Brüsszeli utunkról (2015.11.11.)

A Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom vezetésének több hónapos  előkészítő munkája után 2015. november 11. napra meghívót kapott az egyesületünk vezetése Brüsszelbe.

Az immár évek óta folyamatban lévő, a szolgálati nyugdíjak magyarországi megvonását sérelmező petíciónkat az EU Parlament Petíciós Bizottságában mindvégig támogató Victor Bostinaru képviselő személyes tárgyalásra hívta az egyesületünket.

A brüsszeli találkozóra az egyesületünk vezetése 2015.10.16-n, a KNOE testvér egyesület csepeli rendezvényén – későbbi, konkrét időpont egyeztetési megjegyzéssel- meghívta a testvér érdekvédelmi egyesület vezetését is a brüsszeli találkozóra.

2015. október 28-n az egyesületünk vezetése konkrét időpontot kapott Brüsszelből, amely 2015. november 11. nap 15.00 órát jelölte meg a találkozóra.

A találkozó, s egyben az egész brüsszeli utunk egyetlen napirendi pontja a már többször hivatkozott petíciónk újbóli elővételének megindítása az új EP-ben és a hivatkozott beadványunk (panasz, petíció) végleges tárgyalása. A pontosan kijelölt tárgyalásra a testvér érdekvédelmi szervezetet meghívtuk. A meghívással együtt felajánlottuk a közös utazást is, hogy a kizárólagosan egyetlen programra így érkezzünk.

A korábban nagy rátartással (köd, fagy, migráns-válság, közl. akadályok) tervezett indulási időpontot az egyesületünk vezetése áttervezte 2015.11.10. nap kora reggelre (egyéb más, sajnálatos személyes okok miatt is), s erről a meghívott vendég/testvér érdekvédelmi szervezetet 2015.11.08. nap reggel tájékoztatta.

A korábbi, 2015. nyár eleji tárgyalásokon már kiderült, hogy az új EP figyelmét fel kell hívni a petíciónkra, mert más fontosabbnak vélt EU problémák miatt háttérbe került a panaszunk érdemi tárgyalásának kitűzése, illetve esetleges lezárásának (döntésének) lehetősége. Ennek megoldására a petíciónkat támogató, korábbi EP ciklusban a Petíciós Bizottságban ügyünket kiemelkedően támogató Victor Bostinaru (Románia) EU képviselő egy képviselői jegyzék (nyilatkozat, korábbi tolmácsolásban pontatlanul: képviselői petíció) soron kívüli beadását javasolta, melyhez magyar EP képviselő támogatását is kérte.

Furcsa módon a petíciónkat Brüsszelben és Strasbourgban (az EU Parlamentben!) éveken át példásan támogató magyar ellenzéki párt immár e ciklusban ténykedő és itthonról személyes kapcsolatokon keresztül felkért EP képviselője (nevesíteni nyilvánosan nem óhajtjuk) „egyéb okok” miatt nem tudta segíteni – habár már hónapokkal ezelőtt biztosra ígérték támogató aláírását –, így Neidermüller Péter magyar EP képviselőt kértünk fel a képviselői jegyzék/nyilatkozat aláírására.

Neidermüller Péter magyar EP képviselő elfogadta az ez irányú felkérést, s készségesen segít.  Tehát a közös EP képviselői jegyzék/nyilatkozat beadásának már nincs akadálya, így a petíciónk, illetve e panasz tárgyának újbóli EU parlamenti napirendre tűzése egyenesbe került a november 11. napi tárgyalásnak köszönhetően.  

Emlékeztetésül: ennek a képviselő jegyzéknek/nyilatkozatnak lehetőségét immár fél éve letárgyaltuk. Azonban most sikerült a 2015. november 11. napi személyes brüsszeli úttal pontosítani a korábbi félreértések és a már korábban jelzett magyar EP képviselői támogatás/aláírás hiányának pótlását megoldani.

A találkozón az egyesületünket Baranyi Csaba országos szerv. titkár, a Szolgálat és Becsület egyesület jogi személy bíróságon bejegyzett képviselője képviselte. Az egyesületünk delegációjának munkáját személyesen Ottlakán Péter és Árgyelán György segítette. Az egyesületünk által a meghívó félnek bejelentett testvér érdekvédelmi szervezetet, a KNOE-t, a szervezet elnöke képviselte.

A meghívó, Victor Bostinaru képviselő úr régi barátként és nagy odafigyeléssel várta az egyesületünket és fogadta a vendégként bejelentett testvér érdekvédelmi szervezet (KNOE) képviselőit. A tárgyalás jellemzően színvonalasan szakmai és kizárólag probléma megoldására irányuló stílusban zajlott le. A tárgyalás eredményesnek könyvelhető el.

A 2015. november 11. nap 15.00 órai kezdésű tárgyaláson kívül az egyesületünk semmilyen más tárgyalási programot nem tervezett, semmilyen konkrét időpontú és tartalmú tárgyalásra sem meghívót, sem tájékoztatót, sem felhívást nem kapott senkitől sem. Ez vonatkozik a testvér érdekvédelmi szervezet (KNOE) által e napra tett, illetve e nap előtt „talált” bármilyen “más” programra is.

Informálisan, korábban arról volt szó a testvér szervezettel, hogy a november 11. nap 15.00 órai kezdésű találkozó után, valamikor estefelé, a testvér érdekvédelmi szervezet képviselőinek brüsszeli barátaival, segítőivel, (s nem tudni pontosan kivel) valószínűleg rövid bemutatási céllal, esetlegesen találkozunk valahol. (Ennyi, s nem több.)

A fentiekben részletezett november 11. napi 15.00 órai kezdésű találkozón személyesen nem vett részt Újhelyi István EU képviselő, őt kabinetjének egyik tagja képviselte. A találkozó után a nevezett magyar képviselő elfoglaltsága okán még az irodájában sem tudta fogadni az egyesületünk delegációját, de áttételesen tudatta/üzente, hogy támogatja erőfeszítéseinket a képviselői nyilatkozat/jegyzék ügyében.

Az EU Parlamentben általánosságban, bármely alkalommal és napszakban, minden korlátozás nélkül fotó készíthető. A lehetőségekkel élve fotófelvételeket készítettek az egyesületünk delegáltjai a tárgyalásról és a Parlament hétköznapi életéről, ezeket papíralapú kiadványunkban tesszük közzé a jövőben.

A tárgyalás végén a testvér érdekvédelmi egyesület (KNOE) vezetője nyilvánosan és elismerően szólt a Szolgálat és Becsület delegációjának munkájáról a petíció kezelésével kapcsolatosan, továbbá a november 11. napi találkozó megszervezéséért, illetve külön gratulált Baranyi Csaba tárgyalást vezető felkészült munkájáról. (Az ezzel ellentétes bármilyen hír elírás, illetve félreértés.)

A tárgyaláson a petíciónkkal/panaszunkkal kapcsolatosan az alábbi eredményekre lehet rámutatni:

  1. A petíciónk tárgyával összefüggő képviselői jegyzék/nyilatkozat (Victor Bostinaru, Románia, EP képviselő, a jegyzék szerzője) magyar EP képviselői (támogató) aláírása – Neidermüller Péter magyar EP képviselő-  véglegesített támogatásával biztosan benyújtható és Újhelyi István EU képviselő áttételesen ígért támogatásával tovább erősíthető. Ezzel az új EP-ben nagy eséllyel újra tárgyalják a korábbi, jelenleg is folyamatban lévő (de napirenden kívüli) petíciónkat, illetve annak tárgyában kifejtett aggályainkat.  
  1. Az EU Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságot felkérik az ügyünket támogató képviselők, hogy vizsgálják ki hivatalosan a magyarországi szolgálati nyugdíjak megszüntetésének az egyesületünk által már számos más EU és EJEB fórumon elmondott és leírt panaszait, s vigyék azt a szakbizottságok és biztosok közbenjárásával EU Parlament elé.

                                                                                                                                            Tisztelettel: SZB elnöksége

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 hozzászólás: “Brüsszeli utunkról (2015.11.11.)”

  1. Nagy Csaba szerint:

    Nem kell nevesíteni az ellenzéki párt képviseljét, elég ha a Párt nevesítve van csak a miheztartás végett.

  2. Kun Ágnes szerint:

    Köszönöm, hogy saját időtöket és fáradságot nem sajnálva sikeresen eljártatok közös ügyünkben !

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.