2 hozzászólás

 1. geeijoe
  2014-02-06 @ 11:34

  Kultúrországokban így megy!!!!

  A Honvédszakszervezet és az EUROMIL között történt tárgyalás alapján kérésünknek megfelelően az EUROMIL foglalkozott a szolgálati nyugdíj kérdésével. 2013. december 13-án az alábbi közleményt adta ki az EUROMIL elnöksége a szolgálati nyugdíjakkal kapcsolatosan…

  „A fegyveres erők professzionális hivatásos tagja, jogosultá kell, hogy váljon a kívánalmaknak megfelelő nyugellátásra….”
  (Európa Tanács Miniszteri Bizottsága „ a fegyveres erők tagjainak emberi jogairól” Art 65. ajánlása CM/Rec (2010) 4 )

  A Katonai Szövetségek Európai Szervezetét (EUROMIL) mint ernyő szervezetet 26 ország 39 katonai szövetsége és szakszervezete alkotja. Ez a fő európai fórum a professzionális katonai szövetségek számára az együttműködésre, a közös érintettségű ügyekben. Az EUROMIL törekszik biztosítani és elősegíteni az emberi jogok, az alapvető szabadságjogok és a katonai-szakma érdekek érvényre jutását valamennyi rendfokozatú katona számára Európában, és előmozdítani az „egyenruhás-állampolgár” koncepciójának megvalósulását. A katonákra ugyan olyan jogok és kötelezettségek kell, hogy vonatkozzanak, mint bármely más civil állampolgárra. Az EUROMIL külön felhívja a figyelmet a szolgálatot teljesítő férfiak és nők jogaira a szakszervezetekhez és független szervezetekhez történő csatlakozásra és azok alapításának lehetőségére, valamint a vezetőkkel folytatott rendszeres szociális párbeszédben történő részvételre.
  Kitüntetett figyelmet szentelt az EUROMIL elnökségi ülése, és a tagszervezetek által készített hat hónapos időszakot átfogó nemzeti jelentések is annak a ténynek, hogy a (katonai) nyugdíjak területén mindenütt mélyreható változás következett be. Az EUROMIL megértéssel veszi tudomásul, hogy a pénzügyi- és a gazdasági-válság nyomást gyakorolt a kormányokra bizonyos intézkedések meghozatala vonatkozásában, melyek arra irányultak, hogy megőrizzék a költségvetés egészséges szerkezetét vagy túléljék a legnehezebb időszakokat. Az EUROMIL meg volt arról győződve és a jövőben is azt támogatja, hogy a nyugállományú katonákkal folyamatosan úgy kell foglalkozni, hogy megőrizhessék az aktív korukban elért életminőségüket. Elfogadhatatlan a nyugállományú katonák nyugdíjának csökkentése, családtagjaik alapvető szükségletei, az egészségügyi ellátásra való jogosultságuk vagy az aktív társadalmi szerepvállalási lehetőségűk biztosításának figyelmen kívül hagyása. Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága „a fegyveres erők tagjainak emberi jogairól” szóló CM/Rec (2010) 4 ajánlása határozta meg a kívánalmaknak megfelelő nyugellátáshoz való jogot, és ezt elfogadta az Európa Tanács valamennyi tagállama is.
  Az EUROMIL már több éve hangsúlyozza, hogy a katonák kétszer fizettek a válságért. A katonákat először is ugyan olyan hatások érték, mint bármely más civil állampolgárt a válság alatt. Azonban másodszor is a „pénztárhoz” kellett járulniuk, mint a fegyveres erők tagjának. Mindenki másnál jobban érintette a válság a „védelmi szektort”, mint intézményt és gyakorolt hatást a katonai szakmára. Meg kívánjuk ismételni, hogy ez negatív hatással volt a nyugállományú katonákra, mert jó néhány európai nyugdíjrendszer az aktív katonák befizetéseinek nagyságából kalkulálja a kifizethető nyugdíjak mértékét.
  A nyugdíjrendszer a katonai életpálya egyik alapvető eleme, mely része kell, hogy legyen a Kormány és a katonák képviselői között folyó párbeszédnek. A nyugdíjrendszer elválaszthatatlanul kapcsolódik az aktív életpályához, ezért azt csak a kellő figyelemmel és elkötelezettséggel lehet kezelni.

 2. Bob saba
  2014-01-27 @ 21:55

  Biztosító társaság vezetőjeként én is ezt mantráznám….
  Havi 30-80 ezret talán az ogy. képviselők félre tudnak rakni ebben az országban.
  Magán biztosító társaságokat láttam már eltőzsdézni
  kisnyugdíjasok megtakarítását vagy csak egyszerűen ellopták !
  Az állami nyugdíjban sem lehet bízni ?
  Nagyon szép kilátások a gyerekeinknek.
  Nem is csodálkozom ,hogy főiskolás gyerekem nem akar elmenni választani!!(nem hisz egyetlen politikusnak sem)

Vélemény, hozzászólás?