25 hozzászólás

 1. Mariann
  2013-01-29 @ 16:57

  Tisztelt Szolgálat és Becsület!

  Alaposan végigolvasva írásukat és a hozzászólásokat, úgy gondoltam, hogy kérdéseimmel közvetlenül fordulok Önökhöz, hiszen Önök rendelkeznek jogászi segítséggel, belügyi információkkal.
  Megértve, hogy Önök – ahogy írásukból is egyértelműen kitűnik – csak óvni próbálnak bennünket vázolva, hogy az igazolványok leadásának megtagadása/elfelejtése stb. szankciókkal jár(hat), de már többen felvetették jogos aggodalommal/felháborodással, hogy ez bizonyos esetekben nem problémamentes.

  Az elsődleges kérdés, hogy rendelkezik-e valamiféle jogszabály a végrehajtásról? A BM értesíti-e az érintetteket, vagy nekünk ismernünk kell a hatályos vonatkozó jogszabályokat (ne felejtsük el sok kolléga nem olvassa az Önök honlapját és nem hiszem hogy a BM utasításokkal ébrednének, akkor ők honnan értesülnek kötelezettségükről?)

  Van kolléga, aki elköltözött volt szolgálati helye vonzáskörzetéből (ahogy olvastam, van aki külföldre). Természetesen nem lehetetlen megtalálni valakit (elvégre még van személynyilvántartó)de ha feltételezzük, hogy a BM értesít, akkor az elsődleges értesítés a személyügyi szolgálat által ismert utolsó lakcím, ami nem feltétlenül azonos a jelenlegivel. (értesítés – ismeretlen helyre költözött – személynyilvántartó – új cím – ismételt értesítés —- ez mind idő, tehát nem fog beleférni a jsz-ban előírt határidőbe. Következmény?)

  Költségek: rendelkezik-e valamiféle jogszabály arról, ha már nem a volt szolgálati helyem vonzáskörzetében élek, akkor leadhatom-e az igazolványt jelenlegi lakóhelyemhez legközelebbi Főkapitányságon, kiállíthatják-e ott az újat? Ha nem, megtérítik-e a költségeket?

  Számomra a következő lényeges kérdés: Köteles vagyok-e csináltatni/átenni az új “járulékos” igazolványt? ha úgy döntök, jelenleg nem kívánok élni azokkal a “juttatásokkal” amelyre feljogosít?! Ha kötelező mi írja elő?

  A félreértések elkerülése végett: nem bojkottálni kívánom az igazolvány leadását, de felmerülnek olyan, a végrehajtást nehezítő kérdések amelyekre a jogszabály megjelenése óta nincs válasz. (Én még úgy tanultam/dolgoztam, hogy a jogszabályhoz a végrehajtási utasítást is mellékelték)

  (Csak nagyon csöndben és apróbetűvel szeretném megkérdeni: ha nem értesítenek -mert mondjuk nem kötelező- akkor akik nem adják le / veszik fel az újat, azoktól “engedetlenség jogcímen” elveszik a járandóságot? Így akarnak alapot teremteni az elvonásra?

  Tisztelettel várom az általam/általunk maximálisan elismert Szolgálat és Becsület válaszát!

 2. Kovács Péter
  2013-01-29 @ 13:19

  Üdvözlöm!
  Valóban megérdemelne egy cikket, gondolom sokan vannak úgy mint Én. Jelenleg volt szolgálati helyemtől 300 km.re lakom. Megértem és elfogadom, hogy a régit bevonják, de:
  Le tudom-e adni a régit a lakóhelyem szerint illetékes RK.-n?
  Nem tartok igényt az újra, lehetőség vagy kötelező az elkészítése?
  Ha igen az utazáshoz hozzájárul, és ha igen milyen módon és feltételekkel a volt munkáltatóm?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm

 3. Homer
  2013-01-29 @ 09:34

  Üdv minden sorstársnak!
  Az a szomorú, hogy nem a 16% a legfájdalmasabb. Nem a minimálbér másfélszerese….
  A múltat akarjuk elvenni?
  Ez a műanyag lap már még kinek fáj!
  De akkor ne adjanak másikat…

 4. Motoros III
  2013-01-28 @ 14:42

  Tisztelt Mariann!

  Nagyon tetszik az írásod, teljes mértékben egyetértek Veled!
  Szeretném megjegyezni, hogy nálunk az a módi, hogy a volt nyugdíjas – most járadékos – rendőr be sem léphet a rendőrség épületébe, csak indokolt esetben és kísérettel. Tehát a nyugdíjas igazolvány nem ér semmit! Egyébként nincs miért bemennem a volt szolgálati helyemre, mivel az állomány fele volt határőr, a másik fele pedig nagyon fiatal, Őket nem ismerem!
  Én Budapestre nem fogok menni se kórházba, se sportolni, ha meg kell halnom, itt van nekem pl. Orosháza Kórház. A nyugdíjas igazolványomat természetesen én is leadom, de ezért nem szándékozom 45 km-t utazni Békéscsabára, (oda-vissza, már 90 km.) borítékba teszem és beküldöm a Főkapitányságra. Minek nekem egy esetleges “járadékos” igazolvány? Mire jogosít? Még annyit sem ér mint a nyugdíjas igazolvány.

  Köszönöm, ha elolvastátok az írásomat, várom az észrevételeket!

 5. Mariann
  2013-01-28 @ 12:38

  Tisztelt Fórumozók!

  Annak ellenére, hogy az egész igazolvány leadást egy megalázó, ostoba és felesleges procedúrának tartom, természetesen végrehajtom, de ha valaki tudna válaszolni a kérdéseimre megköszönném, mivel a jogszabályt ugyan átfutottam, de nem találtam a végrehajtásra vonatkozó utalást!

  1. Írásban értesítenek a leadás időpontjáról, fényképeszkedés stb. ? (Január vége és rá kellene kapcsolni ha március 31-ig végezni akarnak, vagy odacsődülünk?)

  2. Kötelező az új igazolvány csináltatása/átvétele? (Ha jól értelmeztem, a Rendőrségi objektumokba biztosít belépést, az ÁEK – Honvéd kórházba történő ellátásra továbbá a rendőrségi sportlétesítmények használatára jogosít.)

  Nos én nem voltam, és nem is szándékozok a volt szolgálati helyemre bemenni, a Budapesti Vágóhíd utcai sportobjektumba sem járok, az ÁEK-be meg nagyon sok ellátást területi alapon vehetek igénybe Pest megyei lévén. Nem tudom hogy az országban van-e további rendőrségi sportlétesítmény vagy külön orvosi ellátás a rendőröknek, de nem hiszem hogy pld. Debrecenből egy volt rendőr az ÁEK-be járna orvoshoz, vagy ideutazna uszodába.
  Tehát összegezve: “beidéznek” az időpontra, muszáj-e átvenni vagy elé ha postán feladom a régit, aztán csináljanak vele amit gondolok…

  Csak egy halk vélemény: az erre fordított összeget inkább osztanák szét a rendőrségi árvák vagy a szegények között, -több haszna lenne- mivel a jelenlegi igazolványunk semmiféle kedvezmény igénybevételére nem jogosít, azzal visszaélni nem lehet, tehát kíváncsi lennék a csere jogpolitikai indokára.

  Köszönettel várom az infókat.

 6. hjhjh
  2013-01-28 @ 08:56

  zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 7. Vaszil
  2013-01-27 @ 20:12

  Mi van azzal akitől pl: a strandon ellopják /ták/. Ez elég mentő körülmény?

 8. hübele balázs
  2013-01-27 @ 17:39

  hajrá magyarország. hajrá magyarok. le kell váltani ezt a tetű bandát

 9. BB
  2013-01-26 @ 20:25

  Ezek után mikorra várhatjuk, hogy a nyugdíjfolyósító nem “nyugdíj folyósítás” címén utalja a cuccot-mint jelenleg, hanem, hogy lássa csak minden szem, szolgálati járandóság néven, mert ha valaki is esetleg folyószámla hitel keretet szeretne, ránézésre elhajtják mint a magzatot. Így ügyesen megoldják a még tengődők dolgait, nyista túllépni a keretet pár forinttal is, oszt annyi. Szép jövő kép!!!

 10. Homer
  2013-01-25 @ 13:31

  Üdvözletem mindenkinek! Elnézést kérek, csak azt szeretném kérdezni, hogy a kitüntetéseimet és dekrétjeiket is leadhatnám-e, mert azok miatt nem szeretnék másodszor is utazgatni.

 11. Nagy Zoltán
  2013-01-24 @ 10:37

  Én hálistennek már külföldön élek, de ha a BM kifizeti nekem a Hamburg-Budapest-Hamburg repülőjegyet, nagyon szívesen visszaadom a szolgálati igazolványt és felveszem a járandóságost, úgyse vettem eddig semmi hasznát.

 12. vojvoda
  2013-01-23 @ 23:47

  Tisztelt,bajtársak!!!

  Teljes mértékben osztom,a Szolgálat és Becsület elnökségének
  megfontolt és hozzánk méltó megnyilatkozását.Azt,hogy miért nem értünk el eredményt 2011.-ben az nem a mi hibánk.Már előre el volt döntve,hogy 2006. őszéért valakiket meg kell büntetni.És hogy miért? Mert a rendőrség az esküjéhez hiven nem engedte,hogy néhány elmebeteg politikus, a saját politikai haszna miatt romba döntse az országot.Én és még sokan mások, minden megmozduláson ott voltam,nekem tiszta a lelkiismeretem.Mindannyiunknak, akiket sujt ez a jogfosztó,alkotmányellenes törvény, legyünk büszkék arra,hogy mi “megcselekedtük amit megkövetelt a haza”.Ne süllyedjünk le, azoknak az embereknek a szellemi és erkölcsi szintjére, akik megszavazták a jogfosztó törvényeket.

 13. Hegyi Gyula
  2013-01-23 @ 18:40

  Ezzel köszönték meg a becsületes munkánkat .köszönjük meg mi is a 2014 választásokon ennek a kormánynak.

 14. Hegyi Gyula
  2013-01-23 @ 18:36

  A Hende valószínű életében nem éjszakázott annyit mint mi lövészetek éjszakai lövészetek, ki helyezett gyakorlatok ,vagy más egyéb okból kifolyólag a laktanyában kötelezővé téve az ott tartózkodást.Természetesen ezt a plusz munkát nekünk nem fizették ki.

 15. Hegyi Gyula
  2013-01-23 @ 18:25

  Gyalázatos ahogy minket szolgálati “Nyugdíjasokat” járulékosakat semmibe vesz ez a kormánynak mondott semmire kellő jog tipró haza áruló csürhe.

 16. Motoros III
  2013-01-23 @ 18:07

  Szerintem itt elsősorban a volt rendőröket szívatják, nem Benneteket nyugalmazott honvédeket.

  • Dacos-harcos
   2013-01-24 @ 09:52

   …tudomásul kellene már végre venni hogy itt nem rendőségi, Bv.-s, tűzoltó stb.katona nyugdíjasról van szó, hanem a rendvédelemben tisztességgel szolgáló, és onnan x okból nyugállományba helyezettek mindegyikéről, szóljon ez a rendelet most éppen akárkikről. Csak az összefogás segíthet, sajnos már igencsak későn, de cselekedni, összefogni sohasem lehet késő…

 17. fireman
  2013-01-23 @ 17:18

  “együtt megakadályozhattuk volna ezt a szégyenteljes jogfosztást! Együtt tudtunk volna 2011. nyarán és őszén olyat tenni, mint a néhány héttel ezelőtt látott, tízen-húszon éveikben járó gyermekeink, a diákok! Akkor, 2011-ben nem értük el a jogfosztó törvények és abból következő végrehajtási rendeletek, BM utasítás megszületését: akkor most ne gyerekeskedjen senki, dacoskodással, ügyünket és személyes ügyét előre nem vivő magatartással!”

  Na, ezzel maximálisan egyetértek!!! Összefogásból EGYES, így jártunk! Ez a gyávaság rajtunk ragadt!
  Legalább a tanulságot vonja le mindenki, és ha lesz még hasonló alkalom akkor ne a kifogást keressük, hanem vigyünk magunkkal még egy embert!

 18. fefe
  2013-01-23 @ 17:06

  Ne adj tippeket. De ezek egy emléken kívül nem értek túl sokat eddig sem

 19. bankár
  2013-01-23 @ 16:09

  ha jól olvasom a bm ut.akkor abban “csak”a volt bm.-intézkedik.gondolom a hende majd ezután fogja a volt honv.-ek sorsát intézni?!.

 20. Baumgartner Ferenc
  2013-01-23 @ 15:49

  A Tapolcai laktanya megszűnt tájékoztatást kérek hol tudom lecserélni a nyugdíjas igazolványom

 21. Motoros III
  2013-01-23 @ 14:52

  Mit lehet tudni a szenior állományról? Talán egy évvel ezelőtt érdeklődtem a személyügyi szolgálattól. Akkor azt mondták, hogy még nincs végrehajtási utasítás, majd értesítenek telefonon, azóta sem keresett senki. Tudomásom szerint Békés megyében kb. 2-3 embert vettek vissza, hogy mi alapján történt a kiválasztás azt nem tudom!?
  Aki érdeklődik, mint pl. én is, az fekete listás lesz!

  Üdv.: H.L.

 22. Motoros III
  2013-01-23 @ 14:45

  A nyugdíjas igazolványainkat mikor kell leadni?
  Küldenek értesítést, vagy március végén önként kell beballagnom és leadnom az igazolványomat?

  Üdv. Mindenkinek.:H.L.

 23. Gergely Ernő
  2013-01-23 @ 11:19

  Tisztelt Elnökség !

  A leírtakkal kapcsolatosan, azokkal egyetértve egy a BM utasítás egy további vetületére hívnám fel a figyelmet és várnék rá valami választ !

  Feltételezhetően a 42.300 főből nem én vagyok az egyetlen, aki szolgálati nyugdíjba helyezésem után más lakcímre költöztem.
  A tartózkodási helyem és az utolsó szolgálati helyem közötti oda-vissza utazás tavaly tavaszi áron 5-6 ezer forint volt, azóta csak emelkedhetett.
  A fénykép elkészítéséhez utaznom kell, teljes árú menetjeggyel, mert ugyebár a nyugdíjas utazási kedvezmény nem jár 2012 óta.
  Ezzel az utazásra kötelezéssel pénzben kifejezhető kárt okoz nekem a belügyminiszter/Belügyminisztérium. Több száz/ezer ember esetén ez igen jelentős összegre hízik.

  Ki, mikor, milyen formában fogja ezt a kárt megtéríteni ?

  Várom megtisztelő válaszukat !

  Üdvözlettel: Gergely Ernő ny.áll. bv. alez.

Vélemény, hozzászólás?