9 hozzászólás

 1. bizakodó
  2014-01-20 @ 19:12

  T. “jogfosztott” !

  Tudtommal nem volt még arra példa, hogy valamely aláíró állam kormánya nem hajtotta végre az EJEB döntését, minden esetben kifizették a megítélt elégtételt és az egyezménybe ütköző jogszabályokat is módosították, hogy az ne legyen egyezménysértő. (Pl. olyan demokratikus nagyhatalom is mint Oroszország)
  Amennyiben reményeink szerint a mi ügyünkben is nekünk kedvező döntés születik, valószínűleg a kártérítés mellett a jogfosztó törvényt is módosítani lesznek kénytelenek. Nem tudom miből gondolod, hogy további negatív változtatással, jogfosztással tudják majd összhangba hozni az egyezménnyel, ha pedig sikerül a nyugdíjas státuszunkat visszaszerezni, kíváncsian várom, hogy melyik párt fogja diszkrimináció nélkül a nyugdíjak csökkentését bevállalni!
  Bízzunk az ügyünkben eljáró jogászok szakértelmében és ne idegeljük egymást!
  Azért biztos ami biztos:
  hallgass a szívedre,
  szavazz a ……… (csak ne arra amelyik neve rímelne)

  • mariann
   2014-01-20 @ 21:02

   Tisztelt Bizakodó!
   Nem “Idegelni” szeretném, de már sokszor leírták előttem:
   A strasbourgi székhelyű EJEB kötelezhet a kártérítés kifizetésére, de NEM kényszerítheti ki a jogszabályi változást! (nincs hatásköre) Ajánlhatja, amit a regnáló kormány vagy megfogad vagy nem.
   A brüsszeli székhelyű Európai Bíróság kényszerítheti ki a tv módosítását/eltörlését,amennyiben az, az uniós joggal nem összeegyeztethető, de az ottani petíciónk viszont (ha jól tudom) két éve nem mozdult előre.
   Na ezért vagyunk egy picit borúlátóbbak.

   • jogfosztott
    2014-01-21 @ 09:41

    Dr Bárándy Péter nyilatkozata:
    „….Ha az ügyben a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, akkor az állam tudomásul veszi azt és megváltoztatja a szabályt, továbbá a megítélt bírságot kifizeti …….”

    Ha az EJEB tulajdonjogot sértőnek minősíti a nyugdíjunk elvételét, akkor a megítélt kártérítés kifizetése mellett az Országgyűlésnek hatályon kívül kell helyeznie a nyugdíjunk elvételéről rendelkező jogszabályt. Esetünkben tehát az nem kérdés, hogy tulajdonjog sérelem megállapítása esetén az Országgyűlés hatályon kívül helyezi-e a jogfosztásunkat kimondó törvényt. Az a kérdés, hogy a nyugdíjunk visszaadása után békén hagynak-e bennünket. Ha a fidesz többség marad biztosak lehetünk benne, hogy a nyugdíjunk visszaadásával egyidejűleg törvényt alkotnak az ellátásunk más módszerrel történő csökkentésére. Ezért mondom, hogy mindenkinek el kell menni 2014 április 06-án szavazni és mindenkinek a demokratikus ellenzék közös jelöltjére kell szavazni. A jogfosztásunk csak akkor fog megszűnni, ha a parlamentben a demokratikus ellenzék kerül többségbe.

 2. jogfosztott
  2014-01-20 @ 10:47

  A nyugdíjak egységes (nem diszkriminatív) újraszámolása (évente történő újbóli meghatározása) ellen nemzetközi bíróságon semmit sem lehet tenni. Egy ilyen húzás ellen csak a korábbi alkotmányunk és Alkotmánybírósági gyakorlat alapján az AB-nál érhettünk volna el eredményt. Tekintettel, hogy az AB-t tele pakolta saját emberekkel és az alkotmányt hatályon kívül helyezték egy nyugdíj újraszámolás ellen nincs jogi megoldás. Nemzetközi bíróságoknál ilyen esetben biztosan nem járhatunk sikerrel. A Svédországban működő nyugdíjrendszer éppen arról szól, hogy ha nincs elég pénz a nyugdíjkasszában, akkor a kifizethető nyugdíjak összegét egységes elvek alapján úgy csökkentik, hogy a nyugdíjkassza egyensúlyban legyen. A szomszéd Romániában is újraszámolták civil szabályok szerint a szolgálati nyugdíjakat. A román szolgálati nyugdíjasok nyugdíját sem az EU vagy EJEB bíróság, hanem a hatalomra került szocialista kormány adta vissza.

 3. Zoltán
  2014-01-19 @ 19:48

  Ismételten a pesszimizmus laza talaján mozognak egyesek. Erről már folytattunk eszmecserét, miszerint- amennyiben a fidesz /már ha nyer 2014-ben, ami előfordúlhat, de nem biztos, és mi felelösségel tartozunk a családjaik felé, hogy megtegyünk mindent a fidesz bukásáért/ bármilyen törvénymódosítást tesz az ügyünkben, onnantól újra ketyeg a 6 hónapos perelhetőségi határidő a nemzetközi bíróságon. Amennyiben nincs más lehetőség, én nem bánom ha 3 évente pereljük az államot. Három évig “kamatoztatom” a jogos járadékomat. A nyugdíjak állítólagos újraszámolása, ismételten negatív hatású visszamenőleges jogalkotásnak minősűl. Ketyeg a 6 hónap. Még meg kell jegyeznem, hogy az új nyugdíjtörvény 2/3-os többséget igényelne. Azért is kell, kötelességünk a fidesz ellen szavaznunk, hogy ha nyer is csak egyszerű többsége legyen az új parlamentben, így nem tud további baromságokat csinálni, mert maga alatt vágta ki a sok törvény 2/3-ossá tételével a fát.
  Én személy szerint Örülök, hogy a Szolgálat És Becsület Érdekvédelmi Mozgalom képvisel és fog képviselni a továbbiakban. Úgy látom, jó kezekben van az ügyünk. Legyetek bizakodóbbak.

 4. jogfosztott
  2014-01-17 @ 09:35

  Az előző hozzászólásom félreértelmezésének az elkerülése és pontosítás érdekében az alaábbi kiegészítést teszem:
  A hozzászólásomban nem vitatkozom Dr. Bárándy úr nyilatkozatában elmondottakkal. A hozzászólásomban pusztán azt próbáltam vázolni, hogy az ügyvéd úr által vázolt törvénymódosítást a fidesz úgy is végrehajthatja, hogy az ellátásunk összege nem fog emelkedni 16 százalékkal, hanem még tovább csökken.

 5. jogfosztott
  2014-01-17 @ 07:14

  Dr Bárándy Péter nyilatkozata:
  „….Ha az ügyben a bíróság elmarasztaló ítéletet hoz, akkor az állam tudomásul veszi azt és megváltoztatja a szabályt, továbbá a megítélt bírságot kifizeti …….”

  Igen, demokratikus jogállamban, ha a bíróság jogsértőnek találja a nyugdíj elvételét, akkor törvénymódosítással intézkednek annak visszaadásáról. Csakhogy Magyarországon a fidesz a jogállamot már réges-régen felszámolta. Így történhetett meg, hogy az alkotmánybíróságnak nevezett intézmény alkotmányosnak minősítette a jogfosztásunkat. A fidesz törvényhozási ámokfutása nem szól másról mint hogy trükkök százaival megkerülje kijátssza a jogállami normákat. Nincs kétségem, hogy ha az EJEB tulajdonjogot sértőnek minősíti a nyugdíjunk lenyúlását, akkor is ezt fogják tenni.

  A fidesz ha kormányon marad a választások után új nyugdíjtörvényt fog alkotni. Bevezeti a régen dédelgetett álmát a svéd nyugdíjrendszert. Tehát azzal egy időben, hogy az EJEB ítéletének eleget téve hatályon kívül helyezi a nyugdíjunk elvételéről szóló törvényi rendelkezést, majd intézkedik az ellátás egységes elvek (például: civil nyugdíjszámítási szabályok) szerinti újraszámolására. Egy ilyen újraszámolás az ellátásban brutálisabb csökkentést eredményezhet a jelenleginél.

 6. Mária
  2014-01-16 @ 18:43

  Ez a kormány annyiszor rúgott belénk, ahányszor csak lehetett!! Nem hagyott ki egy esetet sem!!

Vélemény, hozzászólás?