A nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósításának megtiltásáról…

A Kormány a 2013. évi költségvetés egyenlegét javító intézkedésekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1457/2012. (X. 19.) számú Korm. határozat 9. pontjában (M A G Y A R KÖZ L Ö N Y • 2012. évi 139. szám) döntött arról, hogy az emberi erőforrások miniszter, a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a nemzetgazdasági miniszter 2012. október 31-ig dolgozza ki az olyan jogszabály módosítási javaslatot, amely a költségvetési szervekkel munkavégzésre irányuló jogviszonyban állók tekintetében a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltja.

 Ezzel kapcsolatosan az alábbiak fontosak:

1. A tegnapi napig (2012. december 12-ig) a 1457/2012. (X. 19.) számú Korm. határozat 9. pontjában megfogalmazott és határidőzött jogszabály módosítás előkészítése nem ért olyan stádiumba, hogy abból törvénymódosítást fogadhatott volna el a Parlament.

2. A költségvetési szervekkel munkavégzésre irányuló jogviszony nem jelenti a leszűkített és klasszikusan köztisztviselőknek (közalkalmazottaknak) nevezettek ilyen típusú munkaviszonyát, hanem inkább jelenti a központi költségvetésből (is) gazdálkodó, az ilyen munkáltatóval biztosítási jogviszonyban lévő munkavállalók széles skáláját.

3. A korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály módosítási tervezete már készen van, kettő formában is.

Az egyik forma a költségvetési szerveknél történő biztosítási jogviszony során, az itt történt és a jogszabály hatálybalépése után fennmaradó, továbbá a jövőben megvalósuló munkavállalás esetén a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását tiltja meg.

A másik forma, ezen túlterjeszkedő tervezet szerint a költségvetési szerveken kívüli munkavégzésre irányuló jogviszonyok is eme korlátozás alá eshetnek.

Ez utóbbi indoka, hogy nem lehet sem a nemzeti alaptörvény, sem az EU közösségi jog alapján kizárólag a költségvetési szférára ilyen tiltó normát elrendelni, ugyanis ez számtalan nemzetközi pert és várhatóan gyors EU kötelezettségszegési eljárást eredményezhet a negatív diszkrimináció hazai jogszabályba ültetése okán.

4. A korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály elfogadása ugyan még a 2012. évben megtörténhet (kis eséllyel) és 2013. január 01-től hatályba is léphet, de a nevezett jogszabály módosítást ismerők és annak jelenlegi problémáit felhozók és „felhánytorgatók” (tárcaközi és parlamenti szinten) szakmailag azt mondják, hogy a jogszabály életbelépése (valamely formában) jó eséllyel 2013. április 01-től várható.

Amennyiben a jövő héten, vagy a jövő év elején a korhatár előtti ellátások, a szolgálati járandóság, valamint a nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósítását megtiltó jogszabály valamely formában aktuálissá válik, úgy azonnal tájékoztatást ad ki az SZB elnöksége a képviseltünket ellátó ügyvédi iroda segítségével, illetve több megyében személyes tájékoztatást kívánunk tartani erről a tagtársainknak.

 Szolgálat és Becsület elnöksége

Ne feledje!

1. Tagjaink ügyes-bajos kérdéseit telefonon várja bajtársunk!

2. Perközösségi weboldalunk a www.szoli.org (jogsegélyszolgálat)!

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

3 hozzászólás: “A nyugellátások és az illetmény/munkabér együttes folyósításának megtiltásáról…”

 1. BB szerint:

  Ehhez csak gratulálni tudok a mi nagy Vezírünknek. A járandóság melletti kereső tevékenységből fizetett járulék, és egyéb állam kasszába folyó lóvé már nem is kell nekik. E mellett, akkor a nyugdíjas pedagógusok, egészségügyben dolgozó szépkorúak- mert más már nem csinálja az ágytálazást stb.-, a fiatalok, mennek külhonba. Na már most, akkor az egészségügy is és más intézményekből kieső “öregek” miatt mi fog összeomlani? Korábban vezírünk és sleppje azt mondta, hogy ha a nyugdíjasok nem dolgozhatnak összeomlik az egészségügy. Akkor most mi van????Dögöljön meg mindenki? Túl sokan vagyunk az országban, halni kéne egy párunknak. Tettre fel!

 2. Halmos Edit szerint:

  Milyen balga vagyok! Azt hittem, azért nem látjuk a jogszabálytervezetet sem, mert erősen gondolkodik a Kormány, hogy mégsem lesz ez így jó, ez túlzás.

  Ja. Gondolkodnak, de fordítva. Ha az EU beleköthet a költségvetési szférában való munkavállalás tilalmába, nem az a megoldás, hogy békén hagynak minket, hanem akkor minden munkáltatóra terjedjen ki a dolog. Hogy sehol ne dolgozhassunk. Nagyon nehéz nem úgy látni, hogy bármit képesek ránk kihegyezni. Hadd menjen mások felé is a kard éle, nem árt, ha mindenki fél, de azért mi fogadjuk leginkább.

  Vae victis! , gondolja a Kormány. Mert azt hiszi, legyőzött. Azonban a római rege példázata visszafordult :-D.

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Vae_victis_%28sz%C3%A1ll%C3%B3ige%29

 3. USB szerint:

  Idézem egy korábbi cikk részét:
  “Az Alkotmánybíróság (AB) szerint alaptörvény-ellenes az a törvényi rendelkezés, amely bármely, akár minimális jövedelemmel járó keresőtevékenység végzése esetén is kizárja a rehabilitációs ellátás folyósítását.”
  Akkor az itt leírt törvénytervezet bármilyen formája is ránk nézve nem diszkriminatív már megint?

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.