A békés megegyezésről még egyszer….

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága három mintaügyet választott ki (pilot-eljárás) a szolgálati nyugdíjak megszüntetése – járandósággá alakítása- tárgyat viselő panaszok (kérelmek, perkérelmek) közül, s azokat kommunikálta a magyar kormány részére.

A panaszok kommunikálásával együtt a Bíróság felkérte a Kormányt, hogy nyilatkozzon a békés megegyezés lehetőségéről is, és tegye meg ezzel kapcsolatos javaslatait (Eljárási Szabályzat 62.§).

A Kormány észrevételeinek kézhez vétele után e kérdésben a Szolgálat és Becsület pilot-eljárásban érintettek jogi képviselőjének (dr. Bárándy Péter) ugyancsak nyilatkoznia kell. Az Eljárási Szabályzat 62.§ (2) bek. szerinti, az ezen eljárás bizalmasságára vonatkozó követelmény miatt a békés megegyezésre vonatkozó valamennyi közlés külön iratban foglalandó, melynek tartalmára utóbb, az ítélethozatalhoz vezető eljárás során, más beadványban hivatkozni nem szabad. Amennyiben a Szekció Titkára által a békés megegyezésre tett javaslat kellő indok nélkül visszautasításra kerül, a Kormány egyoldalú nyilatkozatot tehet, és a kérelmet törlik az ügyek listájáról (Egyezmény 37.§ (1) bek. c, pont).

 Tehát, eddig:

– A Kormánynak még van ideje (először 2013. szeptember 11-ig) a békés megegyezésről nyilatkoznia az EJEB-nek, s így javaslatokat is tehet erre vonatkozóan.

– A Kormány békés megegyezésére vonatkozó nyilatkozatára és javaslataira, a Szekció Titkára általi javaslattal együtt, az SZB jogi képviselőjének is kötelezően nyilatkoznia kell. Ennek elmulasztása – kellő indok nélkül- a kérelem törlését vonhatja maga után. Tehát nem lehet kategorikusan elzárkózni a békés megegyezés lehetőségétől a panaszos (kérelmező, perkérelmet benyújtó, nemzeti bírósági nyelvben használatos: kvázi „felperes”) oldaláról.

– A békés megegyezéssel összefüggő iratok tartalma és formája elkülönül a panasz kivizsgálása (lényegében a nemzeti bírósági szóhasználatban: per) során, ez fokozottan érvényes a nyílt tájékoztatási lehetőségekre is (bizalmas).

– Az SZB perközösségében résztvevők esetében a békés megegyezés feltételeiről, annak magyar törvényekben megjeleníthető garanciáiról kizárólag a jogi képviselőnk fog tárgyalni az egyesületünk tagjainak érdekében. Kettő alapfeltételünk van a békés megegyezésre: első a nyugdíj-jogunk (öregségi nyugdíj) törvényben történő garantált biztosítása (a nyugdíjunk azonnali folyósítása), második az okozott vagyoni és nem vagyoni káraink megtérítése (megfizetése).

Szolgálat és Becsület elnöksége

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

13 hozzászólás: “A békés megegyezésről még egyszer….”

 1. Várnagy szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy a 2013. szeptember 11-i békés megegyezésről vagy annak hiányáról mikor kaphatunk infót? Köszönöm

  • szolgalat1 szerint:

   Tisztelt Bajtárs!

   Az információ szeptember 12-től olvasható a honlap cikkei közt. Íme, ismét a lényeg:

   Egyéb:

   A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) által meghatározott időpontig – 2013. szeptember 11. napig- a szolgálati nyugdíjak megszüntetése és járandósággá alakítása, s egyben csökkentése sérelem okán bepanaszolt magyar állam részéről az EJEB által kommunikált ügyekben íródott kormányzati választ hivatalosan nem ismerjük még. A magyar kormány a válaszokat Strasbourgba küldte meg, az EJEB Strasbourgból fogja megküldeni azt a panaszosok jogi képviselőjének (2 fő Szolgálat és Becsület tag esetében dr. Bárándy Péternek és 1 fő FRSZ tag estében a Magyar Helsinki Bizottságnak).

   Az egyesületünk csak a hivatalosan fordított és a hivatalosan érkezett kormányzati válaszokat tudja majd közzé tenni.

   Nem hivatalosan annyit tudunk, hogy a bepanaszolt fél – a magyar állam- válaszaiban igyekezett megvédeni a saját álláspontját. Összességében a panaszosoknak (azok, akik perkérelemmel éltek az EJEB-nél) az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozott és felsorolt jogsérelmeit, az Egyezmény magyar állam által történő megsértését (hatékony jogorvoslathoz való jog /13. Cikk/, tulajdonhoz való jog /Első kieg. jk. 1. Cikk/, a megkülönböztetés általános tilalma, stb.) a bepanaszolt fél a nyílt és zárt kérdésekre adott válaszaival, érveléseivel „visszautasította”.

   Szolgálat és Becsület elnöksége

 2. Kojak2 szerint:

  Én is egyetértek a megegyezés két alapfeltételével. De ezt a 2014-es választások után is be kell tartatni, sőt követelni – egy esetleges ellenzéki győzelem esetén is!!!!!!!!

 3. Tibor szerint:

  A kormány ismeri az orbáni-fideszesAB döntést. Szeptember 11-ig Strasburgba kell küldeni álláspontjukat, szerintem a döntést nyilvánosságra hozzák 10.-én.
  A lengyelországi AB a nemzetközi tövények alapján hozta meg a döntését,ami a kormányukat elmarasztalta.
  Érdekelne hogy hol tartanak az ügyükben.
  Ha valakinek van kapcsolata velük kérdezze meg!! Tapasztalatuk számunkra is előnyös lehet.

 4. István szerint:

  Tisztelt jog vesztettek, társaim !!!

  Szeptember 10-én lesz AB-bíróság előtt az ügyünk, 7×8-szor,
  persze ha el nem napolják !

 5. KJ szerint:

  répássy róbert 2013. március 06-án még ezt mondta (akinek elvileg a kormány álláspontját kell tolmácsolnia):
  „2013-ban a legtöbb kérelem, több ezer, a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetése, átalakítása miatt érkezett Strasbourgba, itt valószínűleg szintén egy precedens értékű ítélet születik majd egy tipikus ügyben, és ha az ítélet elmarasztalás, az a többi ügyben egyezségkötésre kényszeríti majd az államot – mondta el Répássy Róbert az M1 reggeli műsorában.”

  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/06/10/Tobb_ezer_magyar_nyugdijbeadvany_Strasbourgban.aspx

 6. Czapári József szerint:

  Tisztelt Bajtársak!
  Egy személyes problémával fordulok felétek. A gyerekem után családi adókedvezmény igénybevétele céljából benyújtottam a szükséges okmányokat a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz július 16-n fogadták be, harmincegyedikei keltezéssel hiánypótlásra szólítottak fel,hogy amit kaptam a Zala megyei államkincstártól igazolást, az nem eredeti ok miatt. Ezután igényeltem egy újat,amit augusztus 18-n kaptam meg, elküldtem a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz és ismételten elutasították, hogy nem szabályos az igazolás. Akit érint: találkozott-e hasonló esettel,illetve van-e olyan akinek már kifizették a családi adókedvezményt?
  Tisztelettel: Czapári József

  • Szilvási Attila szerint:

   Szia!
   Nekem kifizették, ha kell segítség, írj a pipilla@gmail.com-ra!
   Néhány kérdés azonban(természetesen ne itt válaszold meg őket!!!):
   1. Ha van házastárs, megosztottátok e a családi adókedvezmény igénybevételének lehetőségét?
   2. Volt e a bevallott 2012. évben egyéb, munkaviszonyból származott jövedelmed, melyből már igénybe vetted, ill. akár ki is merítetted a rád eső családi adókedvezményt?
   3. A NAV-tól kértél és kaptál adóigazolást, melyet mellékeltél a kérelmedhez?
   Ha kell segítség, írj a pipilla@gmail.com címre!

   • Czapári József szerint:

    Szia Attila a 3 kérdésedre a válaszom rendben a Nyufig először hiánypótlást kért az miatt mert a zalaegerszegi Mák -tól kapott családi pótlék kifizetésről kapott eredeti igazolás nem eredeti utána igényeltem másodszor elküldtem, azt meg azért utasitották el mert nem szabályos a kitöltése.Holnap 02-án megyek harmadszor igényelni Mák igazolást Zalaegerszegre.Akkor úgy látom csak ott vannak balfékek.

  • Szilvásy Zoltán szerint:

   Nekem is visszaküldték hiánypótlásra/hitelesítésre az Államkincstár által kiállított eredetiben csatolt igazolást. Érdeklődtem a Nyugdíjfolyósítónál, szerintük az a hiányosság, hogy nincs hivatalos pecsét az igazoláson.
   (2013. júlis 10.-én állította ki az Államkincstár, július 24.-én adtam fel, augusztus 22.-én küldték vissza)
   Holnap megyek Vácra, “hitelesíttetni”.
   Nem konteo de lehet hogy rendszer van benne?

   Üdvözlettel:
   Szilvásy Zoltán

 7. KJ szerint:

  A kormánnyal való egyezségkötés esetén azt is érdemes figyelembe venni, hogy az elmúlt 3 év tapasztalata szerint a kormány becsület szavában nem lehet megbízni. A nyugdíj visszaadása esetén érdemes volna törvényi garanciát kérni arra, hogy a visszaadott szolgálati nyugdíjunk nominális értékét 2014-ben illetve azt követően nem fogja csökkenteni semmilyen trükkel. Továbbá, hogy a szolgálati nyugdíjunkat minden évben a többi nyugdíjjal azonos mértékben emeli.

 8. Gazsi István szerint:

  Egyetértek az SZB.követeléseivel a békés megegyezés esetén.

Hozzászólás

You must be logged in to post a comment.