9 hozzászólás

 1. jogfosztott
  2013-09-30 @ 21:47

  Az AB határozat szerint az indítványt előterjesztők diszkrimináció tekintetében az életkor szerinti diszkriminációt kifogásolták. Ezek alapján gondolom, hogy a pertársaságok az EJEB-hez benyújtott indítványban is az életkor szerinti diszkriminációt sérelmezik. Nem értem, hogy a pertársaságok a diszkrimináció sérelmezésekor miért csak az életkor szerinti diszkriminációt hangsúlyozzák ki. Miért nem kifogásolják a nemek szerinti diszkriminációt? A korhatár alatti nyugdíjasok körében alkalmazott nemek szerinti diszkrimináció nem diszkrimináció? A nők maradhattak korhatár alatti nyugdíjban, a férfiaktól viszont elvették a korhatár alatti nyugdíjat.

  Más: Az EU petíciós Bizottság első körében az EU Bizottság véleménye szerint a nyugdíj tagállami hatáskörbe tartozik, ezért az EU nem illetékes az ügyünkben.
  Itt is felmerül a kérdés, hogy az alábbi EU irányelvek alapján az EU-nál a nemek közötti diszkriminációra hivatkozva nem lehet fogást találni az ügyünkben?

  A TANÁCS IRÁNYELVE (1978. december 19.) a férfiak és a nők közötti egyenlő bánásmód elvének a szociális biztonság területén történő fokozatos megvalósításáról (79/7/EGK)

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=DD:05:01:31979L0007:HU:PDF

  AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2006/54/EK IRÁNYELVE (2006. július 5.)
  a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód elvének a foglalkoztatás és
  munkavégzés területén történő megvalósításáról (átdolgozott szöveg)

  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:204:0023:0036:hu:PDF

 2. jogfosztott
  2013-09-30 @ 21:45

  Az alkotmánybíróság ügyünkben hozott határozata megszületésének és közzétételének körülményei arra utalnak, hogy a kormány az EJEB előtt folyó eljárásban fel kívánja ellenünk használni az AB határozatot (tudom az EJEB-et nem köti az AB határozat, de attól a döntését még befolyásolhatja). A kormány szokásának megfelelően most is trükközik. Az AB határozat szeptember 24-i közzététele a kormány kezére játszik. A közzététel időpontjából és abból, hogy a határozathoz különvéleményeket és párhuzamos indoklást is csatoltak arra következtethetünk, hogy az AB többségi határozata már szeptember 11-e előtt megszületett.

  http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ab-tamogatas-a-semmissegi-torvenynek-1183680
  http://mno.hu/ahirtvhirei/rendori-tulkapasok-ugyek-szazaiban-kellene-kimondani-a-semmisseget-1184187

  Ebben az esetben a kormány az EJEB-nek a válaszát már úgy küldte el, hogy ismerhette a 8 alkotmánybíró által elfogadott határozat pontos szövegét. Mivel azonban az AB döntése formálisan csak szeptember 23-án született meg, így a kormánynak lehetősége lesz arra, hogy amikor reagál a pertársaságoknak – az EJEB-nek október végéig küldendő – válaszára, akkor hivatkozzon az AB határozatra. Sajnos azonban a pertársaságoknak már nem lesz lehetőségük a kormány viszontválaszára reagálni, ezért érdemes lenne a pertársaságoknak az EJEB részére október végéig küldendő válaszában részletesen ecsetelni a magyarországi viszonyokat, hogy az EJEB ügyünkben eljáró minden bírája tisztában legyen a helyzettel. Többek között azzal, hogy a fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta az alkotmányt (alaptörvényt) 18 alakalommal módosította, az alkotmánybíróságba 8 pártkatonát ültetett be és az ügyünk elbírálásában részt vett az a Dr. Salamon László is, aki 2013. április 01-ig a parlament fidesz frakciójának a tagja volt és a nyugdíjunk elvételéről szóló törvényt nem csak egyszerű mezei párttagként szavazta meg, de a parlament alkotmányügyi bizottság elnökeként aktívan részt vett a törvény alakításában és elfogadtatásában is.

 3. kj66
  2013-09-26 @ 09:36

  Az alábbi honlapon megjelent cikk szerzóje összefoglalja a döntés(politikai és szakmai)lehetséges hátterét.

  http://www.hirhatar.hu/hir/magyarorszag-az-alkotmanybirosag-szerint-sem-jogallam

 4. Don Quijote
  2013-09-25 @ 06:58

  Sorstársak!

  Megértem az elkeseredettséget, de legyünk objektívek és főleg ne általánosítsunk, mivel az AB tagjainak egy része nekünk adott igazat! Sokkal zavaróbb lenne, ha ez nem így történt volna.Sajnos jelenleg a talpnyalók vannak többségben.Egyébiránt a beadvány nem érintette volna jogi státusunk helyreállítását, úgyhogy tovább kell harcolnunk az igazunkért a nemzetközi fórumok előtt.

  • Pedrovics
   2013-09-25 @ 12:25

   Egy másik hozzászólásom, ide is passzol:

   Egy érdekes ??? adat:

   Az alkotmány ellenességet elutasító 7 bíró közül 6 a fidesz uralkodása idején lett alkotmánybíró.
   A különvéleményt megfogalmazó 5 közül mindannyian ezt megelőzően.

   Ennyit a szakmai-politikai döntés megítéléséhez!

 5. Bob Saba
  2013-09-24 @ 22:30

  arcképmásába….

 6. Bob Saba
  2013-09-24 @ 22:29

  Remélem nem B. “urat” véded hozzászólásodban..
  Én a saját szememmel láttam amikor a demonstrálók
  anno 1 kihegyezett karót állítottak a törvényt benyújtók arcképmásukba a Kossuth téren…

 7. volt KMB-s
  2013-09-24 @ 20:44

  Balsai nem vett részt az eljárásban! Egyebekben igazad van.

Vélemény, hozzászólás?