahelynek) tisztelettel: Szűcs László

 8. Miklós Frigyes
  2012-01-21 @ 15:00

  Tisztelt Kollégák, Bajtársak!

  Én is FÜV határozattal kerültem szolgálati nyugdíjba, még 2007. évben. Azután szeretnék érdeklődnék szintén, hogy egyénileg forduljak-e a NYUFIG-hoz, vagy egyelőre még várjak.
  Szolgálati viszonyomat a Hszt. 53. §. c. pont és az 56. §. (2) bek. a) pont alapján szüntette meg.

 9. Maharáni
  2012-01-21 @ 11:46

  Én nem merek a Nyufighoz fordulni, bár én is füves vagyok. A FÜV felülvizsgálatát csak én kezdeményezhetem, eddigi ismereteim alapján. Ezzel a kérelemmel kérem a felülvizsgálatot, ahol meg majd megállapítják, hogy fél lábbal nyugodtan lehet szabálysértési előadóként vagy cigányügyi referensként dolgozni. Szerintem ki kell várni, míg a jogalkotó feloldja ezt a kérdést, mert hogy lépnie kell, az biztos.

 10. Kántor Miklós
  2012-01-21 @ 09:33

  Kollégák, Bajtársak!
  Mi, illetve személy szerint én erről a “lehetőségről” így vidéken még nem hallottam, nem is értem, miért nem! Lehet, hogy csak lehetőség, de meg kell próbálni!! Meg is teszem, de biz én nem utazok,m hanem olyan kérelmet fogok írni a NYUFIG-hoz, hogy csak úgy fog füstölni!

  VISZONT ÉN GONDOLKODTAM AZON, HOGY INDÍTOK EGY PERT A NYUFIG ELLEN,MIVEL 2012.JANUÁRI NYUGDÍJAMAT MINDEN ELŐZETES TÁJÉKOZTATÁS NÉLKÜL ÚGY UTALTA, HOGY ANNAK A MEGNEVEZÉSE NYUGDÍJ MARADT, VISZONT KEVESEBB 40.000 FT-AL ANNÁL AMIT KELLETT VOLNA KAPNOM! Ha a NYUFIG-nál senkinek nem jutott eszébe, hogy változtassák meg az utalás jogcímét, akkor milyen alapon utaltak kevesebbet annál ami járna! Tudom sokan járnak hasonló cipőben mint én, hogy gyermektartást kell fizetniük. Szóval a tartásra utalandó pénz összeget esetemben a bíróság nem százalékban , hanem összeg szerüen állapította meg, azonban én nem utalhatok a bíróság jogerős döntése nélkül kevesebbet automatikusan. Tehát a NYUFIG, vagy az Állam, mivel nem közölte velem időben, sőt azóta sem, mennyi lesz és milyen jogcímen kerül utalásra a várható “jövedelmem” hátrányos anyagi helyzetbe sodort, mivel a bíróságon csak per keretében lehet megváltoztatni a gyermekek tartására megítélt összeg nagyságát,ami elhúzódhat hónapokig, addig viszont ugyanúgy kell fizetnem a magasabb összeget. Tehát ezen keresetkiesésem miatt gondolkodom a polgári peren! MIT SZÓLTOK HOZZÁ?

 11. Kovács László
  2012-01-21 @ 08:02

  Tisztelt Bajtársak!
  A cikkel kapcsolatban egy fontos kérdés merült fel bennem és ebben kérnék segítséget. Én is pszichikailag vagyok lefüzezve, de nem a fenti jogszabály alapján.
  A Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom tagjaként azt szeretném tudni, hogy én is menjek a NYUFIG-hez, vagy várjak amíg a Szervezet lép az érdekünkben? Tehát az egyéni felllépés szükséges-e, vagy csak a szervezett, vagy mindkettő?

  • Horváth Gábor
   2012-01-30 @ 11:00

   Tisztelt kolléga.Én egészségügyileg és pszichikailag vagyok lefüvezve.De én sem s z említett jogszabály alapján.Egészségem sajnos azóta tovább romlott.Te hát én sem tudom,hogy mi a teendő.

 12. ef
  2012-01-20 @ 23:57

  Melyik NYUFIG -os nyomtatványt kell kitölteni?

  • szolgalat1
   2012-01-21 @ 08:37

   A kérelem nem hivatalos szabvány dokumentum, levélben történő ügyintézéskor lényegretörő tartalommal, röviden, formai megkötöttség nélkül elkészíthető a kérelem.

Vélemény, hozzászólás?