AB: negyedik menet

Az Alkotmánybíróság 2013. április 15-i teljes ülése

 – a korhatár előtti nyugdíjak megszűnéséről, a korhatár előtti öregségi ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 5. § (2) és (4) bekezdése, valamint más rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panasz tárgyában készült határozattervezet (IV/2350/2012.)

 – a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére előterjesztett utólagos normakontroll tárgyában készült határozattervezet. (II/3484/2012.)

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 hozzászólás: “AB: negyedik menet”

 1. E.Ferenc szerint:

  Újságcikk: “Komoly kockázat: ezt az új illetéket visszamenőleg is kivethetik”

  Újabb visszamenőleg is ható törvény. Legjobb lenne a visszamenőleges hatályú törvényalkotás tilalmát alaptörvénybe iktatni.

  Persze az alaptörvény módosítására nem lehet kiírni népszavazást az alaptörvény alapján. Bár az is benne van:
  ” A közhatalom forrása a nép ” Ha már népszavazást nem lehet kiírni az alaptörvény módosítására, a népjavaslatot nem tiltja a törvény. Lehet, hogy ez csak az én hülyeségem, de ezt a visszamenőleges törvénykezést már nagyon unom.

  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/04/24/06/Komoly_kockazat_ezt_az_uj_illeteket_visszamen_leg_is.aspx?source=hirkereso

  kiemelve általam:
  “az adószakértő álláspontja szerint ellentétben áll az általános adózási alapelvekkel, illetve a jogbiztonság alapelvével is”

  ” Az illetéktörvénybe azonban bekerült egy olyan rendelkezés, amely az adószakértő álláspontja szerint ellentétben áll az általános adózási alapelvekkel, illetve a jogbiztonság alapelvével is. Ez a rendelkezés az illetéktörvény egyes tavaly elfogadott, az idén életbe lépett változásaira vonatkozóan megállapítja, hogy azokat a 2013. január 1-jét követően illetékkiszabásra bemutatott, vagy más módon az állami adóhatóság tudomására jutott vagyonszerzési ügyekben, illetve a kezdeményezett eljárásokban kell alkalmazni.

  Ez a megfogalmazás azt jelenti, hogy a 2013. január 1-jét megelőzően létrejött ügyletekre is az új szabályokat kell alkalmazni, amennyiben azokat korábban még nem jelentették be az adóhatóságnak. Mindez az adóhatóság konkrét ügyben megfogalmazott álláspontja szerint azt jelenti, hogy az akár az elévülési időn belül illetékmentesen ajándékozott pénzek, amennyiben az ajándékozást nem jelentették be az adóhatóságnak, január 1-jétől visszamenőleg illetékkötelessé váltak. “

 2. E.Ferenc szerint:

  Újabb halasztás az AB részéről

  2013. április 16.. Beküldve: Pertársasági hírek

  Nem hivatalos információnk alapján, az Alkotmánybíróság ismét nem hozott döntést ügyünkben, azt tovább tárgyalják.

  http://www.katonakert.hu

 3. pegasus60 szerint:

  Valaki tud arról valamit, mi történt hétfőn az AB-n a szolgálati nyugdíjak ügyében ?

 4. macsek szerint:

  Minél több kormánypárti képviselőt megismerek, annál jobban szeretem a kutyámat!

 5. BB szerint:

  Várjuk ki a végét, remélhetőleg, azért csak van a bírákban némi szakmai önérzet, ha még ilyen van az országban egyetlen egy emberben a felső szintre értve. Nyilvánvaló és szembetűnő a jogsértés, hogy ezt hogyan és mivel fogják megmagyarázni vagy az egyik,vagy másik változatban, na az lesz az érdekes. Kíváncsian várjuk a döntést és annak indokolását.Hátfőig ne adjuk fel a reményt!!!!Legalábbis itthon.

 6. Mária szerint:

  Nekünk itt babér nem terem! Ha nem kapunk jogorvoslatot Strasbourgban akkor jobb ha pakolunk és megyünk ebből az országból!

 7. István szerint:

  Nem fűzök hozzá nagy reményt, mint eddig sem !!! De talán most
  vészemet kaptak, és mernek dönteni ezek után. De számunkra ez
  a döntés mindegy, talán ha ezt a döntést már előbb meg hozták
  volna, mint más országba talán még nézném is őket valakinek.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.