Akiktől elveszik a szolgálati nyugdíjukat…

Összesen 42 600 fő az, akiktől 2012. január 01-én elveszik a szolgálati nyugdíjukat Magyarországon. Az érvényes és hatályos törvények szerint jogszerűen megszerzett és megszolgált szolgálati nyugdíjak megvonásra kerülnek. Helyette a szociális ellátások közé sorolt szolgálati járandóságot kapják a mai nap még nyugdíjas, egykori fegyveres és rendvédelmi dolgozók, ha 1955. évben vagy utána látták meg a napvilágot. Az e kategóriákba tartozók még legkevesebb 8 évet várhatnak a civil felsőkorhatárkor nekik újra nyugdíjat hozó postásra. Az 1957. évben vagy utána születettek pedig egységesen betöltött 65 éves korukban látnak újra nyugdíjas csekket, feltéve hogy nem emelik a nyugdíj felsőkorhatárt addig. A messze tűnő nyugdíjas korig a kevesebbet érő, bizonytalan ideig folyósítható, munkaképesség esetén meg is szüntethető kegyelemkenyéren élnek majd, azaz szolgálati járandóságon lesznek (legelnek) a még két hónapig szolgálati nyugdíjasok. Ha lesznek még (a 65 éves kort csupán 29, 3 %- a éri meg biztosan!), ha adnak majd nekik, ha jut, …ha, ha, ha…

Mindenesetre úgy látszik győzött a kormányzati propaganda a „38-40 éves rendőrök és tűzoltók” nyugdíjból a munkavilágába való visszatérítésének szlogenjével, persze az 56 évesekre vonatkozóan is.

Az érintett közel 43 ezer fős szolgálati nyugdíjas réteg közül mintegy sovány negyede mozdult meg a saját érdekében. A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekben néhány százfős nyugdíjas tagság található csupán, ezek között is sok a tisztségviselő, vagy visszafoglalkoztatott nyugdíjas. A szakszervezeti megmozdulásokon 3-7 ezer szolgálati nyugdíjas vett részt, általában nem egyszerre. A legnagyobb és döntő létszámokat civilek és aktív állományú tűzoltók és bv-sek adták ki a tüntetéseken. A közösségi portálokon néhányszáz fő elégedetlenkedő szolgálati nyugdíjas volt virtuálisan aktív.

A szolgálati nyugdíjak megszüntetése elleni perközösségek szervezését a Hivatásunk Védelmében tervezett nevet viselő és (tervezett) egyesület (FRDÉSZ-HTFSZ szakszervezeti vezetők meghirdetésével indult útjára), a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Egyesülete (KNOE) és a Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom (Szolgálat és Becsület) kezdte meg az idén nyáron.

Ezek a mai állás szerint úgy alakultak, hogy a Hivatásunk Védelmében nevet viselő szervezet létre sem jött, néhány százfős jelentkezőt átirányították a KNOE-hez, amely szervezettől a mai napig néhány ezer fő (3 ezer körül) szolgálati nyugdíjas kért segítséget, lépett be az egyesületbe perközösségi céllal, a Szolgálat és Becsülethez szintén pár ezer szolgálati nyugdíjas fordult. A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekhez 1-2 ezren indultak jogi segítségért a szolgálati nyugdíjasok közül. A szakszervezeteknél a jövőre várható durva kormányzati vágások miatt, a szakszervezeti jogosítványok és anyagi bázis ellehetetlenítése okán nagy félelem és bizonytalanság uralkodik.

Megállapítható, hogy a szolgálati nyugdíjak megszüntetése okán az érintettek negyede (25%-a) tett valamit saját érdekében. Ezen belül kb. 10-15 %-a demonstrációkon és tüntetéseken fejezte ki elégedetlenségét, illetve ez a réteg kereste meg a perközösségi-jogi megoldásokat is. Itt az elégedetlenkedők száma kiegészült további 10%-nyi szolgálati nyugdíjassal a jogi útra való készülődés során, a 42.600 főből.

Reálisan itt tartunk most… Találó és pontos a www.szoli.eu honlapunkon Csapajev olvasónk hozzászólása!

Szolgálat és Becsület

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 hozzászólás: “Akiktől elveszik a szolgálati nyugdíjukat…”

 1. godfather szerint:

  Üdv mindenkinek!

  Van valakinek hívatalos statisztikája, hogy ez az említett 42600 fős kategóriának milyen az életkori megoszlása? Ha van ilyen tegye elérhetővé a honlapon ha lehet. Csak úgy érdekelne. Vagy küldje el címemre: egypistike@gmail.com

  Köszönöm

 2. maximus szerint:

  Igen, ezt már kb. egy-két hónapja én is feszegettem már, persze senki nem tudta a választ- nem csodálom. Szerintem még az ORFK, vagy a BM vezetői sem tudnának válaszolni azokra a kérdésekre, hogy:

  – ha megszűnik a szolgálati nyugdíj, milyen “státuszban” lesznek a volt szolgálati nyugdíjasok? Hogy fognak minket nevezni? Talán pld.: szolgálati járandóságban részesülő rendőr alezredes, röviden szjr r.alez? Vagy 2012.jan. 1.-étől tulajdonképpen civileknek fogunk számítani? 20-25-30, stb. leszolgált idő után civilek leszünk? Elveszik a rendfokozatunkat is? Milyen alapon? Ezután nem léphetünk be rendőrségi, honvédségi, stb. objektumokba, egészségügyi intézményekbe, sportlétesítményekbe? Mivel nem leszünk nyugállományúak, nem lehetünk tagjai rendvédelmi szakszervezetnek, az IPA-nak sem? A nyugdíjas igazolványunkat le kell majd adni? Kapunk helyette valami másikat, amivel igazolhatjuk, hogy végtére is rendőrök, katonák, stb. voltunk egykor?
  A nyugállományba helyezés során hozott és a mai napig érvényben lévő hatósági (rendőrségi, nyugdíjbiztosítási, orvosi) határozatokat, parancsokat külön-külön érvénytelenítik, hatályon kívül helyezik? 30-35 ezer embernek? Milyen alapon? Mi lesz az érvénytelenítő határozatok indokolási részében, talán az, hogy “mert mi így döntöttünk és kész”, vagy mi? Ha nem helyezik hatályon kívül ezeket a határozatokat, azok érvényben lévőknek számítanak- tudomásom szerint. Akkor hogy is lesz ez?

  Az állítólag megalakuló “szenior” állománynak konkrétan mi lesz a feladata? És most hagyjuk a közmunkások felügyeletét, mert ez úgy baromság, ahogy van (szerintem már ők sem számolnak ezzel a lehetőséggel, legalábbis nagy a csend ezzel kapcsolatban) egyébként meg már november van és nem hallani a májusban bejelentett grandiózus beruházások előkészületeiről -hol épülnek a konténervárosok?, hol kezdték meg a gát-, meg víztározóberuházásokat, a stadionépítéseket ( a Puskás-stadionról már kiderült, hogy nem lesz a bontásból, meg az új építéséből semmi) ahol közmunkások tízezrei dolgoztak volna a tervek szerint “szenior” rendőri felügyelettel? Na, hol?
  A szenior állomány hol lesz elhelyezve, hol lesznek az irodáik, beszerezték már a szükséges eszközöket (irodabútor, irodaszerek, gépjárművek, egyenruha, stb.) mikor kezdik meg a jelentkezők számbeli és egyéb felmérését (orvosi vizsgálatok, meg ilyen nyalánkságok), milyen egészségügyi feltételeknek kell majd megfelelniük pld. az 50 év feletti korosztálynak, a szenior állományú megtarthatja leszerelésekori rendfokozatát? Lesz-e egyáltalán rendfokozata, vagy csak úgy fogják hívni: X.Y. sz. rendőr?
  A szenior rendőr kap-e ruházati ellátmányt, cafetériát? Jutalmat kaphat-e? MRFK, vagy ORFRK állományban lesz? Előfordulhat, hogy a lakhelyétől távol kell szolgálatot ellátnia? Részesül-e ebben az esetben távolléti díjban?

  A volt katona, tűzoltó, BV-és, titkosszolgálati, vám- és pénzügyőr is mind-mind szenior rendőr lesz? Például a tűzoltóból hogy csinálnak rendőrt?

  Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztosan vannak még kérdések, amelyekre nincs válasz. Gyanítom, hogy ez úgy történt, hogy év elején a “csúcs vezetés” eldöntötte ezt a baromságot és kiadták a BM-nek, azzal, hogy: “Oldjátok meg!” Most meg vakargatják a fejüket, hogy mégis hogy is legyen. Addig eljutottak, hogy az adót levonják.
  Ha esetleg az olvasók közül valaki tudja a válaszokat, megköszönném, ha leírná. Előre is köszi!

  Én folyamatosan érdeklődöm ezekről a kérdésekről a jelenleg aktív állományú volt kollégáimtól (magasabb beosztású vezető is van köztük) de eddig mindenki a vállát vonogatta, halvány fogalma sincs senkinek ezekről a dolgokról. Csak megjegyzem: MA MÁR NOVEMBER VAN! A december meg tudjuk, hogy mennyit ér. A szakszervezeteknek sincs már sem kedvük, sem energiájuk, de lehet, hogy már bátorságuk sem velünk foglalkozni. A legutóbbi (múlt heti) RÉF-ülésen sem voltunk már témában. Jön az új Munka Törvénykönyve, meg a Magyar Rendészeti Kar ugyebár.

  Csak a Jóisten tudja, hogy mi lesz velünk. Vagy még Ő sem…

  • godfarher szerint:

   Komolyan gondolja valaki, hogy ezrével fognak visszavenni “senior” állományba szolgálati nyugdíjasokat.

   Szvsz, hogy nem. Van kb 43000 szolgálati nyugdíjas. Ebből pár ezren kiesnek mert 57 felett vannak. Gondolom szintén vannak pár ezren akik egészségi problémák miatt kapnak szolgálati nyugdíjat. Biztos van pár ezer akinek az eltelt évek alatt romlott az egészségi állapota, nem is beszélve a fizikai állapotukról.

   A visszamaradó kollágák, vajon megfelelnek majd az egészségi, fizikai követelményeknek (amit most még nem tudunk, hogy milyen lesz, mert azt külön fogják rendeletben szabályozni- ha jól értettem a tv javaslatot- ). Ugyan már! Még ha meg is próbálnak visszamenni, ezernyi “jogszerű” indokot lehet majd találni, hogy miért nem alkalmas “seniornak”.

   “Anyway” magyarok vagyunk, akkor miért alkalmazunk angol szót egy magyar törvényben? miért nem használjuk, mondjuk “RANGIDŐS”.

   Ezt csak adalénak gondoltam a végére.

 3. dr. Szűcs László szerint:

  Érdekes, hogy azon még senki nem gondolkodott el, hogy a szolgálati nyugdíj átnevezésével és másik büdzsébe helyezésével hogyan alakul az érintettek jogi státusza. Hiszen nyugállományú rendőr/honvéd/tűzoltó tiszthelyettesekről/tisztekről van szó. Megszüntetik a nyugállományt is? Érvénytelenítik az erről szóló állományparancsot? A státuszhoz kapcsolódó egyéb jogosultságokat is megvonják? Erről egyetlen szó sem esett ezidáig. Sokkal nagyobb az érvágás, mint gondolnánk és jogilag semmi nincsen helyretéve. Csak a per, ami maradt nekünk, vagy a tevőleges szembeszállás. Vannak közöttünk olyanok, akiknek a jelenleg még meglévő szolgálati nyugdíjuk az egyetlen esélyük a gyermekük felnevelésére, iskoláztatására, hiteleik törlesztésére, mert munkát akkor sem találnak, ha megfeszülnek. A milliós fizetéseket zsebre vágó képviselők azon törnék inkább a fejüket, hogy mi módon tudnának valódi, munkahelyteremtő intézkedéseket hozni a társadalom különféle rétegeit egymásra uszító, az országot gazdaságilag és morálisan mélypontra süllyesztő látszatintézkedések helyett.

 4. Barna Tamás szerint:

  Tisztelt Sorstársaim!

  Számomra is teljesen érthetetlen az érintett személyek többségének közömbössége. Személy szerint az ellenünk irányuló intézkedések és propaganda ellen a társadalom többsége meggyőzését tartom célravezetőnek és ehhez a rendelkezésre álló fórumokon kívül a környezetünk személyes meggyőzését tartom fontosnak ész és jogi érvekkel. Ezért az igazunkért való küzdelmet az érveink minél szélesebb körben való hangoztatásával és a jog területén kell megvívnunk, mert a többit a kommunikációs gépezet felhasználja ellenünk. Elsősorban azt kell megértetni, ha bárki jogszerűen szerzett jogát visszamenőlegesen – tehát a jogi környezet visszahatóan hátrányos megváltoztatásával – el lehet venni, akkor a többség diktatúrája bárkivel és bármit megtehet a jövőben. Sajnos a most hatalmon lévők választási ígéreteikkel megszerzett 2/3-os többségükkel visszaélnek. Az mondták tisztában vagyunk az ország állapotával, beindítjuk a gazdaságot, munkahelyeket teremtünk és megvédjük nyugdíjakat, eddig ezekből még egyik sem jött be. A nyugdíjra vonatkozóan minden nyugdíjasra vonatkozóan ígértek nem a korhatár előtti és rokkant nyugdíjak kivételével.
  A korhatár előtti nyugdíjasokat jogfosztó törvény vitájában az egyik kormánypárti képviselő érvelése szerint az államadósság újratermelődését úgy akadályozzák meg, hogy a nyugdíjkasszát ne kelljen hitelből kiegészíteni. A nyugdíjkasszából a szociális kasszába átkerült kifizetéseket pedig lehet majd hitelből?
  A nyugdíjazáskor a fegyveres, vagy rendvédelmi szerv gazdaságilag igazolta, hogy az elküldött személy után személyi és dologi kiadás megtakarítása történt. Az lényegtelen volt, hogy az államháztartás másik alrendszerét a nyugdíjkasszát pedig terheli. Most a nyugdíjkasszát mentesítik a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasokkal és a szociális kasszát terhelik meg. Tehát az állam fölöslegesen az egyik “zsebéből” a másikba teszi át a kiadást, még végül a jogszerűen szerzett és járulékfizetéssel alátámasztott kifizetést is megvonhatja, vagy csökkentheti.
  Az ellenünk folytatott propaganda helyett, a kormány egyszerűen megmondhatta volna, hogy az ország államadósságára, a gazdaság “beindítására” és munkahelyteremtésre a nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjasokat a nyugdíjkorhatár (az eredeti 57 év) eléréséig megadóztatja. Ha a tényleges helyzetnek megfelelően erősíteni kívánná a honvédelmet, vagy a közrendet a fegyveres és rendvédelmi szerveknél státuszokat biztosított volna az érintett szolgálati nyugdíjasok részére, de ezt nem tette, mert erre “nincs” anyagi erőforrása, ezért álságos az egész érvrendszere.

 5. tromzo szerint:

  Szerintem nem az érdektelenség a baj, hanem az, hogy még sokan bíznak abban, hogy az a sok szemét népnyúzó senkiházi tolvaj banda nem fogja kizsákmányolni, padlóra tenni őket. Ez illúzió. Ha nem fogunk össze, és nem lépünk fel együtt ellenük, nincs esélyünk. Azzal nem érünk célt, ha csak kimegyünk az utcára, és demonstrálunk, demonstrálgatunk. Szerintem csak akkor, és azzal lehet elérni a célunkat, ha egységesen lépünk fel, és az egész országot megbénítjuk, lezárjuk. Ebben viszont mindenkinek részt kell venni, még ha váltásban, de akkor is. Biztos vagyok benne, hogy a rendőröket be fogják vetni ellenünk, mivel tiltani fogják a megmozdulást, de ki kell tartani, és el kell söpörni a gazokat.

  A rendőröknek, aki aláír 5 (azaz öt) évet, hogy a testületnél marad, havi 50.000 Ft-ot (azaz ötvenezer Ft-ot) utalnak át a számlájára. Ezzel akarják, és állítják szembe a már nyugdíjas volt kollégákkal a jelenlegi állományt. Így már követelhetik, hogy akár erőszakkal is a nyugdíjas, és az egyéb állampolgárok megmozdulását verjék szét. Ez Rákosi módszere volt.

  Nem szabad részleges sztrájkot csinálni, csak teljes országos leállást. Ha csak részleges lenne, akkor joggal mondják azt, hogy “nem érdekes, majd megunják, és abba hagyják”. Visszamenőleges hatállyal törvényt hozni nem lehet. Ezt csak ilyen agyament emberek, mint a “Viktátor és a bandája” alkothat, és ezeket az alkotmány megváltoztatásával -azt hiszik, hogy- törvényesítik. Egymást túllicitálva a hülyébbnél hülyébb ötletekkel annyi adót akarnak fizettetni, hogy aki dolgozik, kenyérre sem marad a keresetéből, mert mindet adóként be kell fizetni. A jó munkájuk elismerése végett a saját jövedelmüket több mint háromszorosára emelik a pofátlan szemetek. Képesek azt hazudni, hogy csak ők képesek 3-4 ember helyett is dolgozni, amiért több millió forintot vesznek fel havonta. Van a kormányban olyan személy, aki az előző kormányzásuk ideje alatt is kitűnt a maffia kapcsolata végett. Most ki vagyunk szolgáltatva kényének – kedvének, parancsainak. Na ebből elég. Elmondanám, hogy a szavazás előtt én is félre voltam vezetve, mert hittem a hazudozásaiknak, de most már felnyílt a szemem. Véleményem szerint az MSZP, és a vele együtt kormányzó párt (-ok) nem jöhetnek vissza, hanem egy olyan új pártnak kell a kormányzást megadni, amelyek a korábbi szerzett jogokat visszaadja, és a mostani kormányon lévő bűnöző bandát felelősségre vonja. NEKIK IS BÖRTÖNBEN A HELYÜK. A parlamenti pártoknak összefogással le kell váltani, és az embereknek visszaállítani a hitüket, bizalmukat a jelenben és a jövőben egyaránt. Ha különböző a programjuk, de az ügyek elrendezését követően újabb szabad választással biztosítani az ország vezetését.

  Szóval mást nem kívánok, csak EGYSÉGET, ÖSSZETARTÁST, KITARTÁST, ÉS -ha úgy is el lehet érni az akaratunkat- BÉKÉS TÜNTETÉST AZ EGÉSZ ORSZÁG TERÜLETÉRE KITERJEDŐEN. Nem lehet az, hogy “biztosítani kell egy bizonyos szintű ellátást, mert ez röhelyes. (Mondanák ezt Francia országban, vagy pl. Görög országban a vezetők. Az emberek kiröhögnék őket. Itt is azt kellene csinálni.

 6. Csapajev szerint:

  Aztán arra gondolt-e valaki, hogy maga a magasságos eu biztatja ezt a majmot arra, hogy tesztelje a polgári tűrőképességet a Lisszaboni-szerződés majdani kényre-kedvre történő módosításához az “egységes” (diktatórikus) Európa (mind gazdasági, mind földrajzi) kialakításához, amely ragyogó táptalaja lesz a jelenleg is hatalmában tobzódó cionista hatalmi struktúra világkormányzati terveinek?
  Az európai kontinens nagyon kell ezeknek mind gazdasági, mind katonai-stratégiai hasznosításra.

 7. Pesuth Mária szerint:

  Sok bv-s nyugdíjas ismerősöm van. Azt a nagyfokú közömbösséget amit náluk tapasztalok, talán sehol nincs. Az a véleményük, hogy levonják a 16 % adót és minden marad a régiben!! Én nem tudom ezt honnan veszik? Ez csak a kezdet! És ha nem ennyit vonnak le, hanem elveszik mind, mert az ország helyzete nem engedi meg, hogy “életerős 40 éves rendvédelmisek a lábukat lóbálják”??

  Én abban vagyok teljesen tanácstalan, hogy a jelenlegi munkahelyemen mondjak-e fel december 31-i dátummal, vagy inkább a nyugdíjamat hagyjam “elveszni” és reményeink szerint peres úton vissza fogom kapni!

  • godfarher szerint:

   A fő cél hosszab távon a szolg. járandóság megszüntetése.

   Véleményem a következőn alapul: a mostani törvénytervezet tárgyalja a korengedményes nyugállományt is a szolgálati ny-on felül. Ők mármint a civil kedvezményesek – ha jól tudom – kaphattak max 5 évet. Tehát max. 5 év után Ők már kifutnak a rendszerből és már csak a volt szolgálati nyugdíjasok maradnak.Tekintettel arra, hogy ebben a közösségben sajnos nem kevesen vannak olyanok akik most 50-57 között vannak, tehát 5 év múlva még nem lesznek jogosultak öregségi nyugdíjra. Viszont a társadalomban senkit sem fog érdekelni pár ezer esetleg tízezer volt fegyveres sorsa.Ma sem érdekel senkit a 43000 szolgálati nyugdíjas (családdal együtt 160 000 fő sorsa). Köszönhető egyrészt a kormány hatásos propagandájának ami még jelenleg is folyik, illetve másrészt a saját “bal….ságunknak”.

   Sajnos csak tüntetésel nem érsz el semmit. Esetleg a sztájkal. Pár ezren elmennek tüntetni, és akkor mi van. Még többen utálnak bennünket.Sztrájkot meg senki nem szervezett, még az sem akinek lett volna rá lehetősége. Vajon miért?

   • zs.bela szerint:

    A hatályos jogszabályok szerint, a fegyveres erők és a rendvédelmi dolgozók NEM SZTRÁJKOLHATNAK!!

    • Fényes László szerint:

     Munkát előírt felszereléssel, alapos a szabályok maximális betartásával teljes körültekintéssel kell végezni A folytatott tevékenységeknek valamennyi jogi előírásnak meg kell felelni. Ez a “Work to rule”, azaz a hatályban lévő szabályok kínos és maradéktalan betartása a munka lassítása érdekében. Az aktívaknak erre kellene figyelmet, energiát, időt és nagy tömeggel erőt adni a még hezitálóknak!

    • godfarher szerint:

     Félreérthető volt amit írtam. Nem a “fegyveresek” sztrájkjára gondoltam, hanem azokra akik szintén szenvedő alanyai lesznek a T/4663-as törvénynek. Azok 4-5 ször többen vannak mint mi. Vagy a MT-ben tervezett változtatások szenvedő alanyairól. ŐK sztrájkolhatnak, Mi meg csatlakozhatunk. Nézzél meg néhány ny-i országot. Ha valami nem tetszik akkor sztrájk pl. Olaszorság.

  • Katona Erika szerint:

   Sajnos senkit nem lehet”boldoggá tenni akarata ellenére”!Nem látják a változás buktatóit,még mindig túl naiv az emberek többsége. Pedig hasonló a történet a magánnyugdíjak ügyével.Kevesen mertük bevállalni,hogy maradunk.Mára kiderült,hogy az államiba visszalépők sem kapnak nyugdíjat a munkáltatók által befizetett járulékok után.Érdemes volt passzívnak maradni? Ha az emberek már a saját érdekeik miatt sem képesek kiállni,mit tehet egy kívülálló? Én hiába vállalok szolidaritást velük,ha látszólag őket nem érdekli!!

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.