20 hozzászólás

 1. Morfolgo
  2012-10-29 @ 22:09

  A szolgálati nyugdíj megvonását követően a járandóság melletti kereset korlátozása tisztán irígység és sem szociális, vagy gazdasági alapja nincs.
  Ha nyugdíj, vagy szolgálati járadék mellett dolgozom, a havi 16%-os nyugdíj,TB levonás mellett visszakapott 0,3%-os járadéknövekedés egyszerű 8 általánost sem igénylő matematikával is 50 x-es befizetés a juttatáshoz képest, így egy évi munka utáni járulék 50 év nyugdíj növekedését adja.
  Azt hiszem ezt a kor, amikor a befizetés és állami kiadása nullszaldós lesz senki sem éri meg.
  Ez a vegytiszta tiszta adó, amit mélyen elhallgatnak a tisztelt törvényhozók, vagy nem is számolnak utána mit tesznek.
  A járandóság melletti munkát is korlátozták, így ezt a tiszta adót az állam és vele együtt az adófizetők nagyrészt elvesztik.

 2. hübele balázs
  2012-10-29 @ 12:35

  lehet, hogy az események elé mentem)

  Jelenleg szolgálati járandóságot folyósítanak. Az ellátás mellett 4 órában dolgozok közalkalmazottként. Amennyiben 2013 január 1-től le kell mondanom a közalkalmazotti jogviszonyról. Mint egyéni vállalkozó, mekkora jövedelem mellett érné meg tovább dolgoznom?? bruttóm most 112e Ft.

  SŰRGŐS VÁLASZT SZERENÉK!!!

  ami miatt kérdezem:

  A Kormány 1457/2012. (X. 19.) Korm. határozata
  a 2013. évi költségvetés egyenlegét javító intézkedésekkel kapcsolatos feladatokról

  9. felhívja az emberi erõforrások miniszterét, hogy a költségvetési szervekkel munkavégzésre irányuló jogviszonyban
  állók tekintetében a korhatár elõtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások vonatkozásában
  terjesszen a Kormány elé olyan jogszabály-módosítási javaslatot, amely a költségvetési szervekkel munkavégzésre
  irányuló jogviszonyban állóknál az érintett ellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását tiltja meg;
  Felelõs: emberi erõforrások minisztere
  közigazgatási és igazságügyi miniszter
  nemzetgazdasági miniszter
  Határidõ: 2012. október 31.

 3. Andrea
  2012-10-23 @ 15:55

  Az olcsóbb állam megvalósítását jól előkészítették. Már csak a többi “fronton” is ilyen ellehetetlenítő szabályokat kell alkotniuk.

  http://www.168ora.hu/itthon/tomegesen-szerelnek-le-a-rendorok-104494.html

 4. hübele balázs
  2012-10-14 @ 12:36

  Október 5-én elfogadta a kormány a JELENTÉS A GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYMINISZTEREK TANÁCSA ÁLTAL 2012. MÁRCIUS 13-ÁN A TÚLZOTT HIÁNY ELJÁRÁS KERETÉBEN KIADOTT AJÁNLÁS MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN HOZOTT INTÉZKEDÉSEKRŐL
  2012. OKTÓBER

  A Kormány kiemelt célja az olcsóbb állam megvalósítása, az állami feladatok jelenleginél kisebb létszámmal történő, hatékonyabb ellátása. Ennek érdekében a közszférában – három éves időtartamra – létszámstop kerül bevezetésre, ami a nyugdíjkorhatárt elérő munkavállalók kötelező nyugdíjazását és az így felszabaduló álláshelyek betöltésének tilalmát jelenti. Emellett, a kereset és a nyugdíj (illetve a korhatár előtti ellátás) együttfolyósításának lehetősége is megszűnik a közszférában.

 5. hübele balázs
  2012-10-12 @ 09:29

  A nyugdíj és a fizetés egyidejű felvételének tilalma a közszférában nem a 62 év feletti munkavállalókat fogja érinteni, hanem a 62 év alatti, nyugdíjban vagy nyugdíjjellegű, korhatár előtti ellátásban részesülőket, akik emellett munkabért is kapnak – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hvg.hu-nak küldött válaszából. Matolcsy György múlt pénteken jelentette be a jövőre tervezett 400 milliárdos kiigazító csomag részeként, hogy azoknak, akik a közszférában bért és nyugdíjat is kapnak egyidejűleg, választaniuk kell a két jövedelem között. A miniszter szavaiból (és az erről szóló kormányzati dokumentumból) azonban nem derült ki, hogy ez a korhatár alatti ellátásokra vonatkozna.

  Emiatt esélyesnek látszik, hogy az érintettek inkább a nyugdíjat fogják választani, hiszen majdnem minden korhatár alatti ellátás magasabb ennél az összegnél. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2010-es adatai szerint az átlagos előrehozott öregségi ellátás kerekítve 104 ezer, a korkedvezményes ellátás 117 ezer, a bányásznyugdíj 141 ezer, a korengedményes 143 ezer, a szolgálati 172 ezer, a polgármesteri pedig 227 ezer forint volt. A sorból csak a művésznyugdíjasok lógtak ki, akik átlagosan 90 ezer forintos ellátást kaptak. Így a nyugdíjat vagy bért dilemmában úgy tűnik, a kormány inkább a nyugdíjbavonulás felé akarja tolni a közszférában dolgozókat.

  Ha a kormány őket is választás elé állítaná, valószínűleg fájdalmasan érintené őket a döntés, ugyanis nekik már az idei évtől, büntetésként meg kell fizetniük a 16 százalékos személyi jövedelemadót, ha korhatár alatti ellátásban részesülőként nem kérik a visszavételüket az állományba (meg kell jegyezni, azt a kevés szolgálati nyugdíjast, aki a visszvételét kérte, valószínűleg nem állíthatják dilemma elé, hiszen ők a visszalépést követően nyugdíj helyett illetményt kapnak). Emellett ezt a csoportot azért is érintené érzékenyen, ha rájuk is érvényes lenne a változás, mert ebben a csoportban mintegy 20 ezer fő a 36 és 57 év közötti szolgálati nyugdíjasok száma, így sokuknak még bőven van idejük a teljes jogú öregségi nyugdíjig, amikor már nem kell megfizetniük a 16 százalékos adót az ellátásuk után.

 6. voltrendor-ne
  2012-10-11 @ 09:36

  Mint laikus írok: az is pontatlan, hogy adóztatják a szolgálati járadékot, mert okosan megcsinálták: nem adó, hanem a mindenkori SZJA mértékével megegyező csökkentésben “részesítették” a járandóságokat. Simán marad az állam zsebében, nem kerül át egyik adókalapba sem.

  • pega31
   2012-10-20 @ 16:18

   Én a cikk alatti megjegyzéshez tennék fel kérdést:

   Miért várt 2012. októberéig a Szolgálat és Becsület, miért nem fordultunk már hivatalosan korábban az alapvető jogok biztosához?

   Tudom, sok mindent tettetek értünk, és még biztos fogtok is, de nem azért van ügyvédünk, hogy a jog minden területén, minél előbb harcolhassunk az igazunkért, a jogainkért?

  • pega31
   2012-10-21 @ 16:50

   Akkor szerinted adóbevallást sem kell készítenem? Nekem ugyanis más jövedelmem nem volt.

 7. bankár
  2012-10-09 @ 12:38

  hübele balázs szerinted mi benne a pontatlanság,elolvastad a jogszabályt?mert szerintem sokan azt sem tudják hogy mi van benne.

 8. Vadember
  2012-10-08 @ 21:05

  Háromszoros hurrá! Több mézt a madzagra!!

  Sajnos nálam már a madzag is fogytán van a sűrű nyalogatásától!
  Ha ennek bármi tartós (Mondjuk 5 éven túli) pozitív eredménye lesz, akkor újra értékelem viszonyomat a valláshoz!

  • hübele balázs
   2012-10-14 @ 10:14

   pl. 1-es pont: nem szolgálati járadékot, hanem szolgálati járandóságot kapunk

   2. mit kell visszafizetni???
   3. ki mondta, hogy megvonják??? – ha megvonnák, 1500 önkéntes tartalékosnak kellene elhagynia a sereget. 2014 végéig 4000 főre kivánják emelni a létszámikat. marad a szolgálati járandóság.
   4. feketén meg ne dolgozz

 9. Pesuth Mária
  2012-10-08 @ 17:54

  A visszamenőleges hatályú törvénykezést miért nem kifogásolja az ombudsman?

 10. Hübele Balázs
  2012-10-08 @ 09:53

  bankár! amit írtál, nagyon sok benne a pontatlanság (és túl szubjektív)

 11. bankár
  2012-10-08 @ 07:56

  Sajnos nagyon sok idönek kellett eltelnie megint,pedig a hatályba lépés napján látni lehetet az itt elültetet Orbáni bosszú ujabb csiráit.Egy dologért mi néggyel fizetünk. Nevezetessen:Feketén dolgozol a “civilhez” képeset azon felül hogy kifizeted amit a hatóság rád kiró, 1.megvonják VÉGLEGESSEN a szolg.járadékká átminösitet nyugdijadat amiböl amugy is jogtalanul adót vonnak.2.FIZESSD vissza amit az elmult egy évben kaptál,3.NYUGDIJKORHATÁRIG dolgozz ha van hol?? és majd kapsz valamit.4.TB ellátatlan leszel ez által hogy kikerülsz a rendszerböl.Nem tudom hogy müködik a mi rendszerünk-ez most nem birálat-de pl.ezt és a következöt is -adat nyilvántartás-már az életbe lépés napján jeleztem a megyei vezetönknek.Elakadnak az információk vagy nem tudom hogy mi az oka hogy megint majd egy évnek kellett eltelnie hogy valami történjen.A másik dolog hogy online bünügyi nyilvántartás az onyf és a bünügyinyt között.Ez aztán szerintem mindenkinél kiveri a biztositékot,bünözöként havi jelentéseket küldöznek rólunk egymás között.Rólunk akik itthon ha kellett a határon, elemicsapásnál és külföldi missziókban az országot képviseltük.Szomorú és lehangoló de ezek után nagy szeretettel várnak bennünket az önkéntes tartalékos rendszerükbe.Oda jók leszünk még bünözöként is talán vagy akkor befejezik az áskálodásukat,lehet hogy ez is a céljuk nem tudom.

 12. Morfolgo
  2012-10-07 @ 20:56

  Tisztelt Bajtársak!

  Örülök, hogy egy kicsi lépés történik a jogállamiság helyreállítása irányában.
  Az alapvető jogsértésünk vonatkozásában továbbra is a külföldi fórumokban bízhatunk. Az ombudsman egyik kifogása, a nyugdíj adóztatása minket nem érint, mert tőlünk a nyugdíjat és nyugdíjas státuszunkat elvették. Mi jogilag nem vagyunk nyugdíjasok.
  Ha az Alkotmánybíróság az ombudsman kifogásainak helyt ad és hatálytalanítja a törvény adott részeit, az is nagy eredmény a jelenlegi helyzetben.

Vélemény, hozzászólás?