A közszférában dolgozó nyugdíjasok/szolgálati járandóságosok nyugdíjának/járandóságának felfüggesztése: EJEB beadványunkra megjött a válasz

Az egyszerűen úgynevezett ” kettős ellátás tilalma” vagy közismerten “a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának felfüggesztésére vonatkozó törvényi rendelkezés” magyarországi  szabályozása okán egyesületünk az EJEB-hez fordult – még-  2014. év végén.

2018. újévre megjött a válasz Strasbourgból. Nincs meglepetés, ugyanis az EJEB egyesbírói eljárás eredménye illeszkedik a Fábián kontra Magyar Állam ügyben hozott  2017. szeptemberi EJEB döntéshez.

Először az EJEB döntése a panaszosnak adott igazat, majd az EJEB  Nagykamarája ezt módosította: a magyar államnak adott igazat.

Így természetesen az egyesületünk ebben az ügyben panasszal élt tagjainak is korai volt az öröme 2015. decemberben, mert jött a már említett EJEB Nagykamara döntése 2017. szeptemberben.  A most érkezett levél már csak hivatkozik erre  a tényre.

EJEB levél 1. oldal

EJEB levél 2. oldal

Fábián kontra Magyar Állam ügy:

Az ügy előzménye, hogy az öregségi nyugdíjban részesülő, de ezzel egyidejűleg közalkalmazottként dolgozó Fábián Gyulának 2013. július 2-ától felfüggesztették a nyugdíja folyósítását. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015. december 15-i ítéletében elmarasztalta Magyarországot a közszférában dolgozó nyugdíjasok nyugdíjának felfüggesztésére vonatkozó törvényi rendelkezés miatt.

“Az Emberi Jogok Európai Bírósága (Strasbourg) előtt folytatódik a közszolgálati tisztviselők nyugdíj melletti munkavégzése kapcsán a magyar állam által elsőfokon elbukott ügy, jogerős döntés szeptemberben várható.”

“Az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája (a másodfok) ítéletet hirdetett a Fábián kontra Magyar Állam ügyben. Legnagyobb meglepetésemre (ezzel nyilván nem vagyok egyedül) a másodfokú bírói testület MINDENBEN elutasította a felperes magyar közalkalmazott igényét, s ezzel 100%-ban felülírta az elsőfok (az EJEB Kamarája) ítéletét, vagyis teljes mértékben igazat adott a magyar államnak mint alperesnek.”

SZB elnökség

Both comments and pings are currently closed.